Hlavní navigace

Americký prokurátor vyzval Apple a spol., aby začali bojovat proti krádežím

13. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V dopise adresovaném vedení Applu, Googlu a Samsungu, se podivuje nad tím, že firmy nedokážou vyvinout technologii, která by zastavila rostoucí počet krádeží, s často fatálními následky.

Prokurátor státu New York Eric Schneiderman poslal koncem minulého týdne společnostem Apple, Google a Samsung dopis, ve kterém požaduje informace, jaké kroky tito výrobci chytrých mobilních telefonů a tabletů podnikají v boji proti stále rostoucímu počtu krádeží mobilních zařízení.

Schneiderman dopisy reaguje nejen na rostoucí počet krádeží smartphonů a tabletů, ale také na skutečnost, že tyto krádeže či spíše loupeže nezřídka končí vážným zraněním či dokonce smrtí. V dopise zmiňuje případ z loňského dubna, kdy šestadvacetiletý kuchař z manhattanského Muzea moderního umění, byl zabit a okraden kvůli iPhonu. Nebo případ z letošního února, kdy byli v newyorském metru pobodáni tři lidé v potyčce o iPhone.

V loňském roce, přesněji od ledna do 23. září 2012, evidovala newyorská policie (New York City Police) celkem 11 447 incidentů, při kterých došlo k odcizení zařízení s logem společnosti Apple. Představuje to meziroční nárůst o 40 procent. Přitom ve stejném období index trestné činnosti, který zahrnuje sedm hlavních trestních činů včetně vraždy, znásilnění a loupeže, vzrostl na území města New York jen o 4 procenta.

Snažím se pochopit, proč společnosti, které jsou schopné vyrobit sofistikovaná mobilní zařízení, jako jsou výrobky společnosti Apple, nejsou schopné také vyvinout technologii, která by ukradená zařízení vyřadila z provozu a tím by odstranila bující černý trh, na kterém se taková zařízení prodávají, napsal Schneiderman v dopise adresovaném výkonnému řediteli společnosti Apple, Timu Cookovi.

CIF24

Schneiderman rovněž prohlásil, že by bylo znepokojivé, pokud by se ukázalo, že nečinnost výrobců mobilních zařízení v této oblasti, souvisí s tím, že firmy profitují z prodejů zařízení, která si jako náhradu pořizují okradení.

Zdroj: Bloomberg

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).