Hlavní navigace

Adobe Reader s velmi závažnou chybou

13. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Relativně nedávno objevená chyba v prohlížeči PDF dokumentů Adobe Reader, jehož plug-in se integruje i do některých webových prohlížečů, se jeví jako poměrně závažná. Útočníci jí dokázali šikovně zneužít pro své potřeby už 20. ledna. Aktualizovaný Adobe Reader je však k dispozici zhruba týden. Řádí hlavně trojan Zonebac. U napadených počítačů je deaktivována antivirová ochrana. uživatelům jsou podsouvány jiné výsledky hledání ve vyhledávači a může být spuštěn prakticky libovolný kód. Stačí…

Relativně nedávno objevená chyba v prohlížeči PDF dokumentů Adobe Reader, jehož plug-in se integruje i do některých webových prohlížečů, se jeví jako poměrně závažná. Útočníci jí dokázali šikovně zneužít pro své potřeby už 20. ledna. Aktualizovaný Adobe Reader je však k dispozici zhruba týden. Řádí hlavně trojan Zonebac. U napadených počítačů je deaktivována antivirová ochrana. uživatelům jsou podsouvány jiné výsledky hledání ve vyhledávači a může být spuštěn prakticky libovolný kód. Stačí otevřít upravený PDF dokument příchozí e-mailem nebo jej otevřít přes webový prohlížeč a už může být zle. Podle společnosti Symantec mohly již být zasaženy tisíce počítačů po celém světě. Prevence je nyní prostá: stáhnout si opravený Adobe Reader 8.1.2. (Security World)

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).