Hlavní navigace

Osobní údaje

Aplikace České školní inspekce umožňovala komukoli stáhnout údaje o žácích

Údaje o až 140 tisících žácích druhého stupně bylo možné získat z testovací aplikace České školní inspekce, která se dá stáhnout z webu. Na problém upozornil pedagog Libor Klubal a ověřil jej poté také Michal Bláha z projektu Hlídač státu. TW –…

Soukromé vzkazy z Facebooku se volně nabízely na internetu

Soukromé konverzace z Facebooku se bez vědomí postižených uživatelů volně prodávaly na internetu, tvrdí to alespoň report BBC. Útočník, který se ke konverzacím dostal, tvrdí, že má přístup k 120 milionům uživatelských účtů, jako důkaz předložil…

Facebook má za chyby v kauze Cambridge Analytica zaplatit pokutu 500 tisíc liber

Britský regulátor Information Commissioner's Office (ICO) uložil Facebooku za únik dat o evropských uživatelích maximální možnou pokutu – 500 tisíc liber (asi 14 640 000 korun) za vážné porušení zákona o ochraně dat (Data protection act…

25. 10. 2018 14:35

Výzkum: mobilní aplikace technologických gigantů odesílají spoustu dat o uživatelích

Mobilní aplikace technologických gigantů, jako je Google, Amazon, Microsoft, Twitter, nebo Facebook, posílají obrovské kvantum trackovacích dat o uživatelích zpět mateřským společnostem. Tvrdí to alespoň závěr empirické studie z University of…

24. 10. 2018 11:39

Irský regulátor zaměstná 40 lidí na vyšetření bezpečnostní chyby na Facebooku

Irský regulátor, Ireland’s Data Protection Commission, se pochlubil, že se mu podařilo z EU získat dalších 3,5 milionu eur na vyšetřování posledního bezpečnostního incidentu sociální sítě Facebook. Oproti letošnímu rozpočtu tak agentura získá…

10. 10. 2018 12:34

Google+ končí. Službu nikdo nepoužívá a kvůli chybě z ní mohla unikat data uživatelů

Ani tento pokus Googlu o vlastní sociální síť nevyšel. Po letech trápení firma oficiálně oznámila, že Google+ pro uživatele uzavře. Na migraci a stažení svých dat dostanou deset měsíců. Definitivně by se služba měla skončit v srpnu příštího roku…

Mall.cz dostal za obří únik dat svých uživatelů pokutu 1,5 milionu Kč

Loňský únik dat o stovkách tisíc zákazníků Mall.cz ohodnotil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutou 1,5 milionu Kč. „Firma nezabezpečila osobní údaje nejméně 735 tisíc zákazníků,“ píše ve svém odůvodnění úřad. Internetový obchod Mall.cz…

Bezpečnostní chyba Facebooku se může týkat až 5 milionů uživatelů v Evropě

Vážná chyba, která útočníkům umožňovala dostat se bez přihlašování do účtů uživatelů, se v EU týkala nejvýše deseti procent z celkových 50 milionů potenciálně zasažených účtů. S odvoláním na informace od Facebooku to na Twitteru zveřejnil irský…

Jsou cookies nebo IP adresa vždy osobním údajem?

Jakékoliv kategorické názory, že jeden druh informací je z pohledu právního vždy osobním údajem a jiný druh není osobním údajem nikdy, nejsou správné.

Doba čtení: 8 minut

Facebook zakázal aplikaci myPersonality a pozastavil stovky dalších

Na 4 miliony uživatelů, kteří nasdíleli své osobní údaje s facebookovou aplikací myPersonality, dostanou od Facebooku upozornění, že jejich data mohla být zneužita. Facebook také oznámil, že aplikaci úplně zakázal přístup ke své platformě…

Google sleduje polohu, i když si můžete myslet, že jste mu to zakázali

Ačkoli jste v Googlu vypnuli sledování a ukládání polohy, některé lokační údaje o vás firma v mobilních systémech i přesto může zjišťovat a ukládat, napsala agentura Associated Press (AP). Uživatel sice může v nastavení vypnout tzv. Historii…

Správce facebookové stránky je spoluzodpovědný za zpracování údajů svých návštěvníků

Soudní dvůr Evropské unie vydal verdikt v případu německé facebookové stránky, kterou regulátor přikázal kvůli nedostatečnému informování uživatelů zavřít.

Doba čtení: 3 minuty

Ghostery se omlouvá za GDPR e-mail, který odhalil e-maily uživatelů

Páteční vstup obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) v účinnost provázela řada absurdních situací. O jednu se postarala také služba Ghostery.  V pátek rozeslala skupině několika stovek svých uživatelů e-mail o ochraně jejich osobních…

GDPR last minute: Kdo musí vést záznamy o zpracování osobních údajů a jak mají vypadat?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Musí firmy posílat e-maily s žádostí o nový souhlas se zpracováním údajů?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 3 minuty

GDPR last minute: A co cookies? Musí mít weby povinně lištu se souhlasem?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 4 minuty

GDPR last minute: Co regulace znamená pro provozovatele a klienty cloudových aplikací?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

CZ.NIC kvůli GDPR mění pravidla pro vyhledávání v registru domén

Nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) zasáhne i do zobrazování informací v registru doménových jmen, kontaktů a sad nameserverů (WHOIS), který provozuje správce české národní domény, sdružení CZ.NIC.  V registru je možné zjistit například jméno…

GDPR last minute: Existují minimální požadavky na zabezpečení hesel?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Co všechno musí splnit provozovatel menšího e-shopu?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Jak je to s logováním IP adres na serveru?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Co musíte splnit, když sbíráte e-maily pro posílání newsletteru?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Kdy firma potřebuje pověřence pro ochranu osobních údajů?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 3 minuty

GDPR last minute: Co všechno je osobním údajem?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 4 minuty

Vesselin Popov (Psychometrics Centre Cambridge): Facebook se nezmění, dokud pro něj budou data lidí tak výnosná

Skryté sledování lidí vynáší, a po nějaký čas může procházet, dlouhodobě ale taková firma neporoste správným směrem, říká středisko psychometrie Univerzity v Cambridge.

Doba čtení: 10 minut

Facebook prověřuje další firmy, které se mohly dostat k datům uživatelů

Cambridge Analytica možná nebyla jedinou firmou, která z Facebooku získávala data uživatelů k jiným účelům, než přiznávala. Sociální síť momentálně prověřuje také další dvě společnosti, informovala o víkendu kanadská a americká média. První firmou…

Cambridge Analytica je jen špičkou ledovce. Je tu začátek konce Facebooku?

Náhlý rozchod Facebooku s Cambridge Analytica přinesl doposud nejsilnější krizi okolo největší sociální sítě na světě. Co všechno byste o kauze měli vědět?

Doba čtení: 10 minut

Mozilla stáhla reklamy z Facebooku, žádá větší omezení práv aplikací na data uživatelů

Tlak na Facebook sílí a do zástupu firem, které se ozvaly proti sdílení dat jeho uživatelů, se zařadila také Mozilla Foundation. Na svém blogu začátkem týdne nejprve vyzvala k podepsání petice, která požaduje, aby Facebook zpřísnil výchozí…

22. 3. 2018 13:02

Facebook po skandálu s Cambridge Analytica zpřísní přístup k datům, slíbil Mark Zuckerberg

„Neseme odpovědnost za ochranu vašich dat, a pokud je nedokážeme ochránit, nezasloužíme si vám sloužit.“ Šéf Facebooku Mark Zuckerberg po několika dnech veřejně reagoval na skandál kolem firmy Cambridge Analytica, která se v minulých letech přes…

Evropský soud otevřel cestu žalobě rakouského právníka Schremse na Facebook

Maximilian Schrems může podat individuální žalobu proti společnosti Facebook Ireland v Rakousku. Tak zní hlavní část verdiktu Soudního dvora EU v případu mladého rakouského právníka, který už řadu let působí Facebooku v Evropě nečekané problémy…

25. 1. 2018 11:18