Hlavní navigace

Největší obchod svého druhu. Proč Qualcomm za 47 miliard dolarů kupuje NXP

1. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Wikimedia Commons
Evropa má světu stále co nabídnout. Po britském ARMu se za obří sumu prodává i nizozemský NXP. Trh s čipy se konsoliduje.

Na trhu s čipy se v posledních měsících rozjela veliká konsolidace, ve které už se protočilo téměř 150 miliard dolarů. Společnost Avago v loňském roce za 37 miliard dolarů koupila Broadcom, Intel za 17 miliard dolarů získal firmu Altera, japonský SoftBank v červenci zaplatil 32 miliard dolarů za ARM Holdings, nizozemský NXP Semiconductors nedávno za 12 miliard dolarů přebral Freescale Semiconductor a americký Qualcomm nyní oznámil, že za 47 miliard dolarů kupuje právě NXP.

Toto spojení je tak aktuálně největší obchod svého druhu. A zároveň druhý úspěch (pokud se za úspěch považuje prodej) evropské firmy zaměřené na čipy, který poukazuje na to, že i na starém kontinentu se toho v technologické oblasti stále děje poměrně hodně. ARM je britská společnost, NXP původně bylo součástí nizozemského Philipsu a sídlo má v Eindhovenu.

Spojení Qualcommu a NXP ještě musí schválit jednotlivé regulační úřady, to by ale neměl být problém. Postupné propojování každopádně začne už nyní, finálně má být dokončeno do konce kalendářního roku 2017. Do toho je stále ve fázi začleňování spojení Freescale a NXP.

Mezi třemi největšími

Až tyto procesy doběhnou, mimo jiné zčásti financované za pomoci velkých bank, z Qualcommu se stane jeden z největších výrobců čipů na světě. Aktivity Qualcommu a NXP se příliš nekryjí, takže lze odhadovat společné tržby, které se usadí někde nad 30 miliardami dolarů. Obr Intel z čipů ročně generuje přes 50 miliard dolarů, Samsung pak asi 40 miliard. Qualcomm bude mít přes 70 tisíc zaměstnanců (NXP jich má 44 tisíc, sám Qualcomm 30 tisíc). Pravděpodobné je nějaké propouštění.

Sídlo Qualcommu v San Diegu.
Autor: Wikimedia Commons

Sídlo Qualcommu v San Diegu.

Qualcomm si NXP kupuje ze zcela logických důvodů. Firma ze San Diega je se svou řadou Snapdragon významným dodavatelem čipů do chytrých telefonů a tabletů, což je trh, který již dospěl do určité fáze nasycení, případně lze říci, že už nemá takovou růstovou křivku. Naopak se očekává, že porostou jiné oblasti jako internet věcí, chytré automobily a tak dále.

A tam všude jsou potřeba čipy. Proto už Intel oznámil, že končí s vývojem čipů pro mobilní zařízení (kde mu to stejně nešlo), propustil 12 tisíc lidí a jeden z hlavních cílů je podchytit právě tyto nové oblasti chytré elektroniky.

Qualcomm se skrze akvizice zbaví závislosti na chytrých telefonech a dostane se do nových oblastí. Dělá to ideální cestou, protože NXP má silnou prezenci přesně tam, kde ji Qualcomm nemá, a naopak.

Sázka na internet věcí

Qualcomm dělá SoC čipy (staví na ARMu), hodí se pro strojové učení, je vidět v oblastech bezdrátové komunikace, jako jsou třeba LTE sítě. Tuto komunikaci naopak NXP příliš neumí a čipy této firmy naopak figurují v přenosu dat na kratší vzdálenosti. NXP je spolutvůrcem NFC, umí zabezpečovat kreditní karty, realizovat mobilní platby, dodává senzory do dronů a dalších zařízení, používají se v IoT produktech.

Sídlo NXP v Eindhovenu.
Autor: Wikimedia Commons

Sídlo NXP v Eindhovenu.

Díky akvizici Freescale se také NXP stal největším dodavatelem čipů do automobilového průmyslu. Zde se obecně věští velká budoucnost a NXP umí podporovat jak současné automobily, tak dělá na projektech budoucích autonomních a chytřejších vozů.

Pro Qualcomm je mnohamiliardová akvizice sázkou na internet věcí, o což ostatně jde i SoftBanku s koupeným ARMem, navíc získá nové kapacity v oblastech, jako je bezpečnost. Upevní se zároveň jeho role jako dodavatele čipů pro iPhone. Apple v novém modelu iPhone 7 v některých případech začal používat bezdrátové čipy od Intelu. NFC je stále od NXP. U přístrojů s Androidem je Qualcomm výrazným dodavatelem.

Vytvoření dalšího čipového obra bude mít pro Qualcomm ještě další výhodu – stane se velkým, což pomůže ve vyjednávání s dodavateli a partnery. Mimo jiné to vytvoří i tlak na ceny, což pomůže v boji s rostoucími náklady a snižujícími se maržemi. Trh s čipy se konsoliduje a velcí hráči mohou mít dobrou pozici. Qualcomm je jinak v dobré finanční kondici. Roční tržby přesahují 25 miliard dolarů (17 miliard je z čipů, osm z licencí) a zisk je na pěti miliardách. Ziskové je i NXP, to má při ročních tržbách 6,1 miliard dolarů zisk 1,4 miliardy.

BRAND24

Spojení samozřejmě představuje i několik výzev. Qualcomm má s integrací akvizic dobré zkušenosti, ve své historii už koupil zhruba 40 firem. NXP má ale větší počet zaměstnanců a zároveň provozuje sedm vlastních výrobních továren, zatímco Qualcomm výrobu řeší přes partnery. Podle informací z konferenčního hovoru s analytiky a novináři se zdá, že Qualcomm bude chtít zachovat oba přístupy. S interní výrobou ale nemá zkušenosti, a bude proto chtít udržet zkušené lidi z NXP.

Spojování firem zaměřených na čipy žene nahoru akcie dalších zajímavých a prozatím volných podniků na trhu. Růst si připisují třeba Infineon Technologies, Silicon Laboratories a Xilinx. Akcie samotného Qualcommu v posledních dnech více méně stagnují, připisují si mírný růst. Současná tržní hodnota firmy je bezmála 100 miliard dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).