Hlavní navigace

Nové iPhony rozlišují sílu dotyku, iPad Pro vyzývá na souboj notebooky

10. 9. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Apple
Na letošní zářijové „zvláštní události“ představil Apple novinky, které opět slibují, že otřesou světem chytrých telefonů i přenosných počítačů.

Apple tradičně uvádí nové modely iPhonů v září. Netradičně k nim letos přibral i nové iPady, novou Apple TV a ohlásil i novinky pro chytré hodinky Apple Watch. Tim Cook, Phil Schiller a řada dalších lidí z Applu i ze spolupracujících firem (včetně Microsoftu) vystoupili ve středu dopoledne místního času v Bill Graham Civic Auditorium v San Franciscu, naplněném několika tisíci pozvaných hostů, především novinářů, zatímco další zájemci mohli sledovat internetový přenos (již zpřístupněný jako záznam).

Na iPhonu 6S (Plus) získává dotyk „hloubku“

Apple se podržel toho, že v lichém roce nemění vnějšek iPhonu, ale o to více obmění vnitřek. Zůstal u dvou modelů — 4,7 a 5,5 palce — a zcela v souladu s očekáváním jim do názvu doplnil „S“.

Nadal je přitom novinkou, kterou opět razí cestu kupředu pro celý obor — dotykem rozpoznávajícím sílu přitlačení na displej.

iPhone 6s
Autor: Apple

iPhone 6s

Zvěsti se tedy potvrdily, jen tomu Apple nakonec neříká „Forced Touch“, nýbrž „3D Touch“, a jakkoli zní název nové funkce trochu nadneseně, dává smysl, neboť skutečně poněkud otevírá třetí rozměr v chápání ovládání telefonu. Rozlišujete totiž mezi lehkým dotykem a přitlačením, a Apple novinku naplno využil v ovládání iOS 9 i v základních aplikacích: převážně patrně tak, že lehkými dotyky nahlížíte a přitlačením otevíráte, čili procházíte na úroveň podrobnější; jindy prostě vyvoláte ještě další funkci.

Otevřel se tím prostor pro řadu zcela nových gest — například běžící aplikace nyní zobrazíte, jestliže s kraje displeje trochu přitlačíte.

Nepředstavujte si přitom nový displej jako cosi rosolovitě měkkého — stále je to tvrdé sklo (a tvrdší než v předchozích modelech), přesto se pod vaším prstem nepatrně prohýbá, a právě tyto mikroskopické změny se měří a vyhodnocují.

Dotyk doprovází lehounká pocitová odezva, která údajně nevyčerpává příliš baterii — nový „taptic engine“ se uvnitř přístroje jen pohne tam a zpět — na 10 nebo 15 milisekund.

Co všechno Apple představil:

Oživlé snímky

Zadní kamera má nyní 12 megapixelů (čelní pět). Apple tvrdí, že její snímač vylepšil natolik, že si zvýšení počtu buněk může dovolit bez ztráty jakosti obrazu.

Jako výchozí nastavení zapnul uživatelům cosi, čemu říká „živé snímky“. Není to prý video. Několika snímky v plném rozlišení se zachytí časové okno celkem tří vteřin, mezi snímky se pak nejspíše interpoluje a celé je to komprimováno tak, aby se příliš nezvýšila velikost souborů. K tomu se i zaznamená zvuk. Výsledkem je, že každý snímek dokáže na chvíli jakoby „ožít“. Do konce roku má funkci podporovat aplikace pro Facebook.

Blesk u zadní kamery zableskne světlem sladěným se scénou tak, aby ji barevně nenarušil, a pro čelní kameru umí displej posloužit bleskem, a to se stejnou funkcí barevného sladění.

Videa dokáže iPhone 6S (Plus) zaznamenávat také v rozlišení 4K.

Uvnitř nových iPhonů je procesor A9, opět výkonnější, a navíc integruje koprocesor „Motion“, díky čemuž prý může Siri naslouchat pořád, aniž zatěžuje baterii.

Nový iPhone se zvládá připojit k síti ve 23 různých kmitočtových pásmech LTE a umožňuje datové přenosy až do 300 Mb/s, na wi‑fi až do 866 Mb/s.

iPad Pro soupeřem pro notebooky

iPad Pro se stylusem Pencil
Autor: Apple

iPad Pro se stylusem Pencil

Tablety si už léta hledají různá pracovní využití tam, kde snadná přenosnost vyvažuje jejich nedostatky. Apple se však zjevně rozhodl zaútočit na „plnohodnotné“ přenosné počítače vší mocí. Alespoň takovým dojmem působí „nekompromisní“ iPad Pro.

Úhlopříčku má 12,9 palce (a rozlišení 2732×2048), a proto právě tolik, aby se naň vešly aplikace na výšku vedle sebe (nikoli nepodobně Windows).

Jeho procesor (A9X) je údajně výkonnější než CPU 80 % osobních počítačů prodaných za poslední rok, a graficky více než GPU 90 % osobních počítačů prodaných za poslední rok. Přitom má na baterii vydržet deset hodin (ovšem určitě ne soustavně na plný výkon).

iPad Pro se Smart Keyboard
Autor: Apple

iPad Pro se Smart Keyboard

Apple k němu bude nabízet dotykovou „tužku“, jež se snímá s přesností na pixel, a dále v zásadě plnohodnotnou klávesnici odpovídající Macbooku, vestavěnou do volitelného přebalu. Klávesnice se připojuje magnetickým konektorem, na který iPad prostě jen položíte.

Čtyři vestavěné reproduktory údajně uzpůsobují přehrávání tomu, jak iPad Pro držíte.

iPad Pro bude dostupný od listopadu, a to za $799 v 32GB provedení, $949 v 128GB, a spolu se schopností LTE připojení $1079. Dotyková tužka bude za $99 a klávesnice za $169. (Tyto ceny jsou ovšem pro USA.)

Středečního uvedení se zúčastnili i zástupci Microsoftu a Adobe. Microsoft předvedl a uvádí verzi Office právě pro iPad Pro, Adobe pro něj má aplikace grafické. Obě firmy předvedly, jak jejich aplikace využívají dotyku prstem i tužkou, i velkou obrazovku iPadu Pro.

Tim Cook: Budoucnost televize je v aplikacích

Apple TV
Autor: Apple

Apple TV

Prý je to zřejmé už z toho, jak vysoký podíl má sledování videoobsahu skrze aplikace na počítačích a mobilních zařízeních. Nová Apple TV (vlastně set-top box) je nadána operačním systémem „tvOS“ založeným na iOS a bude mít přístup do App Store. Dostupná pro ni bude také služba Apple Music.

Apple TV zvládá 1080p v šedesáti snímcích za sekundu. Pohání ji procesor A8. Dálkový ovladač připojený přes Bluetooth 4.0 spojuje v sobě několik tlačítek, dotykovou plošku a domluvu se Siri (ovšem v podporovaných jazycích, mezi nimiž čeština není). Navíc je v něm akceleroměr a gyroskop a lze jej užít jako herního ovladače.

Siri dokáže prohledávat najednou obsah dostupný v různých aplikacích, ať je to Netflix, Hulu, HBO, iTunes nebo Showtime. Na akci Apple předvedl, jak Siri postupně zpřesňuje výběr podle přání vyslovených uživatelem.

WT100

Apple Watch získávají nativní aplikace

Pro hodinky Apple Watch ohlásil Apple především systém watchOS 2 s podporou nativních aplikací, které teprve umožní využít naplno jejich možností, zejména do nich mohou vývojáři aplikací posílat různá data do oddílů upravených na míru.

Apple ohlásil také různé novinky v nabídce řemínků i v provedení hodinek samých, například řadu od francouzské firmy Hermès.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).