Hlavní navigace

Velký hejt na startupy, pád PC trhu pokračuje, Snapchat se chystá na burzu

14. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Wikimedia Commons
Prodej NetSuite se komplikuje. Twitter stále hledá kupce. Ericsson propouští v domovském Švédsku. Výběr zpráv z velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Fuck You Startup World je pěkný blogový zápisek, který je plný slova fuck a „hejtuje“ startupové prostředí, subkulturu a vše, co se točí kolem. Pokud by vám to nestačilo, dobré jsou knihy Disrupted a Chaos Monkeys.

Prodej firmy NetSuite do rukou Oraclu za 9,4 miliardy dolarů se komplikuje. Oracle dal akcionářům poslední termín, kdy se mají pro prodej rozhodnout. Pokud tak neučiní do 4. listopadu, z transakce sejde. Obchod blokuje zejména akcionář v podobě T. Rowe Price, Oracle by bez něj nedosáhl na potřebný počet akcií. T. Rowe mimo jiné píše, že ve spojení nevidí synergie. Obchod jsme rozebírali v článku.

Twitter podle mnohých informací stále vyjednává s možnými kupci, několik z nich už nabídky stáhlo. Současný ředitel Jack Dorsey nebere prodej jako hlavní cestu, jeho pozice ve firmě ale slábne. Možný by byl obchod se Salesforce.com. Twitter se stále hledá a zkouší nové cesty. Bloomberg TV například přímo na Twitteru začala živě vysílat svůj každodenní hodinový pořad Bloomberg Technology (dříve West).

Za to Snapchat se chystá na burzu, IPO by bylo možné v březnu příštího roku. Podle Wall Street Journal by firma mohla být ohodnocena na 25 miliard dolarů, přičemž v posledním investičním kole byla hodnota 18 miliard. Příjmy Snapchatu, který se nedávno přejmenoval na Snap a představil vlastní chytré brýle, jsou ale stále otázkou. IPO povedou banky Morgan Stanley a Goldman Sachs.

Pád počítačového trhu pokračuje. Letošní třetí kvartál ale podle IDC nebyl tak hrozný, meziroční propad činil 3,9 procenta. Nyní nastává předvánoční sezóna, prodeje by tak nemusely být nejhorší. Překvapením každopádně je 13procentní propad Applu. Že by za tím byla neschopnost konečně vydat skutečně novou verzi MacBooku Air? Aktuální pořadí výrobců PC: Lenovo, HP Inc., Dell, Asus, Apple.

Ericsson ruší tři tisíce pracovních míst v domovském Švédsku a míchá s vedením. Třetí kvartál ukazuje jeden z důvodů: 19procentní pokles v prodeji core technologií pro mobilní sítě. Důvodem je čínská konkurence v čele s Huawei. Akcie Ericssonu odepsaly 20 procent. Huawei stojí také za spojením Nokie a Alcatel-Lucent.

BRAND24

OpenStack se stal důležitou součástí pro rozvoj infrastruktury mobilních operátorů, ukazuje nová studie (podporovaná OpenStack Foundation). V ní konkrétně 85,8 procenta dotázaných firem označilo tento open source software jako důležitý pro další kroky, zejména co se týče virtualizace síťových prvků.

Červnový vstup firmy Twilio na burzu byl jedním z mála letošních technologických IPO, což se odrazilo i na zájmu – akcie po emisi vyrostly o 90 procent. Teď započal pád, za poslední zhruba týden téměř o 20 procent. Twilio oznámilo, že uvolní další akcie (follow-on stock offering), což se současným investorům nelíbí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).