Hlavní navigace

AOC U3277PQU: matná obrazovka, výborný obraz i resamplování na Ultra HD

14. 10. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: AOC
Krátké podzimní pauzy v přísunu televizorů na testy jsme využili pro vyzkoušení dalšího 4K monitoru použitelného rovněž jako prostý zobrazovač.

S 81 cm úhlopříčky je to klasická situace. Tam, kam Ultra HD (4K) televizory nedosáhnou, najdeme počítačové monitory. Ovšem jde o velmi dobře vybavené počítačové monitory, i když k mé velké lítosti v nich stále ještě nenajdeme ani Wi-Fi, ani Bluetooth či Wi-Fi Miracast, které by se v současné mobilně-tabletové éře hodně hodily. Ani tento AOC U3277PQU za 27 990 Kč, za což ovšem koupíte 4K TV s úhlopříčkou 140 cm, na tom není jinak. Nabízí ale stabilní podstavec, otočný Ultra HD panel (režim Pivot) s rozlišením 3840 × 2160 bodů a podporou snímkové frekvence až 60 Hz a také velice dobrou konektorovou výbavu.

Polomatná až matná LCD obrazovka je zavěšena na výškově posunutelném mechanismu a díky technologii IPS nabízí ty nejlepší pohledové úhly, což se v praxi potvrdilo. Pro připojení externího set-top boxu, což je využití, které nás zajímá nejvíce, je tu rozhraní HDMI 2.0 přepnutelné i do verze 1.4 a konektor DVI. Ten se dá – přes adaptér – taktéž využít pro napojení dalšího zařízení s HDMI, což jsem s ultrabookem Acer S3 také udělal.

Herní konzoli pak můžete napojit přes DisplayPort (přepnutí mezi verzí 1.1 a 1.2) a je tu i stará dobrá klasika v podobě rozhraní VGA D-Sub.

Potěší i speciální USB konektor pro napájení typicky mobilu.

Design nikoli bez škraloupů

Podstavec s nohou, po které se výškově posouvá panel, je stabilní, ale má jednu specialitu, či spíše vadu. Obrazovka se o něj při jejím otáčení na výšku zadrhne rohem, což je dnes bohužel u rozměrných monitorů obvyklé. Pokud ovšem před tím její spodní část zcela nenaklopíte směrem k sobě.

Druhým problémem je to, že vypínač pro fyzické vypnutí, který najdete vedle připojení síťové šňůry pro 230 V (zdroj je integrovaný), zepředu nahmátnete jen velice obtížně a je vidět, že vše je navrženo pro zapínání a vypínání zezadu, což může být pro někoho komplikované.

Celkově vzato je tedy panel otočitelný o 90 °, je také na noze výškově nastavitelný (rozmezí 180 mm) a je i natočitelný dozadu a dopředu (-5 ° / +24 °).

Výrobce navíc udává, že je také natáčitelný na plochém podstavci o ± 165 °. Mě však ve skutečnosti nikdy natočit nešel a vždy se natáčel s celým podstavcem. Vysoké podložky podle mého natáčení ani neumožňují, ale u obrazovky s úhlopříčkou 81 cm na tom tolik nezáleží.

Po resetování do továrního nastavení (monitor se neinstaluje a měl poté automaticky nastavenou češtinu), které jsem pro jistotu udělal hned na začátku, je rozhraní HDMI nastaveno na verzi 2.0 a při výstupu ze set-top boxu freeSATu používajícího HDMI 1.3 nebyl slyšet zvuk. Až teprve po přepnutí na 1.4 se zvuk ze zabudovaných stereo reproduktorů rozeběhl. Bohužel volba je v menu nastavení zcela nesmyslně umístěna do části „Nastavení OSD“ a nikoli do „Extra“, kde je mj. „Výběr vstupu“ a úprava poměru stran. V úpravách displeje na obrazovce (OSD) bych ji opravdu nehledal, takže to byla klasická „hlavoruční“ dřina.

Zleva najdete poněkud zvláštně označené přepínání vstupů sloužící zároveň jako Return, dále pak hlasitost kombinovanou s pohybem v menu a také jeho vyvolání, resp. Enter. Poslední položkou je zapnutí a vypnutí pohotovostního režimu, které je bezproblémově dostupné.
Autor: Bohumil Herwig

Zleva najdete poněkud zvláštně označené přepínání vstupů sloužící zároveň jako Return, dále pak hlasitost kombinovanou s pohybem v menu a také jeho vyvolání, resp. Enter. Poslední položkou je zapnutí a vypnutí pohotovostního režimu, které je bezproblémově dostupné.

Intuitivní ovládání

Ovládání na monitoru najdete v pravém dolním rohu (viz foto výše). Zepředu jsou ovšem jen popisky, mikrotlačítka nahmátnete zespodu a jsou umístěna v rámu. Menu nastavení se po chvíli zvyku ovládá snadno a intuitivně a tlačítka jsou bezproblémově dostupná. Jen si nesmíte splést Menu/Enter a tlačítko pohotovostního režimu, které jsou hned vedle sebe. Pokud tedy pro vypínání monitoru nebudete používat kolébkový přepínač, nebude se muset na zadní stranu ani podívat. V tomto okamžiku je dobré vědět, že AOC si v pohotovostním režimu vezme < 0,5 W, kompletní spotřebu najdete v tabulce.

Menu s občas zasutými a zvláštně pojmenovanými volbami

Jak bylo řečeno, ovládání je jednoduché a intuitivní, potíže jsou ale s jednotlivými položkami, které jsou někdy poněkud chaoticky uspořádané a také pojmenované, resp. přeložené. Tady platí, že kdo hledá, ten najde. Nebo také nenajde, což se týká zejména možnosti regulovat úroveň podsvícení. To bude nejspíše typu Edge LED, tedy v rámu, výrobce to však oficiálně neudává.

Lokalizace do češtiny je někdy pozoruhodná a někdy k pousmání, jako u „Kapacita DP“, což je položka pro přepnutí verze rozhraní DisplayPort.

Jak menu nastavení vypadá, vidíte v galerie výše. Tady si povšimněme některých vybraných položek, jako je „Eko“, která ovšem žádné ekologické volby nepředstavuje a nabídne vám přepnutí mezi klasickými přednastavenými obrazovými režimy, kterých je sedm. Najdete mezi nimi například Internet, Text a Film.

Manuálně pak můžete mj. upravit obvyklý jas a kontrast, gama korekci, teplotu barev a ovlivnit tři barvy modelu RGB, tedy červenou, zelenou a modrou. A samozřejmě také obraz vůči panelu vyladit co do pozice, což bylo zrovna u set-top boxu freeSATu zapotřebí, protože si konektory HDMI nějak neporozuměly.

Poměr stran obrazu můžete nastavit buď „1:1“, nebo jako „Širokoúhlý“. Volby pro PiP, což je ovšem ve skutečnosti obraz v grafice nebo také grafika v grafice, podle toho, co do AOC pustíte, představují obvyklé ovlivnění velikosti zobrazení a také přepnutí patřičného vstupu. Zvuk a obraz se však nezávisle přepínat nedají a zvuk vždy následuje obraz.

Nastavení volby PiP má dvě možnosti, resp. tři: vypnuto, PiP, tedy druhý obraz v okně, a PbP, tedy obrazy z obou vstupů vedle sebe, každý na jedné polovině.

Zatímco ale pro PiP můžete zvolit tři velikosti náhledového okna, pro PbP bohužel žádné a jak uvidíte v galerii níže, obě okna mají stále stejnou výšku. V okamžiku, kdy do monitoru pustíte signál ze set-top boxu, jako jsem to udělal já, a z notebooku (v mém případě ultrabook Acer Aspire S3 s rozlišením HD Ready), by se možnost natáhnout obraz na jedné polovině na plnou výši monitoru nepochybně hodila.

Výborný převod do 4K

I když monitor ani zdaleka není dokonalý a je to vidět jak v designu, tak například na absenci regulace úrovně podsvícení, obrazově je opravdu výborný. Nejvíce zamrzí nemožnost zvolit jeden vstup pro video a jiný pro audio, což by se při kombinované práci počítač/TV nepochybně hodilo.

Od zvukového podání nic neočekávejte a pokud – jako já – na něj napojíte set-top box s výkonově slabým výstupem do HDMI, budete muset na obou stranách vytočit hlasitost na maximum, abyste něco rozumně slyšeli. Tohle je opět obvyklý problém a nejlepší by bylo předřadit nějaký zesilovač nebo aktivní reproduktorovou soustavu, tj. zvuk vyvést ze set-top boxu zvlášť.

Obrazově mě ale AOC U3277PQU dostal. Je mi jasné, že na 81 cm tolik artefaktů neuvidím, ale resamplování z nízkého rozlišení v kombinaci i se slabším či slabým datovým tokem bylo výborné a artefakty se občas objevovaly až při extrémně zrychleném pohybu závěrečných titulků. Často nebylo znát nic ani na švenku kamery či rychlejším pohybu ve scéně a nepochybně potěšily i vynikající pohledové úhly, a to ze všech stran. AOC navíc nemá vytočené plakátové barvy, takže pro příznivce lesklého, přesvíceného a kolotočového podání opravdu nebude.

Neříkám, že nemá své mouchy. Má. Obrazové podání a úroveň resamplování na Ultra HD (4K) však mezi ně rozhodně nepatří.

Pokud máte rádi obrazovku (a elektroniku) se sklonem k přirozeným barvám, v níž se budete zároveň i minimálně vidět, tady budete doma.

Hodnocení

pro: vynikající převod na Ultra HD, kvalitní obraz i při horším (nižším) datovém toku a rozlišení, matná obrazovka, poloha panelu je upravitelná v širokém rozsahu, velmi vysoké pohledové úhly, šikovný obraz v obraze, ale…

BRAND24

proti: …není pamatováno na plnohodnotný režim 50/50 (možnost roztažení na výšku), nelze zvolit jeden vstup pro video a jiný pro audio nezávisle na sobě, nejde regulovat podsvícení, před otáčením do režimu Pivot je třeba myslet na naklopení obrazovky směrem k sobě, nešťastně umístěné tlačítko on/off, nepřehledně uspořádané položky v menu

Balení obsahuje

  • nenatáčitelný podstavec
  • kabely: HDMI, DisplayPort, VGA D-Sub, USB, audio (jack)
  • napájecí kabel (počítačový, třížilový)
  • uživatelská příručka na CD
  • záruka: 24 měsíců

Používáte monitor i jako televizor s nějakým set-top boxem či TV kartou?

  • Ano.
    36 %
  • Ne, ale používal jsem.
    5 %
  • Ne.
    59 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).