Hlavní navigace

Aktualizace Windows 10 mohou bez varování odstranit aplikace

15. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Microsoft
Některé z aktualizací Windows 10, zejména ty „větší“, mohou z vašeho počítače odstranit „nekompatibilní aplikace“.

Microsoft nejenom že vnucuje aktualizaci na Windows 10 uživatelům, kteří ji nechtějí, ale také zasahuje do toho, jaké aplikace/programy mají v počítači. V rámci některé z velkých aktualizací je možné, že se vám ztratí z počítače nainstalované programy. Sice je můžete snadno opět nainstalovat zpět, ale o zmizení se nedozvíte.

Zatímco v posledním iOSu se něco podobného (při aktualizaci selže proces aktualizace a ponechá aplikaci buď v rozinstalovaném stavu, nebo ji zcela z iPhone/iPadu odstraní) stává z důvodu chyby, ve Windows 10 je to záměr. Naposledy se to stávalo při „listopadové aktualizaci“ (té, která nešla na řadu počítačů ani po několika hodinách snažení nainstalovat).

Jednou z aplikací, kterou listopadová aktualizace z počítače odstraňovala, bylo Speccy, software pro zjišťování informací o počítači a systému. Mizely ale prý také aplikace jako CCleaner, HWMonitor či CPU-Z.

CIF24

Od Microsoftu v tomto ohledu žádné vysvětlení není, ale všeobecně se předpokládá, že odstraňuje staré nebo „nekompatibilní“ aplikace či ovladače. Nic vám sice nebrání je nainstalovat znovu, k tomu se ale musíte vůbec dozvědět, že vám z počítače zmizely.

Trochu v tom může pomoci, že ony „velké“ aktualizace jsou v zásadě novou verzí Windows a ponechávají předchozí verzi na disku ve složce pojmenované Windows.old. Právě zde můžete najít i předchozí složku Program Files a tím získáte možnost porovnat, jestli v ní oproti té aktuální není něco navíc. Chybějící aplikace pak můžete nainstalovat znovu.

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).