Hlavní navigace

Amazon vyrábí čipy, Apple, Intel, Oracle a Activision nakupují

8. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Budova Amazonu v Santa Clara, California, USA.
Intel koupil firmu na drony. Activision Blizzard získal Major League Gaming. Apple zase AI startup. Týdenní výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Intel koupil německého výrobce dronů Ascending Technologies. Ten se soustředí především na bezpečnost bezpilotních strojů. Intel tuto technologii chce propojit se svým 3D Real Sense a tím tak dosáhnout lepší navigace dronů v prostoru. Největší výrobce čipů masivně investuje do oblastí jako IoT, drony, VR či AR. Nechce, aby mu něco uteklo jako v případě chytrých telefonů a tabletů.

Intel zároveň dokončil akvizici společnosti Altera za 16,7 miliardy dolarů. Jde o největší obchod Intelu v jeho historii. Altera umožňuje nasazovat programovatelné čipy do serverů a Intel je chce kombinovat s těmi tradičními. Jde tak naproti trendu, kdy si firmy staví hardware a píší pro něj specifické aplikace.

Z Amazonu je teď i výrobce čipů. Annapurna Labs, kterou Jeff Bezos koupil před rokem za 350 milionů dolarů, oznámila řadu na ARMu postavených čipů Alpine. Využít jdou v síťových zařízeních či storage systémech do datacenter. V Intelu nejspíše zbystřili. Amazon je velký odběratel čipů do svých datacenter a má tendence se osamostatňovat.

Dron od Ascending Technologies.
Autor: Ascending Technologies

Dron od Ascending Technologies.

Apple koupil startup Emotient, informuje Wall Street Journal. Tato AI technologie umí snímat lidský obličej a číst z něj emoce. Není jasné, jak toho Apple využije, možnosti jsou ale poměrně široké – reklama, přihlašování, detekce obličejů a podobně.

Activision Blizzard za 46 milionů dolarů kupuje Major League Gaming (MLG). Na základě toho chce vybudovat „ESPN pro videohry“, tedy mediální impérium vysílající a pořádající progamingové zápasy a pořady. E-sporty chce dostat k větší mase lidí, už proto v minulosti vytvořil vlastní divizi a najal bývalého šéfa EPSN a NFL Network. Sám Activision má několik progamingových her jako StarCraft, Heartstone či Overwatch. O podobné aktivity se snaží třeba Riot Games, Twitch od Amazonu či herní část YouTube.

Major League Gaming.
Autor: Major League Gaming

Major League Gaming.

Oracle koupil firmu AddThis, cena se měla vyšplhat až na 200 milionů dolarů. AddThis je trackovací služba, která dokáže vyhodnotit, co si lidé čtou na webu. Každý měsíc sleduje 1,9 milionu uživatelů. Oraclu se to bude hodit do jeho Marketing a Data Cloudů, do kterých už začlenil řadu akvizic.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Novým šéfem VCE bude dosavadní šéf inženýrů Chad Sakac. VCE prodává systémy do datacenter spojující storage, servery a virtualizační software. V roce 2009 vznikl jako společný podnik EMC, VMwaru a Cisca. EMC nakonec v roce 2014 Cisco vykoupilo, to je ale nadále silným partnerem. S novým šéfem přichází i změna názvu na EMC Converged Platform Division. VCE v loňském roce utržila dvě miliardy dolarů, ale byla ve ztrátě 357 milionů.

Accenture kupuje nizozemskou firmu CRMWaypoint, která se soustředí na služby a vývoj kolem Salesforce.com. Accenture podnik začlení do své rostoucí divize zaměřené na cloud, kde už nabízí služby kolem Workday, Googlu, ServiceNow a dalších. Koncem loňského roku Accenture koupila i Cloud Sherpas.

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).