Hlavní navigace

Android 4.4 KitKat je na pětině zařízení, výrobci nezvykle ochotně aktualizují

27. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Google
Již více než pětinu zařízení se systémem Android pohání nejnovější verze 4.4 KitKat. Proč roste na úkor jiných a nepříliš starších čtyřkových verzí?

Google zveřejnil nová data o zastoupení jednotlivých verzí systému Android, podle kterých podíl zatím poslední verze 4.4 KitKat překročil hranici jedné pětiny. Aktuálně je tato verze na 20,9 % zařízení se systémem Android. Roste přitom na úkor předešlých čtyřkových verzí, z nichž zejména ty poslední nejsou o mnoho starší. Proč?

Svou roli sehrály aktualizace uvolněné během jara či léta, na které uživatelé postupně přecházejí. Aktualizací je letos poměrně dost. Tentokrát jsou totiž v zájmu výrobců. Jejich aktuální nabídky obsahují novější zařízení, která ještě nemají nástupce, ale zato mají (měla) v očích uživatelů morálně zastaralý systém.

Fragmentace je i přes aktualizace stále problém

Situace však nadále není růžová, co se fragmentace týče. Čtyřkové verze Jelly Bean sice mají podíl 54,2 %, ovšem ten je rozložen mezi tři různé verze: 4.1 (26,5 %), 4,2 (19,8 %) a 4.3 (7,9 %). Každá z nich přitom používá odlišné API. Zastoupení nad 10 % má pět různých verzí systémů s odlišným API, z čehož vývojáři nemohou mít radost.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Zjištěné zastoupení vychází z přístupů ke Google Play za posledních sedm dnů k datu 12. srpna 2014.

Nejrozšířenější je verze 4.1 Jelly Bean (26,5 %). Na druhém místě je verze 4.4 KitKat (20,9 %). Třetí příčka patří verzi 4.2 Jelly Bean (19,8 %). Na čtvrté pozici je archaická verze 2.3 Gingerbread (13,6 %). První pětku uzavírá verze Ice Cream Sandwich (10,6 %). Její podíl se ovšem rychle tenčí, takže brzy spadne pod hranici 10 %.

Očekává se nový Android L a nová zařízení Nexus

Google nyní chystá novou verzi systému, které se prozatím říká Android L. Dle tradice by totiž její kódové jméno nyní mělo začínat právě tímto písmenem. Spekuluje se, že by mohlo znít Lemon Meringue Pie. Jméno či číslo verze zatím nejsou jisté, ale některé mnohem podstatnější informace již byly odhaleny.


Autor: Pillsbury.com

Nový Android by mohl nést název podle chutného citrónového koláče. Recept naleznete na webu Pillsbury.com.

Z technologického hlediska hlavní novinkou je výměna běhového prostředí. Dosavadní Dalvik definitivně nahradí Android Runtime (ART), od kterého se očekává rychlejší spouštění aplikací, celkově vyšší výkon a rovněž delší výdrž. Android dostane také opět nový kabátek. Tentokrát ve stylu material design.

cif 24 - early cena - média

Nový Android by měl přinést širší podporu chytrých hodinek a dalších zařízení, která pohání před časem odhalený Android Wear. Širší podpory by dočká i Google Chromecast, resp. konkrétně nová funkce zrcadlení displeje mobilního zařízení na televizní obrazovce, Zatím je dostupná pouze pro tucet mobilů a tabletů.

S novým systémem by mohla přijít také nová referenční zařízení Nexus. Google dementoval zprávy, že rodina Nexus nebude mít další členy. Teď se naopak šíří spekulace o nových zařízeních. Nejblíže realitě je zřejmě tablet Nexus 9 od HTCmobil Nexus 6 značky Motorola, i když oficiální místa zarytě mlčí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).