Hlavní navigace

Ministerstvo vnitra se vyhne pokutě za to, že neuhlídalo osobní údaje v registru obyvatel

Sdílet

Karel Wolf

Úřad pro ochranu osobních údajů odhalil během kontroly mezi srpnem 2017 a únorem 2018 na ministerstvu 7 064 neoprávněných přístupů do registru obyvatel a větší počet přístupů, které přesahovaly omezení dané zákonem o základních registrech, celkem tak došlo k expozici osobních údajů 90 tisíc lidí. Milionové pokutě od úřadu se ale ministerstvo vyhne, informoval o tom Český rozhlas.

Ministerstvo umožnilo přístupy nad rámec zákona v rámci exekučních řízení. Exekutoři získali přístup k osobním údajům všech tzv. vázaných osob, nejčastěji se jednalo o živnostníky a osoby ve vedení firem či úřadů. Exekutoři ale mohli nahlížet například i do informací o rodinných příslušnících. Ministerstvo také u více jak 7 tisíc případů umožnilo neoprávněné prověřování osob přihlášených na odborné zkoušky. Ministerstvo samotné svedlo vinu na Český statistický úřad, který měl nastavením služby umožnit přístup k více údajům, než umožňoval zákon, to ale pro daný případ není zase tak podstatné, zajímavější je jiný fakt. 

Úřad na základě zjištění nejprve udělil ministerstvu pokutu 1,1 milionu korun. Té se ale  ministerstvo vyhne, protože v březnu začala platit nová právní úprava zákona o zpracování osobních údajů, která v paragrafu § 62 říká: 

Úřad upustí od uložení správního trestu také tehdy, jde-li o správce a zpracovatele uvedené v čl. 83 odst. 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679.

„Úřad zmiňovanou právní úpravou přišel o možnost ukládat pokuty orgánům veřejné moci a veřejným subjektům, tedy například ministerstvům, různým správním úřadům, městům či obcím za přestupky související s ochranou osobních údajů. Přestože si je Úřad plně vědom skutečnosti, že zákonodárcem zvolené řešení zakládá rozdílné postavení různých skupin správců a zpracovatelů osobních údajů, je při své rozhodovací činnosti plně vázán zákonem,“ vysvětluje důsledek tohoto bodu v tiskové zprávě ze začátku měsíce Úřad pro ochranu osobních údajů.

Ministerstvo tak nejen vyvázne bez trestu, ale vzniká zde zajímavý precedens, kdy může státní a veřejná správa s klidem odhodit obavy z toho, že pro ně bude mít případný únik osobních uživatelských dat jakýkoli závažnější důsledek. To je navíc v ostrém kontrastu s tučnými postihy za stejné pochybení v privátním sektoru.

Našli jste v článku chybu?
Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?