Hlavní navigace

AB IPBox 9900HD BB: multimediální HD box s nahráváním a vyměnitelným tunerem

15. 12. 2010
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Autor: 322915
IPBox 9900HD BB je satelitní přijímač od nového slovenského výrobce. Je dodáván s jedním tunerem DVB-S2 s tím, že další volnou pozici můžete osadit přikoupením dalšího tuneru, pokud byste ho vyžadovali. Na výběr jsou tunery DVB-T, DVB-C, nebo ještě jeden DVB-S2. Přijímač běží na bázi operačního systému Linux verzi open source, používá AB Enigmu 2 HD. Funkce přijímače lze dále zdarma rozšířit instalací množství plug-in, čímž zvýšíte jeho užitnou hodnotu. Nahrávat můžete na interní nebo externí média, které si však musíte u tohoto modelu dokoupit.

Vyrábí se v černé, nebo bílé barvě (někdy je nazývána slonovou) včetně jejich modifikací i pro kryt vrchního a bočních panelů. Dle subjektivního posouzení má tento přijímač vynikající obraz. Má možnost vložení interního i použití externího disku s využitím PVR funkcí. Cena je vzhledem k vybavení přijímače přiměřená, zvýší se ale při dokoupení dalšího volitelného tuneru. Průměrná spotřeba je v provozu 30 – 50 Wattů, ve Standby cca. 3 Watty. Přijímač má ale možnost snížit dále spotřebu a přejít do jednoho ze dvou úsporných režimů (pohotovostního a deep stand-by, po skončení dané události). Rozměry (W x H x D) – 375mm x 60mm x 280 mm, hmotnost – 3,5 kg.

Přední panel

Přední panel je v jeho levé části decentně ozdoben květy chryzantém. Tam se také nachází tlačítko vypínače z/do Standby. Uprostřed je zelený čtrnáctimístný výrazně svítící VFD (Vacuum Fluorescent Display) alfanumerický displej. Jeho jas bohužel nelze v menu změnit. Nad ním jsou i další pomocné ikony pro kontrolu momentálního stavu přijímače, například rozlišení obrazu. Ve Standby displej zobrazuje zkratkou den v týdnu (např. Sa – Saturday  sobota) a číslicemi den v měsíci a přesný čas.

AB IPBox 9900 BB přední panel

Dva pohledy na přijímač, dole s otevřenými dvířky pro dva moduly, dvě karty a USB port

AB IPBox 9900 BB displej

Detailní pohled na displej přijímače. Nahoře si všimněte i pomocných ikon, které indikují momentální činnost přijímače.

Pod displejem jsou ovládací tlačítka: MENU, OK, EXIT a čtyři tlačítka sloužící na pohyb v menu nahoru/dolů, vlevo/vpravo. Zcela v pravé části pod odklopným víčkem jsou ukryty dvě štěrbiny čtečky karet Conax a dvě rozhraní pro CI moduly. Vedle nich se nachází ještě port USB 2.0.

AB IPBox 9900 BB zadní panel

Zadní panel je osazen značným množstvím portů. Vlevo si všimněte zaslepeného otvoru pro druhý volitelný tuner.

Zadní panel

Zadní panel je bohatě osazen porty: úplně vlevo je pozice A, která je v tomto modelu osazena tunerem DVB-S2 se smyčkovým výstupem. Vedle je zaslepený otvor (pozice B) pro instalaci dalšího volitelného tuneru. Následuje ethernetový port RJ-45 (10/100BT) a pod ním R 232, druhý port USB 2.0 (první je na předním panelu) a eSATA pro připojení externího HDD. Pod ním je výstup HDMI. Následuje konektor napájení 0/12V a pod ním optický audio výstup S/PDIF. Dále šestice cinch výstupů pro kompozitní a komponentní video. Další dvojicí portů jsou vstup pozemní antény se smyčkovým výstupem s RF UHF modulátorem. Poslední ve výčtu připojení jsou dva konektory SCART (VCR/TV). Na zadním panelu ještě najdeme interní ventilátor s tichým chodem a napevno zabudovaný síťový kabel. Síťové napájení je v rozsahu 110–245V, 50/60Hz. Posledním důležitým prvkem je kolébkový síťový vypínač.

Vyměnitelné tunery

K tomuto přijímači, který má v základní nabídce pouze jeden tuner DVB-S2 lze přikoupit další tuner (DVB-T, DVB-C) a instalovat si tak na druhou volnou pozici ten, který pro vás bude vhodný. Je možné také zakoupit ještě jeden tuner DVB-S2 a tím umožnit nahrávání nebo sledování programu z jiného satelitního muxu, než právě nahráváme.

AB IPBox 9900 BB tunery

Vyměnitelné tunery pro AB IPBox 9900HD/99HD. Ty lze k přijímači přikoupit. Odleva DVB-T za 1690 Kč, DVB-S2 za 1990 Kč a DVB-C za 1690 Kč. Ceny jsou orientační a mohou se od uvedených lišit.

AB IPBox 9900 BB dálkový ovladač

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je klasické velikosti v matně černém provedení se stříbrnými ozdobami. Spodní díl je mírně prohnutý. Má větší hmotnost, než bývá zvykem. Obsahuje 52 gumových tlačítek, z nichž některé mají zdvojené funkce, jinými se dostanete přímo k některým používaným funkcím bez použití listování v Menu. Pro přehlednost jsou některá tlačítka barevně odlišena, ostatní mají výrazné popisy, nebo symboly. Je napájeno dvěmi AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Přímo z dálkového ovládání můžeme měnit rozlišení obrazu tlačítkem “Rychlé přepínání rozlišení“. Při nastavení na HDMI 1080i bude dodáván obraz současně i na komponentním výstupu. Při dalším stlačení tlačítka můžeme změnit rozlišení na SD PAL. Výstup signálu bude poté na portu SCART i HDMI, ale v rozlišení 676i. Dalším stlačením zvolíte 720p, tím se odpojí SCART a obraz bude na komponentním výstupu a HDMI v 720p. Dalším stlačením tlačítka se vrátíme na nastavení 1080i.

Instalace

Po připojení všech zařízení včetně antény a TV přijímače můžeme přijímač zapnout na zadním panelu kolébkovým vypínačem. Na přijímači se poté zobrazí stav hodin. Nyní musíme zapnout tlačítko Standby na předním panelu, nebo dálkovém ovládání a počkáme nastartování přijímače. Vzhledem k jeho rozsáhlému firmware je doba nastartování poněkud delší, cca. 2,5 minuty. Pokud se při prvním nastartování neobjeví obraz na vašem TV přijímači je nutné počkat a sledovat obrazovku. Přijímač bude automaticky přepínat všechny výstupy (komponentní, SCART, HDMI). Pokud se objeví obraz, je třeba zmáčknout na dálkovém ovládání tlačítko OK pro uložení do paměti. Pokud bude zvoleno HDMI, přijímač se vás zeptá na kmitočet sítě a je nutno zvolit 50Hz (v Evropě). V úvodním nastavení je možno také měnit jas a kontrast obrazu. Slouží k tomu testovací obrazce v Menu Screen test. Z dalších nastavení je důležitá položka zvolení jazyka Menu, dále nastavení LNB. Použít můžete dva LNB připojené přes DiSEqC, nebo monoblok pro dvě satelitní pozice s vestavěným přepínačem. Nastavit lze i USALS při použití motoru antény.

AB IPBox 9900 BB hlavní menu

Hlavní Menu přijímače, ze kterého se dostaneme na další nastavení.

Pokud si přikoupíte další tuner k přijímači, je jeho pozice označena jako tuner B. To má výhodu v tom, že můžete rozšířit svoji programovou nabídku, a navíc dává možnost současného nahrávání a sledování programů z různých satelitů, nebo terrestrického či kabelového vysílání podle vámi zvoleného tuneru. Skenování kanálů ne Astře 23,5 bylo důkladné a pomalejší. Nové kanály najdete v separátní sekci seznamu kanálů.

AB IPBox 9900 BB vyhledávání kanálů

Vyhledávání kanálů

Jejich seznam je odlišný od zažitých zvyklostí. Kanály lze řadit podle satelitu, poskytovatele nebo oblíbených skupin. Funkce oblíbených kanálů je oproti jiným přijímačům propracovanější. Do oblíbených se dají přidat skupiny (pugét), např. hudba, sport atd.

AB IPBox 9900 BB seznam nastavení

Dlouhý seznam dalších nastavení, které ještě pokračuje pod tímto oknem.

EPG

EPG jsou dostupné dva režimy, první poskytuje informace pouze o aktuálním pořadu s možností posunu pomocí kurzorových tlačítek k pořadům následujícím v daný moment vždy o stránku. Naopak stránka s multi EPG ukáže všechny kanály – filtrované v případě potřeby podle „pugétů“ – kde jsou zobrazeny všechny aktuální pořady. Mimo programování nahrávek lze z EPG také pouze určit přepnutí kanálu bez nahrávání.

AB IPBox 9900 BB teletext

Na screenshots vpravo je detail nesprávného zobrazení textu. Takto se například zobrazí slovo „Převážná“.

Teletext

Teletext se zobrazuje ve zmenšeném okně. Zobrazování stránek v teletextu je téměř okamžité. Čeština není dokonalá, diakritika u malých i některých velkých liter se nezobrazuje, nebo je místo správné litery volné místo, či je zobrazován jiný znak.

PVR

Pokud máme v přijímači instalován interní, nebo externí disk máme možnost pořizovat nahrávky, nebo přehrávat soubory uložené na disku. Nahrávání lze spustit okamžitě stlačením tlačítka Recording a vybráním jedné z možností v zobrazeném okně a potvrdíme OK. Nahrávat můžeme současně dva kanály, ale při nainstalovaném jednom tuneru pouze z jednoho muxu. Třetí program z téhož muxu můžeme současně sledovat. Možnosti nahrávání z jiných muxů, nebo sledování jiných programů současně záleží na instalaci dalšího tuneru.

K nahrávkám se dostanete ze seznamu nahrávek Nastavení který je dostupný přes tlačítko „soubory“ nebo mediální přehrávač. Přehrávač umožňuje přehrát multimediální soubory ve formátech Xvid, DivX a MP3. Zobrazovat lze i fotografie JPG. Přehrávač zobrazuje text s popisem pořadu z EPG který je ukládán společně s nahrávkou. Lze používat externí média a USB klíčenky. Nahrávky jsou ukládány na disk ve formátu .ts. Soubory můžeme také po jednom mazat. V přijímači můžeme také médium naformátovat. Disk bude po naformátováni pracovat v systému Linux ext3. Tím budou samozřejmě všechny případné soubory na disku vymazány.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Timeshift

Tuto funkci použijeme, pokud potřebujeme přerušit živé vysílání a nechcete přejít o část děje. Zapíná se tlačítkem Pauze čímž obraz na obrazovce zastavíme, ale na pozadí se bude nahrávat pokračující děj. Po příchodu stačí zmáčknout tlačítko Play. Tím se začne děj odvíjet od místa přerušení. Pro vypnutí Timeshiftu použijeme tlačítko Stop a potvrdíme OK.

AB IPBox 9900 BB aplikace

Stáhněte si oblíbené aplikace

Připojení IPBoxu k síti přes Ethernet

Jako každý linuxový přijímač obsahuje i tento ethernetovou přípojku pro konektor RJ-45 s rychlostí 10/100Mb. V menu přijímače pak můžete nastavit pevné hodnoty síťového nastavení, nebo přes automatické přidělování DHCP serverem.

Ke komunikaci přes síť je možné používat např. protokoly Telnet nebo FTP. Uživatelské jméno je: root, heslo: ipbox. Defaultní přihlašovací jméno a heslo se může lišit dle použité image firmware.

AB IPBox 9900 BB síťové nastavení

Nastavení síťové karty (Adapter settings).

Přes síťové rozhraní je tedy možné kopírovat do přijímače různé soubory nebo přesouvat nahrávky z interního disku.

AB IPBox 9900 BB aktualizace

Aktualizace software.

Aktualizace firmwaru je také možné provést přes internet zadáním www adresy aktualizačního serveru nebo přes USB port.

AB IPBox 9900 BB nastavení internetu

Manuální nastavení Internetové sítě

Líbilo by se Vám například z dovolené, nebo ze zaměstnání naprogramovat přijímač a nahrát program, který se vysílá v době vaší nepřítomnosti? To není problém. Software přijímače obsahuje totiž také webové rozhraní přes které je možné zařízení ovládat vzdáleně, procházet seznam kanálů, plánovat nahrávky atd. Přistup na webové rozhraní lze chránit heslem.

AB IPBox 9900 BB kontrola sítě

Test sítě

Manuál k tomuto přijímači je založen hlavně na screenshots s jejich popisem o instalaci, aktualizaci a doplňování software a nezabývá se do hloubky všemi zákoutími Linuxu. Otevřenost Linuxu a příslib doplňků a dalšího software od třetích stran bude tedy také záležet na dostupnosti doplňujícího software a jeho instalaci a používání. Přijímač je vhodný pro zákazníky, kteří z tohoto operačního systému vytěží co možná nejvíce. Aktualizovat software je možné také z média pomocí portu USB.

Vyráběné kombinace řady AB IPBox HD

AB IPBox 9900 BB krabice

– AB IPBox 99 HD BB
- AB IPBox 99 HD WW
- AB IPBox 99 HD BB PLUS (2 x DVB-S2)
- AB IPBox 99 HD WW PLUS (2 x DVB-S2)
- AB IPBox 99 HD BBT (DVB-S2 + DVB-T)
- AB IPBox 99 HD WWT (DVB-S2 + DVB-T)
- AB IPBox 9900 HD BB
- AB IPBox 9900 HD WW
- AB IPBox 9900 HD BB PLUS (2 x DVB-S2)
- AB IPBox 9900 HD WW PLUS (2 x DVB-S2)
- AB IPBox 9900 HD BBT (DVB-S2 + DVB-T)
- AB IPBox 9900 HD WWT (DVB-S2 + DVB-T)
- AB IPBox 9000 HD Black
- AB IPBox 9000 HD Silver

Tunery AB IPBox HD

– Tuner DVB-S2 pro AB IPBox 9900/99HD
- Tuner DVB-C pro AB IPBox 9900/99HD
- Tuner DVB-T pro AB IPBox 9900/99HD

Hodnocení a závěr

Velice výkonný přijímač, který uspokojí hlavně uživatele, kteří plně využijí jeho potenciál. Operační systém Linux otevírá možnost použít množství doplňků. Pokud bude kvalitní podpora a další možnost rozšíření, nebo zlepšení jeho funkcí i alternativním software (pluginy apod.) bude z něj i perspektivní nadčasový přístroj. Přijímač má nadstandardní kvalitu obrazu i zvuku a o to jde především. Množství různých nastavení dává možnost upravit si téměř vše k obrazu svému. Který přijímač Vám nabídne například tři režimy EPG? Navíc EPG se zaznamená i s nahrávkou. Přijímač zobrazuje také tzv. Obraz v obraze (PIP) pomocí modrého tlačítka. Tato funkce však funguje pouze u SD kanálů.

AB IPBox 9900 BB EPG

Jedna z podob EPG. Na screenshotu vpravo nahoře obraz v dvojexpozici ještě překrývá zapnutý přesný čas, který může, ale nemusí být zobrazován společně s vysílaným programem.

AB IPBox 9900 BB podrobné EPG

Detailnější podoba EPG s podrobným popisem programu. Vpravo nahoře opět se zapnutým přesným časem.

Je potřeba dodat, že na ovládání tohoto přijímače je třeba si zvyknout, protože se liší použitým software od jiných přijímačů, ale na druhou stranu je velice tvořivý a i když zvyknout si na jeho ovládání trvá trochu déle, jistě poté oceníte jeho možnosti.

Tento přijímač není určen pro začátečníky, ale spíše pro zkušenější uživatele a pro jeho nastavení a ovládání je třeba zvládat práci s PC!!!

AB IPBox 9900 BB informační menu

Informační Menu. Zde se můžete podívat na verzi Enigmy, verzi programu, informaci o instalovaných tunerech, informaci o interním HDD, nebo například zjistit celkovou kapacitu disku.

Mnoho negativních vlastností přijímač nemá. Jedná se hlavně o velice pomalý start a je třeba vyřešit softwarově velký kontrast displeje, aby v noci nerušil svým jasem sledování programů na obrazovce. Čeština v Menu je mimo některé nepřeložené položky dobrá, horší je to u Teletextu.

Tato krátká recenze nemohla zahrnout všechny možnosti tohoto přijímače ale pouze seznámit s jeho hlavními funkcemi. Doporučuji navštívit diskusní webové stránky, kde se rozjíždí plodná diskuse a řeší problémy.

Web výrobce: http://www.abip­box.com/
Fórum: http://ab-forum.info/vi­ewforum.php?f=147
Pluginy: http://addons­.hdfreaks.cc/ip­box/
You Tube: http://www.you­tube.com/watch?v=cLs7×Om­sbl8&feature=pla­yer_embedded
YouTube: http://www.you­tube.com/watch?v=1tRy­Su_v60o&featu­re=mfu_in_order&lis­t=UL
YouTube: http://www.you­tube.com/watch?v=n2VQPnn­Wc8A&feature=BF&lis­t=ULgcnFQsyIGI­Y&index=3

Poklepáním pravým tlačítkem myši na jakýkoliv obrázek v textu jej zvětšíte v novém okně.

Fotografie a screenshots autor, s použitím upravených firemních fotografií.

Balení obsahuje:

• Přijímač AB IPBox 9900HD BB
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• montážní sada k instalaci interního disku (šroubky, podložky a kabely)
• HDMI kabel
• Český manuál

WT100

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/ab-ipbox-9900-hd-black.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena přijímače: 7 990 Kč včetně DPH

AB IPBox 9900 BB přední panel - kytičky

Motiv chryzantém, který najdete na předním panelu a provází Vás i v hlavním menu přijímače.

Požadujete, aby měl přijímač operační systém Linux?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).