Hlavní navigace

Alza prodávala omylem mobily za zlomek ceny, není první ani poslední

15. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po delší době je tu opět spor zákazníků s e-shopem, který – prý kvůli chybě – nabízel příliš levné zboží. Vydávat extrémně zlevněné telefony se zatím obchodu nechce.

Bylo to tady několikrát, ve větším měřítku naposledy před dvěma lety – před Vánoci 2013 se na e-shopu CZC.cz objevily televizory s úhlopříčkou 47“ za 321 korun včetně DPH.

Teď se něco podobného stalo Alza.cz. iPhone za osm set, Samsung Galaxy S4 Mini za 250 korun. Ceny, které lákají k tomu vykoupit sklad, se podle informací serveru iDnes minulý týden objevily na stránkách e-shopu a několik zákazníků toho využilo.

E-shop objednávky hned druhý den stornoval a zákazníci se teď podle iDnesu domáhají levných telefonů. "Pokud se jedná o tak zjevnou chybu, jako ve zmíněném případě, nelze důvodně očekávat, že by zákazník za takovou cenu zboží skutečně zakoupil,“ tvrdí serveru mluvčí firmy Šárka Jakoubková

MMF24

Řešení případu tak bude záviset především na síle argumentů a výdrži zákazníků. "Pokud spotřebitel jednoznačně musel poznat, že cena je chybná, pak by mohla být smlouva považována za neplatnou pro rozpor s dobrými mravy dle §588 Občanského zákoníku,“ tvrdí pro iDnes šéf pražského zastoupení SOS Spotřebitelů Tomáš Palla

Podobné případy zažili i operátoři. Vodafone třeba také chvíli nevědomky prodával iPhony za tisícovku. Ten ale před pěti lety svou chybu uznal a telefony necelé třicítce lidí opravdu dodal. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).