Hlavní navigace

Alza otevírá trafiku. Začíná prodávat digitální noviny a časopisy

12. 11. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

E-shop rozšiřuje svou nabídku digitálních médií o periodika. Do Vánoc by jich měl mít v nabídce kolem pětistovky.

První výsledky prázdninové akvizice brněnského Publera jsou na světě. Pět set titulů tuzemských periodik tak rozšíří digitální filmotéku i audiotéku Alzy. 

Podle mluvčí obchodu Šárky Jakoubkové je v on-line trafice k dispozici jedenáct tisíc archivních čísel jednotlivých časopisů. Zároveň zůstává v provozu i obchod samotného Publera, který má v nabídce skoro 1500 deníků a časopisů. 

Alza počítá s tím, že by se digitální čtení mohlo stát letošním „dárkem na poslední chvíli“. Připravil pro předplatitele i speciální čtečku. 

Alza letos zkouší nové možnosti, jak vydělat peníze. A jednou z nich je právě obsah. V rámci digitální distribuce se obchodu rozjela i půjčovna filmů. „Už registrujeme řádově jednotky tisíc zákazníků, do konce roku chceme mít v katalogu tisícovku filmů,“ dodává Jakoubková s tím, že průměrně si jeden zákazník pustí tři filmy měsíčně. 

MMF24

Digitální obsah nabízí i operátoři. V rámci všech videoslužeb, které provozuje O2, si operátorovi zákazníci pustí kolem 400 tisíc filmů měsíčně. O2TV momentálně využívá kolem 170 tisíc lidí.

Posiluje ale i jeden z průkopníků digitálního obsahu. Server Palmknihy.cz totiž vydal vlastní čtečku pro mobilní zařízení s operačním systémem Android. „Očekáváme, že v roce 2015 trh s e-knihami nadále poroste a zvětší se asi na dvojnásobek, přičemž naše společnost se bude snažit zachovat tržní podíl,“ uvádí pro ČTK výkonný ředitel Richard Olehla. Palmknihy spolu se svými partnery iDNES a právě e-shopem Alza.cz pojímá něco kolem 35 až padesáti procenty tuzemského trhu s elektronickými knihami. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).