Hlavní navigace

Teleglobe CZ: Sieť viery pravé

29. 5. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V poslední době společnost Teleglobe CZ uzavírala doslova jeden kontrakt za druhým. CESNET, TransgasNet, UPC a další. Česká pobočka byla v provozním zisku a s návratností investic se počítalo do prvního čtvrtletí roku 2003. Ani to ji však při potížích mateřské firmy BCE Teleglobe nezachránilo před zrušením.

„Jak se zdá, astronomické dluhy v telekomunikačním sektoru si začínají vybírat svoji daň,“ napsal Marek Antoš v článku Stojí KPNQwest před krachem? A je to vskutku smutná bilance. Do věčných lovišť se již odporoučely společnosti Carrier1, Global Crossing, Global Telesystems, Flag Telecom, Level 3, WinStar a mnohé další. Počátkem května snížila agentura Moody's hodnocení nezajištěného dluhu firmy WorldCom o tři stupně do kategorie „junk“, tedy podřadných dluhopisů. V polovině minulého týdne požádala o ochranu před věřiteli rovněž společnost KPNQwest, když ji oba klíčoví akcionáři odmítli sponzorovat.

V pondělí 20.5.2002 obdrželi zákazníci firmy Teleglobe CZ z kanadské centrály email, kde se mj. pravilo: „Our company, like many others operating in the data transmission and managed hosting segments of the telecommunications industry, has been affected by industry over-capacity and the resultant downward spiral prices. In light of the decision by our parent company, BCE Inc., to cease long-term funding to Teleglobe, the company recently announced its intention to pursue a range of financial alternatives. As a result, a decision was made to terminate certain of Teleglobe operations offered by some of its affiliates.“

Tedy… ne že by se tento krok nedal očekávat. Koncem dubna mateřská společnost BCE (Bell Canada) oficiálně potvrdila, že Teleglobe kvůli dluhům ve výši 2,7 miliardy dolarů aspiruje na populární Chapter 11 Bankruptcy Protection. Jedná se o soudní ochranu před věřiteli, již firma vyplní a plna očekávání vyhlíží, od kterého akcionáře přiteče finanční injekce. Perličkou ovšem je, že dosud žádné telekomunikační společnosti se takto zachránit nepodařilo a dopadly špatně (KPNQwest se vydal stejnou cestou, avšak dle nizozemského práva). 15.5.2002 se objevil poslední pokus o nápravu v podobě dokumentu Teleglobe Inc. Initiates Reorganization.

Koncepce ve stručnosti říká, že Teleglobe (jeden z původních několika tier-1 providerů) „is exiting from its hosting business and portions of its data transmission business to facilitate its renew focus on its core operations. By exiting these businesses, Teleglobe will free itself from the high costs associated with recently built infrastructure, primaly developed to support the discontinued data and hosting operations“. Současně firma propustila 850 zaměstnanců a ze zbývajících 950 by jich do konce roku měly odejít ještě nejméně tři stovky. Ostatní se budou starat o „core operations“, jimiž se míní zejména hlasové a s nimi spojené datové služby.

Jedním z praktických dopadů je, že Teleglobe ruší veškerá svá zastupení v Evropě. Výjimkou z tohoto pravidla by měl být pravděpodobně Londýn a možná také Itálie a Španělsko – to ovšem není dosud jisté. Společnost ostatně na starém kontinentu nešla cestou budování vlastních optických tras (pronajímá především vlnové délky v síti Euroringů KPNQwestu), takže to bude poměrně jednoduchý proces. Za chvíli tak možná jediným důkazem historické přítomnosti Teleglobe v Evropě budou podmořské kabely Atlantic-1 a Gemini, přičemž v prvním jmenovaném vlastní firma dokonce celou jednu šestinu.

Tipy C

Na českém trhu začala společnost působit přibližně před třemi lety a díky agresivní obchodní politice získala řadu významných zákazníků. Zřejmě nejdůležitějším kontraktem bylo podepsání smlouvy se sdružením CESNET na dodávku připojení o rychlosti 622 Mbit/s s m­ožností rozšíření (tzv. opcí) až na rychlost 2,5 Gbit/s. Dalšími klíčovými zákazníky byli Český Telecom, Sloane Park, TransgasNet, Euroweb či UPC (resp. její služba Mistral). Není taktéž bez zajímavosti, že česká stejně jako polská pobočka byly v provozním zisku a počítalo se, že původní investice mateřské firmy v řádu milionů dolarů splatí v prvním čtvrtletí roku 2003.

Nic z toho však Teleglobe nezabránilo, aby Teleglobe CZ ve třech týdnech nerozpustila. Všichni její zaměstnanci s výjimkou jednatele dostali k 31.5.2002 vý­pověď. Neoficiální zdůvodnění je takové, že společnosti kvapem ubývají peníze na provoz (počátkem května se hovořilo o 90ti dnech). Tj. firmu tlačí čas, takže o individuálním posuzování situací lokálních kanceláří nemůže být ani řeči – problém se řeší „z jedné vody načisto“. Z tohoto důvodu je rovněž vyloučeno, aby někdo koupil české zastoupení jako buňku… nehledě na to, že ani nemá žádnou fyzickou podstatu.

Domníváte se, že se BCE Teleglobe zachrání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).