Hlavní navigace

Osobní údaje

GDPR last minute: Kdo musí vést záznamy o zpracování osobních údajů a jak mají vypadat?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

David Slížek

24. 5. 2018 19:00
Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Musí firmy posílat e-maily s žádostí o nový souhlas se zpracováním údajů?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

David Slížek

23. 5. 2018 19:00
Doba čtení: 3 minuty

GDPR last minute: A co cookies? Musí mít weby povinně lištu se souhlasem?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

David Slížek

22. 5. 2018 19:00
Doba čtení: 4 minuty

GDPR last minute: Co regulace znamená pro provozovatele a klienty cloudových aplikací?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

David Slížek

17. 5. 2018 19:00
Doba čtení: 2 minuty

CZ.NIC kvůli GDPR mění pravidla pro vyhledávání v registru domén

Nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) zasáhne i do zobrazování informací v registru doménových jmen, kontaktů a sad nameserverů (WHOIS), který provozuje správce české národní domény, sdružení CZ.NIC.  V registru je možné zjistit například jméno…

David Slížek

16. 5. 2018 10:45

GDPR last minute: Existují minimální požadavky na zabezpečení hesel?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

David Slížek

15. 5. 2018 19:00
Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Co všechno musí splnit provozovatel menšího e-shopu?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

David Slížek

14. 5. 2018 19:00
Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Jak je to s logováním IP adres na serveru?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

David Slížek

10. 5. 2018 19:00
Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Co musíte splnit, když sbíráte e-maily pro posílání newsletteru?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

David Slížek

9. 5. 2018 19:00
Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Kdy firma potřebuje pověřence pro ochranu osobních údajů?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

David Slížek

3. 5. 2018 19:00
Doba čtení: 3 minuty

GDPR last minute: Co všechno je osobním údajem?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

David Slížek

2. 5. 2018 19:00
Doba čtení: 4 minuty

Vesselin Popov (Psychometrics Centre Cambridge): Facebook se nezmění, dokud pro něj budou data lidí tak výnosná

Skryté sledování lidí vynáší, a po nějaký čas může procházet, dlouhodobě ale taková firma neporoste správným směrem, říká středisko psychometrie Univerzity v Cambridge.

Marek Janouš

24. 4. 2018 6:30
Doba čtení: 10 minut

Facebook prověřuje další firmy, které se mohly dostat k datům uživatelů

Cambridge Analytica možná nebyla jedinou firmou, která z Facebooku získávala data uživatelů k jiným účelům, než přiznávala. Sociální síť momentálně prověřuje také další dvě společnosti, informovala o víkendu kanadská a americká média. První firmou…

David Slížek

9. 4. 2018 10:16

Mozilla stáhla reklamy z Facebooku, žádá větší omezení práv aplikací na data uživatelů

Tlak na Facebook sílí a do zástupu firem, které se ozvaly proti sdílení dat jeho uživatelů, se zařadila také Mozilla Foundation. Na svém blogu začátkem týdne nejprve vyzvala k podepsání petice, která požaduje, aby Facebook zpřísnil výchozí…

David Slížek

22. 3. 2018 13:02

Facebook po skandálu s Cambridge Analytica zpřísní přístup k datům, slíbil Mark Zuckerberg

„Neseme odpovědnost za ochranu vašich dat, a pokud je nedokážeme ochránit, nezasloužíme si vám sloužit.“ Šéf Facebooku Mark Zuckerberg po několika dnech veřejně reagoval na skandál kolem firmy Cambridge Analytica, která se v minulých letech přes…

David Slížek

22. 3. 2018 8:50

Evropský soud otevřel cestu žalobě rakouského právníka Schremse na Facebook

Maximilian Schrems může podat individuální žalobu proti společnosti Facebook Ireland v Rakousku. Tak zní hlavní část verdiktu Soudního dvora EU v případu mladého rakouského právníka, který už řadu let působí Facebooku v Evropě nečekané problémy…

David Slížek

25. 1. 2018 11:18

Jak se GDPR dotkne e-shopů? ÚOOÚ zveřejnil Otázky a odpovědi

Potřebují e-shopy ke zpracování osobních údajů souhlas zákazníků? A jak to bude s již získanými souhlasy? Znamená to, že obchodníky čeká povinnost získat tyto souhlasy znovu? Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) na svém webu zveřejnil odpovědi na…

David Slížek

4. 1. 2018 15:40

Smí Facebook přenášet osobní data z Evropy do USA? Rozhodne Soudní dvůr EU

Důležitý právní mechanismus, který umožňuje americkým firmám přenášet osobní data svých evropských uživatelů do USA, je potenciálně v ohrožení. O jeho legálnosti bude rozhodovat Soudní dvůr Evropské unie (SDEU). Ten přitom na podzim 2015 zrušil už…

David Slížek

3. 10. 2017 13:28

ČT: Pokutu za zveřejnění fotky zloděje na Facebooku by ÚOOÚ dnes už nedal

Ústavní soud nedávno odmítl stížnost na pokutu za neoprávněné zveřejnění fotky člověka, který ukradl elektrické kolo z prodejny ekolo.cz v Praze. Majitel obchodu Jakub Ditrich tak musí uposlechnout předchozí verdikt soudu a musí sankci ve výši…

David Slížek

2. 10. 2017 14:47

Největší strašák dnešní doby se skrývá pod zkratkou GDPR

Kdyby čtyřpísmenné zkratky měly geny, měly by šroubovice plné zakódovaného strachu. Největším strašákem dneška se zdá být GDPR.

David Slížek

7. 9. 2017 17:35
Doba čtení: 4 minuty

V úniku z Mallu je přes tři čtvrtě milionu jmen, hesel a telefonních čísel v čitelné podobě

Redakce Lupy dostala k dispozici kompletní databázi s údaji o uživatelských účtech, které unikly e-shopu Mall.cz.

David Slížek

29. 8. 2017 8:31
Doba čtení: 3 minuty

Ceny Velkého bratra získalo ministerstvo obrany, Home Credit a Úřad práce

Dvanáctý ročník anticen pro největší slídily v soukromí lidí zná své výsledky. Cenu pro Úředního slídila v soutěži organizované sdružením Iuridicum Remedium získalo ministerstvo obrany, a to za návrh novely zákona o vojenském zpravodajství. Ta má…

David Slížek

16. 2. 2017 18:33

T-Mobile má za únik dat 1,2 milionu klientů zaplatit pokutu 3,6 milionu

Úřad na ochranu osobních údajů pokutou „ocenil“ nedostatečné zabezpečení klientských dat. A konečně víme, co všechno T-Mobilu uniklo.

David Slížek

16. 8. 2016 19:52
Doba čtení: 1 minuta

Sdílíte veřejně běhání a jízdu na kole? Zkuste trochu přemýšlet

Kompletní jméno a příjmení, trasy posledního i všech předchozích běhů, volně k nalezení v desítkách tisíc případů a veřejně přístupné. Dobrý materiál.

Daniel Dočekal

11. 8. 2016 9:24
Doba čtení: 2 minuty

Seznam.cz při registraci sleduje stisky kláves, aby odhalil roboty

Biometrikou při přihlašování se nezabývá jen Google, dorazila i do Česka. Seznam říká, že díky ní výrazně omezil falešné registrace nových e-mailových schránek.

David Slížek

11. 7. 2016 10:42
Doba čtení: 3 minuty

Helpdesk na webu může být problém, když ochranu dat neberete vážně

Záznamy firem o požadavcích na servis i zpracování dat bylo možné veřejně najít na internetu, včetně zpracovaných výsledků s řadou velmi citlivých údajů.

Daniel Dočekal

28. 6. 2016 6:30
Doba čtení: 3 minuty

ITS Billa Travel o svých zákaznících prozrazuje na webu až příliš [DOPLNĚNO]

Je to klasická bezpečnostní chyba, kde se autor webu spoléhá na to, že nikdo nepoužije veřejně dostupnou URL. A hlavně, že nikdo nebude měnit parametr.

Daniel Dočekal

17. 6. 2016 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Zaměstnanec T-Mobilu ukradl data o zákaznících [AKTUALIZOVÁNO]

Osobní údaje až 1,5 milionu zákazníků se pokusil zpeněžit dnes už bývalý zaměstnanec telekomunikačního operátora T-Mobile. Případ vyšetřuje policie.

David Slížek

13. 6. 2016 18:15
Doba čtení: 3 minuty

Ve jménu (pseudo) vědy a výzkumu. Otazníky okolo zveřejnění dat uživatelů OKCupid

Etika a rozum se někam vytratily, když vědci zveřejnili výzkum sedmdesáti tisíc uživatelů OKCupid bez jejich souhlasu.

Daniel Dočekal

10. 6. 2016 10:10
Doba čtení: 4 minuty

LAW FIT 2016: Internet už nebude stejný. Jen nevíme, jaký bude

Mohou přísnější evropská pravidla pro ochranu osobních údajů poškodit zdejší internetové podnikatele? Letošní ročník konference se točil kolem ochrany dat.

David Slížek

24. 5. 2016 8:35
Doba čtení: 5 minut