Hlavní navigace

64bitový Firefox pro Windows pokročil ve vývoji, můžete si ho vyzkoušet

6. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla
Firefox zatím běžně nabízí 64bitový build jen pro Mac (OS X) a Linux. Brzy by však mohl být samozřejmostí i pro majoritní Windows. A co ostatní prohlížeče?

Mozilla posunula do další fáze vývoj a testy 64bitové varianty webového prohlížeče Firefox pro Windows. Dříve bylo oznámeno, že ke koncovým uživatelům dorazí během letošního jara, ale tento termín může být příliš optimistický. Zatím se 64bitový build přesunul z pre-alpha do alpha stádia, které má do ostré verze ještě daleko.

64bitový Mozilla Firefox 38 (Developer Edition)
Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

64bitový Firefox dovede pracovat s větším množstvím operační paměti, což se může hodit, jak vidno z obrázku.

I to je ale pokrok, protože dříve Mozilla uvedení 64bitové varianty prohlížeče pro Windows odložila na neurčito s tím, že by přinesla více problémů než užitku. Vývoj se stal znovu aktuálním tématem poté, co loni vyšel 64bitový Google Chrome pro Windows jako údajně výrazně výkonnější, spolehlivější a bezpečnější.

Firefox 38 Developer Edition nabízí 64bitový build pro Windows. Jde o vývojovou verzi, která používá oddělený uživatelský profil, takže zájemci mohou stahovat a testovat bez rizika, že si naruší stávající instalaci ostré verze prohlížeče. Nic nebrání používat vývojářskou edici a ostrou verzi najednou – současně.

64bitový Mozilla Firefox 38 (Developer Edition)
Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Developer Edition nahrazuje kanál Aurora. Jde o alpha stádium další verze prohlížeče určené vývojářům.

Developer Edition je nový vývojový kanál, který loni koncem roku nahradil původní kanál Aurora, takže jde o alpha stádium nové verze prohlížeče. Vývojářská edice však zároveň přináší snadnější přístup k nástrojům určeným vývojářům, aby se lépe mohli připravit svá díla na uvedení nové verze prohlížeče.

64bitové systémy a webové prohlížeče

Windows Vista a vyšší vycházejí vždy současně v 32bitové i 64bitové variantě, ale přesto jsou 64bitové prohlížeče doménou zatím spíše konkurenčních platforem Mac (OS X) a Linux. Google Chrome jako jediný z první pětky nejvíce rozšířených prohlížečů nabízí 64bitový build ostré verze pro Windows, Mac i Linux.

Internet Explorer obecně podporuje pouze Windows. V 64bitové variantě systému aktuální verze souběžně spouští 64bitové a 32bitové procesy dle potřeby. Microsoft tímto způsobem předchází problémům s kompatibilitou plug-inů hlavně s ohledem na potřeby firemních uživatelů. Prohlížeč je však nutné správně nastavit.

BRAND24

Mozilla Firefox v ostré verzi dlouhodobě nabízí 64bitový build pro Mac (OS X) a Linux. Firefox 38 by jako první mohl v ostré verzi přinést 64bitový build pro Windows, ale není to jisté. 64bitový build nemusí spolu s ostatními novinkami pokračovat plynule k dalším vývojovým milníkům. Může se pozdržet v alpha či beta stádiu.

64bitový Mozilla Firefox 38 (Developer Edition)
Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Vývojový Firefox 38 sice nabízí 64bitový build pro Windows, což ale nutně neznamená, že u finální verze tomu bude stejně.

Safari je sice 64bitový prohlížeč, ale pouze na domovské platformě Mac (OS X). Z Windows byl prohlížeč z dílny společnosti Apple stažen už před lety. Opera po předloňském resetu vývoje má 64bitovou variantu pouze pro Mac a Linux. Přitom původní prohlížeč pamatoval a stále pamatuje i na 64bitová Windows.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).