Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Elektronická stavebnice pro IoT za pár korun

10. 8. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máme pro vás tip, jak si doslova za pár korun pořídit hezkou elektronickou výbavu na hraní do podzimních plískanic.

Je půlka léta, čas dovolených… Je tedy ideální okamžik pořídit si nějaké ty elektronické hračky, aby bylo po dovolené s čím si hrát. Mám tu pro vás tip, jak si doslova za pár korun pořídit hezkou výbavu do podzimních plískanic.

Můj tip číslo 1 se jmenuje Wemos D1. Nečekejte žádné jednodeskové počítače à la  aspberry. Wemos D1 je v podstatě jen modul ESP8266 (ve variantě ESP-12) s USB převodníkem na desce, která připomíná Arduino. Dokonce má i stejné rozložení vývodů (až tedy na pár detailů, např. že ESP má jen jeden analogový vstup). Můžete si k němu připojit některé shieldy nebo snímače, podobně jako k Arduinu, jen dávejte pozor, aby byly pro 3.3 voltů.

WeMos D1 pořídíte např. na eBay nebo na Aliexpressu za ceny od 160 do 200 Kč.

Pokud jste větší “páječi”, bude vám možná víc vyhovovat novější Wemos D1 Mini. Je to malá destička s modulem ESP8266 a standardní roztečí – lze ji tedy připojit např. do nepájivého kontaktního pole. K téhle destičce nabízejí prodejci i příslušenství, například držák na baterii, “shield” se slotem pro microSD kartu, destičku se senzorem DHT11 (teplota a vlhkost), destičku s relé, protoboard a další desky. Všechno v ceně od 80 centů do tří dolarů, s dopravou zdarma. Celá sestava za 13 dolarů je k mání například zde. Drobnou nevýhodou je, že tyto kity se dodávají s nezapájenými konektory a musíte vzít do ruky páječku…

Za dva týdny vám tedy tyto destičky přistanou ve schránce. Co s nimi můžete dělat? Jednak sestavit nějaké zařízení, to dá rozum, ale takové zařízení musíte i oživit. Jak na to?

Jedna z možností, jak Wemos D1 naprogramovat, je využít staré dobré známé Arduino IDE a doinstalovat do něj podporu pro ESP8266. Je to naštěstí jednoduché, stačí jen přidat novou desku ve Správci desek. Pak už se programuje přes USB kabel jako u normálního Arduina a programy se píšou v C / C++ / Processingu, jako u Arduina.

Mimochodem, bude se vám hodit skvělý nástroj, nazvaný WiFi Manager. Doporučuju jej přilinkovat k vlastnímu projektu v Arduinu. Jeho funkce je jednoduchá: pokud po spuštění nalezne v interní paměti informace o připojení k síti, zkusí se připojit. Pokud informace nenajde, nebo pokud připojení selže, přepne se do módu “access point” a na adrese 192.168.4.1 nabídne jednoduché rozhraní pro nastavení přístupových údajů. Vy se můžete s jakýmkoli zařízením připojit k tomuto access pointu (třeba z mobilního telefonu) a na této adrese nastavit přístupové údaje k WiFi, popřípadě i další (MQTT, Blynk token apod.) Po zadání se WiFi manager pokusí připojit k dané síti. Když se to podaří, uloží si přístupové údaje a pustí dál vaši aplikaci. Pokud ne, přepne se opět na server a je možno nastavit vše znovu.

Pokud nemáte příliš velkou důvěru k Arduino IDE, můžete zkusit alternativy. První z nich je NodeMCU – interpret jazyka Lua. Nejprve si necháte ve webovém generátoru vytvořit vlastní build interpretu s požadovanými knihovnami, a pak hotový binární soubor nahrajete do ESP8266 – třeba právě do té Wemos D1. Postup je jednoduchý a naleznete jej třeba zde. Pak už můžete vesele programovat. Bude se vám k tomu hodit třeba ESPlorer – IDE, které kromě Lua (tedy NodeMCU) umí pracovat i s prostředím MicroPython.

MicroPython je další možnost, jak programovat ESP8266, a tedy i desky Wemos D1. Ze sekce Download stáhněte poslední verzi pro ESP, opět pomocí vhodné utility nahrajete binární soubor do ESP, a pak programujete v Pythonu (respektive v MicroPythonu) tak, jak jste zvyklí. MicroPython využijete i na dalších deskách, např. na těch s procesory STM32F4.

UX DAy - tip 2

Čtvrtý programovací jazyk, co si na Wemos D1 můžete vyzkoušet, je JavaScript. Projekt se jmenuje Espruino a po instalaci nabídne interpret (podobně jako konzole v prohlížeči) a možnost nahrát váš kód do vnitřní paměti ESP8266. I Espruino funguje na deskách s procesorem STM32. Vyžaduje alespoň 128kB FLASH, takže ho bohužel na populárním “BluePill” kitu se STM32F103C8 nespustíte.

Máte tedy v ruce kit, kde je wifi modul, máte k dispozici SD kartu, tlačítko, teploměr, vlhkoměr, RGB LED i “protoboard” pro vlastní konstrukce. Máte na výběr čtyři programovací jazyky. Co uděláte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).