Hlavní navigace

Osobní údaje

Evropský soud otevřel cestu žalobě rakouského právníka Schremse na Facebook

Maximilian Schrems může podat individuální žalobu proti společnosti Facebook Ireland v Rakousku. Tak zní hlavní část verdiktu Soudního dvora EU v případu mladého rakouského právníka, který už řadu let působí Facebooku v Evropě nečekané problémy…

David Slížek

25. 1. 2018 11:18

Jak se GDPR dotkne e-shopů? ÚOOÚ zveřejnil Otázky a odpovědi

Potřebují e-shopy ke zpracování osobních údajů souhlas zákazníků? A jak to bude s již získanými souhlasy? Znamená to, že obchodníky čeká povinnost získat tyto souhlasy znovu? Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) na svém webu zveřejnil odpovědi na…

David Slížek

4. 1. 2018 15:40

Smí Facebook přenášet osobní data z Evropy do USA? Rozhodne Soudní dvůr EU

Důležitý právní mechanismus, který umožňuje americkým firmám přenášet osobní data svých evropských uživatelů do USA, je potenciálně v ohrožení. O jeho legálnosti bude rozhodovat Soudní dvůr Evropské unie (SDEU). Ten přitom na podzim 2015 zrušil už…

David Slížek

3. 10. 2017 13:28
| 8

ČT: Pokutu za zveřejnění fotky zloděje na Facebooku by ÚOOÚ dnes už nedal

Ústavní soud nedávno odmítl stížnost na pokutu za neoprávněné zveřejnění fotky člověka, který ukradl elektrické kolo z prodejny ekolo.cz v Praze. Majitel obchodu Jakub Ditrich tak musí uposlechnout předchozí verdikt soudu a musí sankci ve výši…

David Slížek

2. 10. 2017 14:47

Největší strašák dnešní doby se skrývá pod zkratkou GDPR

Kdyby čtyřpísmenné zkratky měly geny, měly by šroubovice plné zakódovaného strachu. Největším strašákem dneška se zdá být GDPR.

David Slížek

7. 9. 2017 17:35
Doba čtení: 4 minuty

V úniku z Mallu je přes tři čtvrtě milionu jmen, hesel a telefonních čísel v čitelné podobě

Redakce Lupy dostala k dispozici kompletní databázi s údaji o uživatelských účtech, které unikly e-shopu Mall.cz.

David Slížek

29. 8. 2017 8:31
Doba čtení: 3 minuty

Ceny Velkého bratra získalo ministerstvo obrany, Home Credit a Úřad práce

Dvanáctý ročník anticen pro největší slídily v soukromí lidí zná své výsledky. Cenu pro Úředního slídila v soutěži organizované sdružením Iuridicum Remedium získalo ministerstvo obrany, a to za návrh novely zákona o vojenském zpravodajství. Ta má…

David Slížek

16. 2. 2017 18:33
| 4

T-Mobile má za únik dat 1,2 milionu klientů zaplatit pokutu 3,6 milionu

Úřad na ochranu osobních údajů pokutou „ocenil“ nedostatečné zabezpečení klientských dat. A konečně víme, co všechno T-Mobilu uniklo.

David Slížek

16. 8. 2016 19:52
Doba čtení: 1 minuta
Glosa

Sdílíte veřejně běhání a jízdu na kole? Zkuste trochu přemýšlet

Kompletní jméno a příjmení, trasy posledního i všech předchozích běhů, volně k nalezení v desítkách tisíc případů a veřejně přístupné. Dobrý materiál.

Daniel Dočekal

11. 8. 2016 9:24
Doba čtení: 2 minuty

Seznam.cz při registraci sleduje stisky kláves, aby odhalil roboty

Biometrikou při přihlašování se nezabývá jen Google, dorazila i do Česka. Seznam říká, že díky ní výrazně omezil falešné registrace nových e-mailových schránek.

David Slížek

11. 7. 2016 10:42
Doba čtení: 3 minuty
Komentář

Helpdesk na webu může být problém, když ochranu dat neberete vážně

Záznamy firem o požadavcích na servis i zpracování dat bylo možné veřejně najít na internetu, včetně zpracovaných výsledků s řadou velmi citlivých údajů.

Daniel Dočekal

28. 6. 2016 6:30
Doba čtení: 3 minuty

ITS Billa Travel o svých zákaznících prozrazuje na webu až příliš [DOPLNĚNO]

Je to klasická bezpečnostní chyba, kde se autor webu spoléhá na to, že nikdo nepoužije veřejně dostupnou URL. A hlavně, že nikdo nebude měnit parametr.

Daniel Dočekal

17. 6. 2016 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Zaměstnanec T-Mobilu ukradl data o zákaznících [AKTUALIZOVÁNO]

Osobní údaje až 1,5 milionu zákazníků se pokusil zpeněžit dnes už bývalý zaměstnanec telekomunikačního operátora T-Mobile. Případ vyšetřuje policie.

David Slížek

13. 6. 2016 18:15
Doba čtení: 3 minuty
Glosa

Ve jménu (pseudo) vědy a výzkumu. Otazníky okolo zveřejnění dat uživatelů OKCupid

Etika a rozum se někam vytratily, když vědci zveřejnili výzkum sedmdesáti tisíc uživatelů OKCupid bez jejich souhlasu.

Daniel Dočekal

10. 6. 2016 10:10
Doba čtení: 4 minuty
Report

LAW FIT 2016: Internet už nebude stejný. Jen nevíme, jaký bude

Mohou přísnější evropská pravidla pro ochranu osobních údajů poškodit zdejší internetové podnikatele? Letošní ročník konference se točil kolem ochrany dat.

David Slížek

24. 5. 2016 8:35
Doba čtení: 5 minut

Další únik údajů ze seznamky: data milionu uživatelů BeautifulPe­ople.com

Pokud jste stále nepochopili: kamkoliv na internetu vložíte jakákoliv osobní data, musíte počítat s tím, že se dříve nebo později mohou stát věcí veřejnou.

Daniel Dočekal

25. 4. 2016 19:04
Doba čtení: 1 minuta
Komentář

Máte právo být zapomenuti. Co změní reforma ochrany osobních dat?

Zatímco občan získává do svých rukou zpět své údaje (nebo má alespoň největší šanci své údaje bránit), mnohým firmám začínají vstávat vlasy na hlavě.

Daniela Havlíková

19. 4. 2016 6:30
Doba čtení: 5 minut

Velkou reformu ochrany osobních údajů schválil i Evropský parlament

Déle než čtyři roky trvající vyjednávání nových celoevropských pravidel na ochranu osobních údajů skončila. Platit začnou naplno za dva roky.

David Slížek

14. 4. 2016 14:17
Doba čtení: 1 minuta

Údaje 50 milionů občanů Turecka si můžete stáhnout na internetu

Velký únik ukazuje na klasickou neschopnost státu zajistit odpovídající úroveň zabezpečení informačních systémů. A důvod, proč státu v těchto otázkách nevěřit.

Daniel Dočekal

5. 4. 2016 8:56
| 2
Doba čtení: 1 minuta

Jak Evropa ochrání naše data? EU zveřejnila materiály k Privacy Shield

Evropská komise zveřejnila základy dohody, kterou s USA dojednala i česká eurokomisařka Věra Jourová. Rakušan Max Schrems ale spokojen není.

David Slížek

29. 2. 2016 19:13
| 3
Doba čtení: 2 minuty
Komentář

Ochrání nám EU osobní údaje na internetu?

Zbytečná byrokracie a náklady nebo potřebná ochrana osobních údajů? Co přináší v prosinci dohodnutá kompromisní verze General data protection regulation?

Daniela Havlíková

5. 1. 2016 6:30
Doba čtení: 11 minut
Aktuálně

Schrems vs. Facebook 1:0. Konec bezpečného přístavu, řekl Soudní dvůr EU

Evropsko-americká dohoda, která dávala americkým firmám jednotná pravidla pro nakládání s osobními daty evropských uživatelů, je minulostí.

David Slížek

6. 10. 2015 14:47
Doba čtení: 4 minuty

Jak vydolovat data uživatelů z Facebooku? Přes telefonní čísla

Facebook opět někde nechal díru k údajům o uživatelích. „Hádáním“ telefonních čísel se můžete dostat k údajům, ke kterým byste se dostat neměli.

Daniel Dočekal

10. 8. 2015 9:21
Doba čtení: 2 minuty
Komentář

Evropa šije bič na Google i Facebook. Jde se do finále

Evropa dohání manko v oblasti ochrany dat. Legislativa propojeného Starého kontinentu totiž nezareagovala na nástup sociálních sítí a cloudu.

Daniela Havlíková

16. 6. 2015 6:30
| 7
Doba čtení: 4 minuty

Pokus s „ukradenými“ osobními údaji: podsvětím se začaly šířit po týdnu

Firma Bitglass zkusila umístit na tržiště na „temném webu“ smyšlená osobní data zaměstnanců. Po týdnu se souborů chopily především skupiny z Nigérie a Ruska.

Marek Janouš

16. 4. 2015 16:01
Doba čtení: 2 minuty
Rozhovor

Josef Šlerka (Socialbakers): Čas internetu jako divokého západu skončil

Ještě nedávno se mluvilo o tom, že firmy budou nabízet API a všichni budeme vytvářet mashupy. Realita je jiná: firmy své ekosystémy omezují a de facto likvidují.

David Slížek

11. 2. 2015 6:30
Doba čtení: 10 minut
Rozhovor

Dušan Kožušník: Než bude cloud všude, bude třeba zkopírovat miliony telefonů

Naše nástroje pomáhají především v boji proti zločinu. Policie se s námi nedávno podělila o historku, kdy přijela do lesa k mrtvole, které v ruce ještě zvonil mobil.

Daniel Dočekal

21. 10. 2014 6:30
Doba čtení: 5 minut
Aktuálně

ÚOOÚ už řeší první stížnosti související s Googlem a právem být zapomenut

Vyhledávač smí oznamovat provozovatelům webů, že odkazy na jejich stránky smazal. Zveřejňování identity žadatelů ale může být problematické.

David Slížek

16. 10. 2014 9:00
Doba čtení: 4 minuty
Komentář

Chcete své provozní a lokalizační údaje? Připravte si nejméně 1600 Kč

Ceníky našich mobilních operátorů už pamatují i na poskytování provozních a lokalizačních údajů těm, kterých se týkají. Jejich získání ale není levné ani snadné.

Jiří Peterka

11. 8. 2014 6:30
Doba čtení: 13 minut

Washington Post: 90 % lidí, které NSA sledovala, byli nevinní „kolemjdoucí“

Reportéři Washington Postu několik měsíců pročítali 160 tisíc konverzací, které NSA na internetu zachytila, a pak je z ní vynesl Edward Snowden.

David Slížek

7. 7. 2014 14:07
Doba čtení: 2 minuty