Hlavní navigace

Analogová ČT 2 na Chomutovsku a Sušicku skončí 14. prosince o půlnoci

4. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
4. 12. 2008

Česká televize ukončí o půlnoci z 14. na 15. prosince analogové vysílání programu ČT 2 z vysílačů Jedlová hora u Chomutova a Svatobor u Sušice. V obou lokalitách se bude vypínat vysílací kanál 52, na kterém od 15. prosince zahájí vysílání digitální multiplex 3 z hlavního západočeského vysílače Krašov. Signály analogové ČT 2 a multiplexu 3 by se navzájem rušily.

K TÉMATU: Vypnou nám ČT 2. Co máme udělat, abychom o ni nepřišli?

Původně měla ČT 2 ukončit vysílání již 29. listopadu, protože se však posunul termín startu multiplexu 3 z Krašova, mohlo být analogové vysílání Dvojky zachováno o dva týdny déle. Jak na Chomutovsku, tak na Sušicku je už dnes možné ČT 2 přijímat digitálně společně s dalšími třemi programy ČT a sedmi okruhy Českého rozhlasu v tzv. veřejnoprávním multiplexu. V Sušici vysílá na kanále 49 a v Chomutově na kanále 33.

ebf - partner 1

Diváci na Sušicku i Chomutovsku jsou na konec analogového zemského vysílání ČT 2 upozorňováni už řadu týdnů, a to nejen ve vysílání ČT, ale i v rozhlasu, tisku, outdoorovou reklamou a letáky distribuovanými do schránek. Snadno také poznají, že skutečně přijímají analogový signál, jenž bude vypnut. Na digitální příjem musí přejít, jestliže na ČT 2 vidí v pravém spodním rohu obrazovky piktogram v podobě čtyř čtverců a průběžně se jim zobrazuje textová informační lišta, sdělil Štěpán Janda z tiskového odboru ČT.

Lidé, kteří tyto grafické atributy na Dvojce neregistrují, využívají analogový signál z jiného vysílače. Tento jim zůstane prozatím zachován. I oni ale už nyní mohou v případě dostupnosti přijímat digitálně všechny čtyři programy ČT, dodal Janda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).