Hlavní navigace

Google sleduje polohu, i když si můžete myslet, že jste mu to zakázali

David Slížek

Ačkoli jste v Googlu vypnuli sledování a ukládání polohy, některé lokační údaje o vás firma v mobilních systémech i přesto může zjišťovat a ukládat, napsala agentura Associated Press (AP).

Uživatel sice může v nastavení vypnout tzv. Historii polohy a v nápovědě se dozví, že v takovém případě Google nebude ukládat informace o navštívených místech, podle AP to ale není úplně pravda.

Některé aplikace Googlu i po zapauzování Historie polohy údaje o poloze v některých momentech automaticky ukládají. Podle AP se to děje například při otevření aplikace Mapy Google (v Androidu i iOS), přibližnou polohu na Androidu zjišťuje také aplikace pro předpověď počasí a polohu ukládají také některé dotazy ve vyhledávání.

Google na článek AP reagoval prohlášením, že s polohou pracuje několika různými způsoby – kromě Historie polohy sleduje také Aktivitu na webu a v aplikacích a v některých případech data sleduje i na úrovni zařízení. Ve všech případech mají uživatelé podle firmy jasné informace a nástroje, jak s nastavením soukromí pracovat.

Podle AP jsou ale nastavení a vysvětlení v nápovědě matoucí. Pokud chce uživatel skutečně Googlu zakázat ukládání lokačních údajů, musí kromě Historie polohy na stránce myactivity.google.com (položka Ovládací prvky aktivity v menu v levém sloupci) vypnout nastavení pojmenované Aktivita na webu a v aplikacích, jehož název k lokačním datům přímo neodkazuje.

Uložená data o poloze může uživatel vymazat, ale Google standardně nabízí jen mazání po jednotlivých údajích či dnech. K hromadnému smazání všech dat se uživatel musí proklikat přes menu (položka Smazat aktivitu podle data).

Našli jste v článku chybu?