Hlavní navigace

Osobní údaje

Jsou cookies nebo IP adresa vždy osobním údajem?

Jakékoliv kategorické názory, že jeden druh informací je z pohledu právního vždy osobním údajem a jiný druh není osobním údajem nikdy, nejsou správné.

Doba čtení: 8 minut

Facebook zakázal aplikaci myPersonality a pozastavil stovky dalších

Na 4 miliony uživatelů, kteří nasdíleli své osobní údaje s facebookovou aplikací myPersonality, dostanou od Facebooku upozornění, že jejich data mohla být zneužita. Facebook také oznámil, že aplikaci úplně zakázal přístup ke své platformě…

Google sleduje polohu, i když si můžete myslet, že jste mu to zakázali

Ačkoli jste v Googlu vypnuli sledování a ukládání polohy, některé lokační údaje o vás firma v mobilních systémech i přesto může zjišťovat a ukládat, napsala agentura Associated Press (AP). Uživatel sice může v nastavení vypnout tzv. Historii…

Správce facebookové stránky je spoluzodpovědný za zpracování údajů svých návštěvníků

Soudní dvůr Evropské unie vydal verdikt v případu německé facebookové stránky, kterou regulátor přikázal kvůli nedostatečnému informování uživatelů zavřít.

Doba čtení: 3 minuty

Ghostery se omlouvá za GDPR e-mail, který odhalil e-maily uživatelů

Páteční vstup obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) v účinnost provázela řada absurdních situací. O jednu se postarala také služba Ghostery.  V pátek rozeslala skupině několika stovek svých uživatelů e-mail o ochraně jejich osobních…

GDPR last minute: Kdo musí vést záznamy o zpracování osobních údajů a jak mají vypadat?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Musí firmy posílat e-maily s žádostí o nový souhlas se zpracováním údajů?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 3 minuty

GDPR last minute: A co cookies? Musí mít weby povinně lištu se souhlasem?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 4 minuty

GDPR last minute: Co regulace znamená pro provozovatele a klienty cloudových aplikací?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

CZ.NIC kvůli GDPR mění pravidla pro vyhledávání v registru domén

Nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) zasáhne i do zobrazování informací v registru doménových jmen, kontaktů a sad nameserverů (WHOIS), který provozuje správce české národní domény, sdružení CZ.NIC.  V registru je možné zjistit například jméno…

GDPR last minute: Existují minimální požadavky na zabezpečení hesel?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Co všechno musí splnit provozovatel menšího e-shopu?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Jak je to s logováním IP adres na serveru?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Co musíte splnit, když sbíráte e-maily pro posílání newsletteru?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Kdy firma potřebuje pověřence pro ochranu osobních údajů?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 3 minuty

GDPR last minute: Co všechno je osobním údajem?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 4 minuty

Vesselin Popov (Psychometrics Centre Cambridge): Facebook se nezmění, dokud pro něj budou data lidí tak výnosná

Skryté sledování lidí vynáší, a po nějaký čas může procházet, dlouhodobě ale taková firma neporoste správným směrem, říká středisko psychometrie Univerzity v Cambridge.

Doba čtení: 10 minut

Facebook prověřuje další firmy, které se mohly dostat k datům uživatelů

Cambridge Analytica možná nebyla jedinou firmou, která z Facebooku získávala data uživatelů k jiným účelům, než přiznávala. Sociální síť momentálně prověřuje také další dvě společnosti, informovala o víkendu kanadská a americká média. První firmou…

Mozilla stáhla reklamy z Facebooku, žádá větší omezení práv aplikací na data uživatelů

Tlak na Facebook sílí a do zástupu firem, které se ozvaly proti sdílení dat jeho uživatelů, se zařadila také Mozilla Foundation. Na svém blogu začátkem týdne nejprve vyzvala k podepsání petice, která požaduje, aby Facebook zpřísnil výchozí…

22. 3. 2018 13:02

Facebook po skandálu s Cambridge Analytica zpřísní přístup k datům, slíbil Mark Zuckerberg

„Neseme odpovědnost za ochranu vašich dat, a pokud je nedokážeme ochránit, nezasloužíme si vám sloužit.“ Šéf Facebooku Mark Zuckerberg po několika dnech veřejně reagoval na skandál kolem firmy Cambridge Analytica, která se v minulých letech přes…

Evropský soud otevřel cestu žalobě rakouského právníka Schremse na Facebook

Maximilian Schrems může podat individuální žalobu proti společnosti Facebook Ireland v Rakousku. Tak zní hlavní část verdiktu Soudního dvora EU v případu mladého rakouského právníka, který už řadu let působí Facebooku v Evropě nečekané problémy…

25. 1. 2018 11:18

Jak se GDPR dotkne e-shopů? ÚOOÚ zveřejnil Otázky a odpovědi

Potřebují e-shopy ke zpracování osobních údajů souhlas zákazníků? A jak to bude s již získanými souhlasy? Znamená to, že obchodníky čeká povinnost získat tyto souhlasy znovu? Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) na svém webu zveřejnil odpovědi na…

Smí Facebook přenášet osobní data z Evropy do USA? Rozhodne Soudní dvůr EU

Důležitý právní mechanismus, který umožňuje americkým firmám přenášet osobní data svých evropských uživatelů do USA, je potenciálně v ohrožení. O jeho legálnosti bude rozhodovat Soudní dvůr Evropské unie (SDEU). Ten přitom na podzim 2015 zrušil už…

ČT: Pokutu za zveřejnění fotky zloděje na Facebooku by ÚOOÚ dnes už nedal

Ústavní soud nedávno odmítl stížnost na pokutu za neoprávněné zveřejnění fotky člověka, který ukradl elektrické kolo z prodejny ekolo.cz v Praze. Majitel obchodu Jakub Ditrich tak musí uposlechnout předchozí verdikt soudu a musí sankci ve výši…

Největší strašák dnešní doby se skrývá pod zkratkou GDPR

Kdyby čtyřpísmenné zkratky měly geny, měly by šroubovice plné zakódovaného strachu. Největším strašákem dneška se zdá být GDPR.

Doba čtení: 4 minuty

V úniku z Mallu je přes tři čtvrtě milionu jmen, hesel a telefonních čísel v čitelné podobě

Redakce Lupy dostala k dispozici kompletní databázi s údaji o uživatelských účtech, které unikly e-shopu Mall.cz.

Doba čtení: 3 minuty

Ceny Velkého bratra získalo ministerstvo obrany, Home Credit a Úřad práce

Dvanáctý ročník anticen pro největší slídily v soukromí lidí zná své výsledky. Cenu pro Úředního slídila v soutěži organizované sdružením Iuridicum Remedium získalo ministerstvo obrany, a to za návrh novely zákona o vojenském zpravodajství. Ta má…

T-Mobile má za únik dat 1,2 milionu klientů zaplatit pokutu 3,6 milionu

Úřad na ochranu osobních údajů pokutou „ocenil“ nedostatečné zabezpečení klientských dat. A konečně víme, co všechno T-Mobilu uniklo.

Doba čtení: 1 minuta

Sdílíte veřejně běhání a jízdu na kole? Zkuste trochu přemýšlet

Kompletní jméno a příjmení, trasy posledního i všech předchozích běhů, volně k nalezení v desítkách tisíc případů a veřejně přístupné. Dobrý materiál.

Doba čtení: 2 minuty

Seznam.cz při registraci sleduje stisky kláves, aby odhalil roboty

Biometrikou při přihlašování se nezabývá jen Google, dorazila i do Česka. Seznam říká, že díky ní výrazně omezil falešné registrace nových e-mailových schránek.

Doba čtení: 3 minuty