Hlavní navigace

Analogové pozemní vysílání v Rusku skončí až v roce 2017

13. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pozemní vysílání v Rusku je poměrně zajímavých unikátem. Ač tu již příští rok proběhne plný přechod na standard DVB-T2, analogově se tu bude vysílat ještě další čtyři roky.

Se značným zpožděním oproti ostatním evropským zemím bude ukončeno pozemní analogové vysílání v Ruské federaci. V příhraničních oblastech sice dojde k ukončení původní distribuce signálu do roku 2015, jak požaduje Ženevská dohoda z roku 2006, nicméně definitivně bude analog vypnut až o dva roky později. Takzvaný switch-off přitom začne v roce 2014. Celá akce by tedy měla trvat po dobu tří let. Tento plán oznámila Ruská televizní a rozhlasová vysílací síť (RTRS).

KL24

NEPŘEHLÉDNĚTE: V Rusku DVB-T2 „jede“. Používá se tu už téměř milion přijímačů

Samotná informační kampaň týkající se vypínání by měla trvat po dobu jeden a půl roku, tedy přesně osmnáct měsíců. Zaměřit by se měla především na starší diváky, nicméně doposud není jasné, jak přesně bude vypadat. Diváci by měli mít časem ve dvou DVB-T2 multiplexech k dispozici přibližně dvacítku programů. V současné době je v Rusku k dispozici prozatím jediný multiplex, který nabízí stejný obsah jako analogové vysílání a má zajistit snadný přechod k digitálnímu vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).