Hlavní navigace

Osobní údaje

Weby úřadů v evropských zemích jsou zamořeny sledovacími cookies, zjistila studie

Google, Doubleclick nebo YouTube – ale také reklamní cookies dalších desítek firem. Na webech státních úřadů v EU se to sběrači údajů o chování uživatelů jen hemží, zjistila studie dánské firmy Cookiebot. Informoval o ní například deník Financial…

Včera 17:12

Facebooku hrozí v USA za případ Cambridge Analytica a další kauzy miliardová pokuta

Americká Federal Trade Comission (FTC) prověřila roli Facebooku ve skandálu s firmou Cambridge Analytica a teď s ním jedná o případných sankcích. S odvoláním na své zdroje o tom informoval americký deník Washington Post (WP, paywall). Pokuta se…

15. 2. 2019 9:47

Facebook nesmí bez souhlasu propojovat data o uživatelích, rozhodl německý úřad

Aktuální rozhodnutí německého antimonopolního úřadu Bundeskartellamt míří přímo na srdce obchodního modelu Facebooku. Sociální síť podle něj nesmí bez dobrovolného souhlasu uživatelů sbírat a propojovat data o jejich chování získaná z jiných…

Facebook i Google podvedli Apple, firma jim za to vypnula interní aplikace

Nejnovější skandál kolem Facebooku má zajímavou dohru, která se dotkla interního fungování firmy. Podle zjištění serveru TechCrunch Facebook zneužil firemní vývojářský účet u Applu (Apple Developer Enterprise Program) k tomu, aby koncovým…

Google porušuje GDPR a zaplatí pokutu 50 milionů eur, rozhodl francouzský úřad

Google neplní závazky, které mu ukládá obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) a za své prohřešky má zaplatit pokutu 50 milionů eur (v přepočtu cca 1,3 miliardy Kč). Ve svém rozhodnutí to píše francouzský úřad na ochranu osobních údajů…

Rasistický server registrovaný v USA zmizel z internetu po GDPR stížnosti ÚOOÚ

Server white-media.info se v Česku „proslavil“ publikováním informací ze soukromých e-mailů českých politiků (včetně zpráv z freemailu tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky v roce 2016), podporou xenofobie nebo sestavováním detailních seznamů…

Další chyba urychlila konec Google Plus, služba skončí už v dubnu

Google oznámil, že objevil další potenciální problém v Google Plus, který se týkal asi 52,5 milionů uživatelů. Chyba v API dávala aplikacím třetích stran přístup k osobním datům na profilech uživatelů jako je jméno, e-mailová adresa, věk,…

Sociální sítě od 15 let či výjimky pro média. Poslanci schválili adaptační zákon k GDPR

Evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) sice vstoupilo v účinnost už v květnu, čeští poslanci ale příslušný adaptační zákon schválili až dnes. Evropská norma má sice přímou platnost, ale členské země mohou v některých oblastech využít…

Aplikace České školní inspekce umožňovala komukoli stáhnout údaje o žácích

Údaje o až 140 tisících žácích druhého stupně bylo možné získat z testovací aplikace České školní inspekce, která se dá stáhnout z webu. Na problém upozornil pedagog Libor Klubal a ověřil jej poté také Michal Bláha z projektu Hlídač státu. TW –…

Soukromé vzkazy z Facebooku se volně nabízely na internetu

Soukromé konverzace z Facebooku se bez vědomí postižených uživatelů volně prodávaly na internetu, tvrdí to alespoň report BBC. Útočník, který se ke konverzacím dostal, tvrdí, že má přístup k 120 milionům uživatelských účtů, jako důkaz předložil…

Facebook má za chyby v kauze Cambridge Analytica zaplatit pokutu 500 tisíc liber

Britský regulátor Information Commissioner's Office (ICO) uložil Facebooku za únik dat o evropských uživatelích maximální možnou pokutu – 500 tisíc liber (asi 14 640 000 korun) za vážné porušení zákona o ochraně dat (Data protection act…

Výzkum: mobilní aplikace technologických gigantů odesílají spoustu dat o uživatelích

Mobilní aplikace technologických gigantů, jako je Google, Amazon, Microsoft, Twitter, nebo Facebook, posílají obrovské kvantum trackovacích dat o uživatelích zpět mateřským společnostem. Tvrdí to alespoň závěr empirické studie z University of…

Irský regulátor zaměstná 40 lidí na vyšetření bezpečnostní chyby na Facebooku

Irský regulátor, Ireland’s Data Protection Commission, se pochlubil, že se mu podařilo z EU získat dalších 3,5 milionu eur na vyšetřování posledního bezpečnostního incidentu sociální sítě Facebook. Oproti letošnímu rozpočtu tak agentura získá…

10. 10. 2018 12:34

Google+ končí. Službu nikdo nepoužívá a kvůli chybě z ní mohla unikat data uživatelů

Ani tento pokus Googlu o vlastní sociální síť nevyšel. Po letech trápení firma oficiálně oznámila, že Google+ pro uživatele uzavře. Na migraci a stažení svých dat dostanou deset měsíců. Definitivně by se služba měla skončit v srpnu příštího roku…

Mall.cz dostal za obří únik dat svých uživatelů pokutu 1,5 milionu Kč

Loňský únik dat o stovkách tisíc zákazníků Mall.cz ohodnotil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutou 1,5 milionu Kč. „Firma nezabezpečila osobní údaje nejméně 735 tisíc zákazníků,“ píše ve svém odůvodnění úřad. Internetový obchod Mall.cz…

Bezpečnostní chyba Facebooku se může týkat až 5 milionů uživatelů v Evropě

Vážná chyba, která útočníkům umožňovala dostat se bez přihlašování do účtů uživatelů, se v EU týkala nejvýše deseti procent z celkových 50 milionů potenciálně zasažených účtů. S odvoláním na informace od Facebooku to na Twitteru zveřejnil irský…

Jsou cookies nebo IP adresa vždy osobním údajem?

Jakékoliv kategorické názory, že jeden druh informací je z pohledu právního vždy osobním údajem a jiný druh není osobním údajem nikdy, nejsou správné.

Doba čtení: 8 minut

Facebook zakázal aplikaci myPersonality a pozastavil stovky dalších

Na 4 miliony uživatelů, kteří nasdíleli své osobní údaje s facebookovou aplikací myPersonality, dostanou od Facebooku upozornění, že jejich data mohla být zneužita. Facebook také oznámil, že aplikaci úplně zakázal přístup ke své platformě…

Google sleduje polohu, i když si můžete myslet, že jste mu to zakázali

Ačkoli jste v Googlu vypnuli sledování a ukládání polohy, některé lokační údaje o vás firma v mobilních systémech i přesto může zjišťovat a ukládat, napsala agentura Associated Press (AP). Uživatel sice může v nastavení vypnout tzv. Historii…

Správce facebookové stránky je spoluzodpovědný za zpracování údajů svých návštěvníků

Soudní dvůr Evropské unie vydal verdikt v případu německé facebookové stránky, kterou regulátor přikázal kvůli nedostatečnému informování uživatelů zavřít.

Doba čtení: 3 minuty

Ghostery se omlouvá za GDPR e-mail, který odhalil e-maily uživatelů

Páteční vstup obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) v účinnost provázela řada absurdních situací. O jednu se postarala také služba Ghostery.  V pátek rozeslala skupině několika stovek svých uživatelů e-mail o ochraně jejich osobních…

GDPR last minute: Kdo musí vést záznamy o zpracování osobních údajů a jak mají vypadat?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Musí firmy posílat e-maily s žádostí o nový souhlas se zpracováním údajů?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 3 minuty

GDPR last minute: A co cookies? Musí mít weby povinně lištu se souhlasem?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 4 minuty

GDPR last minute: Co regulace znamená pro provozovatele a klienty cloudových aplikací?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

CZ.NIC kvůli GDPR mění pravidla pro vyhledávání v registru domén

Nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) zasáhne i do zobrazování informací v registru doménových jmen, kontaktů a sad nameserverů (WHOIS), který provozuje správce české národní domény, sdružení CZ.NIC.  V registru je možné zjistit například jméno…

GDPR last minute: Existují minimální požadavky na zabezpečení hesel?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Co všechno musí splnit provozovatel menšího e-shopu?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Jak je to s logováním IP adres na serveru?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty

GDPR last minute: Co musíte splnit, když sbíráte e-maily pro posílání newsletteru?

Ještě nejste připraveni na obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v účinnost 25. května? Nabízíme odpovědi na některé praktické otázky.

Doba čtení: 2 minuty