Hlavní navigace

Adresy IPv4 byly opět vyčerpány, obrazovka smrti se vrací, Apple umožní vlastní opravy

19. 11. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Apple
Přechod na ARM u PC je prý nevyhnutelný. Windows 10 s jednou aktualizací ročně. Kvantový procesor IBM se 127 qubity. Steam Deck se opozdí. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

IPv4 adresy v RIPE NCC byly opět vyčerpányOtevřena byla čekací listina. Přihlásit se lze o alokaci 256 adres, nic není garantováno.

Modrá obrazovka smrti ve Windows 11 bude opět modrá. Microsoft ji původně změnil na černou, v posledním Insider sestavení se ale barva BSOD vrací.

Windows 10 už budou dostávat pouze jednu velkou aktualizaci ročně. Bude to tedy stejné jako u Windows 11. Podpora desítek má trvat do roku 2025.

Apple spustí program uživatelských oprav svých výrobků. Prozatím se to týká iPhonů 12 a 13 v USA, postupně má dojít k rozšiřování. Firma nabídne ke koupi balíček potřebný k opravě včetně návodů a podpory. K dispozici má být přes 200 komponent.

Přechod počítačů s Windows na ARM je nevyhnutelný, prohlásil Qualcomm během prezentace pro investory. Qualcomm věří, že díky jádrům od koupené firmy Nuvia dodá SoC s podobnými vlastnostmi jako čipy M1 od Applu. Ty skutečně přináší výborný výkon CPU i GPU společně s velkou výdrží na baterii, ovšem i díky svázání se softwarem. První SoC s jádry Nuvia mají dorazit příští rok v létě. Microsoft už s ARMem nějakou dobu experimentuje, společně s Qualcommem nasazuje čipy SQ v Surface Pro X.

Raspberry Pi 4 umožňuje zvýšit frekvenci procesoru na 1,8 GHz. Stačí k tomu poslední aktualizace Raspberry Pi OS. Výchozí frekvence se tam zvyšuje z 1,5 GHz.

Steam Deck od Valve se opozdí. Přenosná herní konzole měla být na trhu od prosince, dorazí ale až za několik měsíců, nejdříve v únoru. Jako příčina se uvádí nedostatek komponent na trhu.

IBM odhalilo kvantový procesor s 127 qubity. Má název Eagle. Členové IBM Quantum Network se k němu mohou dostat od prosince. IBM zároveň plánuje procesor Condor, který by se měl dostat na tisíc qubitů.

AMD hlásí chyby ve svých procesorech. Jsou mezi nimi i čtyři s vysokou závažností. Pro Zen 3 už byla vydána aktualizace mikrokódu. Chyby hlásí rovněž Intel.

Seagate představil klasické pevné disky s rozhraním PCI Express a NVMe. Na trh se mají dostat v roce 2024, využitelné budou především v datacentrech. Western Digital zase vydal HDD s kapacitou 20 TB a technologií OptiNAND.

Samsung uvádí na trh paměti LPDDR5X. Oproti verzi 5 přináší skok z 6,4 na 8,5 Gb/s. Vytvářet lze moduly s až 64 GB. Paměti nejdříve zamíří do mobilů a následně do dalších zařízení.

Bílý dům donutil Intel, aby nerozšiřoval výrobu v Čínězjistil Bloomberg. Intel tam v Chengdu vyrábí, pouzdří a testuje. Důvodem je probíhající technologická válka mezi oběma velmocemi.

Největší čínský výrobce čipů SMIC přichází o vysoce postavené lidi. SMIC je pod embargem Spojených států a přišel tak o možnosti nakupovat nejmodernější výrobní stroje. Posiluje sice kapacity a nakupuje starší mašiny z Japonska, takto ale dokáže pracovat nejlépe s 28nm procesem. SMIC dříve aktivně přetahoval odborníky z TSMC či Samsungu.

Nedostatek komponent brzdí také nástup 5G v USA. Tamní operátoři registrují problémy v dodavatelském řetězci, píše LightReading. Čeští operátoři z podobných důvodů nechtějí zákazy dodavatelů. Americký prezident Joe Biden zároveň podepsal zákon, který brání Huawei a ZTE získat licence od telekomunikačního regulátora FCC.

Jak si u nových procesorů Intel Alder Lake vedou paměti DDR4 a DDR5? Testy Gamers Nexus a Tom's Hardware ukazují, že v současné době jsou aplikační i herní výsledky vyrovnané.

Nová čínská konkurence mezi grafickými kartamiXindong Fenghua od Innosilicon Technology používá paměti GDDR6X a dosahuje na propustnost 21 Gb/s na pin. Určená je do datacenter.

Nvidia pokračuje v silném růstu. Tržby za třetí kvartál dosáhly na 7,1 miliardy dolarů, ve stejném období před rokem to bylo 4,7 miliardy. Nejvíce stále nesou hry (3,2 miliardy), silný je ale nástup datacenter (2,9). Akcie Nvidie za rok vyrostly o 118 procent. Nvidia také vypustila technologii Image Scaling jako open source, půjde o alternativu k AMD FidelityFX Super Resolution.

Cloudflare zaznamenal zatím největší DDoS útok, dosáhl téměř na 2 Tb/s. Akce trvala minutu a zapojilo se přes patnáct tisíc botů.

Microsoft vydal Windows App SDK ve verzi 1.0. Redmond se tím snaží dát dokupy zmatky kolem Win32 a UWP aplikací. I proto má SDK označení Project Reunion.

Velká Británie se pustila do zkoumání možného odkupu ARMu ze strany Nvidie. Obchod za 40 miliard dolarů zvedá obočí nejenom v Británii, kde ARM nadále sídlí, ale také v Evropské unii nebo Číně. Obavy jsou z omezení konkurence, dominance USA, vendor lock-in Nvidie a podobně. Shrnutí nabízí ZDNet.

Tipy C

Velcí hráči v americkém byznysu s datacentry byli koupeni dohromady za 25 miliard dolarůKKR a Global Infrastructure Partners za patnáct miliard dolarů kupují CyrusOne a American Tower za deset miliard dolarů získává CoreSite.

Red Hat vydal CentOS 8 (2111), která bude poslední klasickou verzí CentOS. Poté nastanou změny a je možné přecházet na projekty jako Rocky Linux. Aktuální CentOS vychází z RHEL 8.5.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).