Hlavní navigace

Názor k článku Je CZ.NIC kartel a ÚOHS slepý? od Dan Lukes - No, to se diskuse posouva tak, jak jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 9. 2004 2:35

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    No, to se diskuse posouva tak, jak jsem to naplanoval. Takze, jaka je tedy definice narodnich domen, kdo ma byt jejimi uzivateli, kdo ji ma spravovat a jake maji byt zasady ?

    To predpokladam vite a, po mem vzoru, se hloupym stavet nebudete.

    Narodni domeny, navzdory slovy "narodni" v nazvu, nepatri, kdyz uz se dovolavate definic, narodu (statu), ale lokalni internetove komunite. Ta ma mit volny pristup k podilu na sprave domeny. V tech pripadech, kdy ho nema, je treba pozadat IANA o redelegaci s tim, ze aktualni spravce v zajmu one komunity nejedna. V kazdem pripade, protoze domeny nejsou "statni" ale "komunitni", mela by se ingerence statu do techto zalezitosti minimalizovat - ledaze se komunita sama rozhodne veci statu predat.

    Tlak na UHOS a jakekoliv jine statni organy je typicky tlakem jedne lobyisticke skupiny, ktera neni spokojena s tim, ze jinym lobyistickym skupinam se zrovna dari lepe - a soucasne je ji jasne, ze "standardni" cestou by se svymi naroky neuspela, protoze by se ukazalo, ze jeji zajmy jsou stejne partikularni jako zajmy jinych skupin.

    Porad jeste stojim na svem tvrzeni, ze na sprave domeny muze mit podil prakticky kazdy, kdo ma zajem. Je pochopitelne, ze ti, co nedokazali ostatni presvedcit o svych nazorech a neuspeli hledaji jine cesticky, jak prosadit svou ...

    Ono se to asi nikdy nestane - ale ja bych se nebetycne bavil, kdyby stat konecne vyslysel volani nekterych lobyistu a upravil spravu domeny .cz zakonem - a nasledne by IANA na zadost vetsiny uzivatelu teto domeny (lokalni komunity) prevedla spravu domeny na nejakou cizozemskou spolecnost, ktera nebude podlehat ceske jurisdikci s tedy ani onomu zakonu ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).