Hlavní navigace

Američtí lovci si střílí z Googlu

3. 10. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Omlouvám se za bulvární titulek, ale nešlo to jinak. Přesnější vyjádření situace v jedné větě by spíše mělo znít „Američtí lovci sestřelili Google“. V americkém Oregonu má technologický gigant svá data centrum. Neplechu dělají místní střelci, kteří se, možná schválně, možná náhodou, trefují do vedení a působí tím značné problémy.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Australský server iTnews ) přinesl poměrně zajímavou zprávu o tom, jak se v oregonském data centru Googlu potýkají s neukázněnými lovci. Informace je to zajímavá, a i když se někomu může zdát, že zapadá do konceptu obsahu zpravodajství v takzvané okurkové sezóně, je třeba brát ji vážně. Tuto informaci přinesla i další technologická média, třeba Gizmodo nebo místní Oregon Business. Nejde tedy asi o kachnu, ale vážnou a pravdivou zprávu.

Někde se píše, že místní lovci se nudí (asi je nedostatek zvěře) a střílejí do izolátorů elektrického vedení, které zásobuje data centrum energií. Místní střelci možná ani nevědí, do čeho pálí, ale technici Googlu museli problém řešit složitě a radikálně. Vedení půjde pod zem, byť je to technicky náročné. Jakmile začne lovecká sezóna, vedení je pravidelně poškozováno a opravy nejsou jednoduché. Vzhledem k těžkému terénu se technici na místo dostanou pouze vrtulníkem nebo těžkou technikou.

ebf - partner 1

Ve hře jsou také tři dny na lyžích, než se opraváři mohou pustit do práce. To je levnější, ale rozhodně ne rychlá varianta servisního zákroku. Pokud se podíváte do mapy, tak to sedí. Kolem hory a lesy, po kterých se kromě zvěře (i když té, jak už víme, tam nebude moc) prohánějí hlavně technici na lyžích, nebo v těžké mechanizaci. Vedení půjde pod zem. Což ve finále asi vyjde dráž, než sezónní výlety techniků divokou přírodou.

Informace o amerických střelcích v Oregonu podle původního australského zdroje pochází z konference, kterou pořádala v Sydney organizace AusNOG. VIJAY GILL (profil na LinkedIn) z Googlu tam prý oregonský problém zmínil vcelku humorně a mistrovským kouskem bylo jeho prohlášení, že technici na lyžích vlastně pracují pod ostrou palbou. A Internet je prý nebezpečnější, než si dokážeme představit. S tím je samozřejmě nutné souhlasit. Nezbývá než popřát oregonským hodně štěstí při zakopávání vedení do země. A musíme doufat, že se v horách nezačnou nudit lovci pokladů. Ti by totiž zcela jistě byli schopni vedení velice rychle vykopat…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).