Hlavní navigace

Apple HomePod není žádný hit, řečnění na ISSS, nový modul pro Turris MOX

13. 4. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: CZ.NIC
Windows File Manager jako open source. Prodeje PC jsou stabilní. Uber začne provozovat bike sharing. Český výrobce náplní do 3D tiskáren jde na burzu. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Český modulární router Turris MOX na Indiegogo překonal hranici 100 tisíc dolarů, díky čemuž byla oznámena novinka v podobě modulu MOX E (Super Ethernet). Má osm portů a dvojnásobnou šířku. Více o Turrisu MOX v našem článku.

Zdá se, že chytrý reproduktor HomePod od Applu zatím není žádný hit. Bloomberg přichází s informacemi, že firma snížila prodejní odhady a omezila objednávky od jednoho z klíčových dodavatelů. Amazon Echo a Google Home se prodávají výrazně lépe. Apple nastavil cenu HomePodu na 349 dolarů a Siri zatím není žádná nejlepší AI světa. Do budoucna se ale situace může vyvinout zase jinak, podobně jako třeba u Apple Watch nebo sluchátek AirPods.

Microsoft uvolnil legendární Windows File Manager z éry Windows 3 jako open source. Zdrojové kódy jsou na GitHubu a postupně přibývají nové funkce.

Na letošním ISSS se opět řečnilo. Vláda v demisi zveřejnila úvodní projev Andreje Babiše, který mimo jiné uvedl, že snad příští rok už bude ve státním IT vidět změny. Poslechnout si můžete také projevy Vladimíra Dzurilly, který státnímu IT nově vládne, a ministra vnitra Lubomíra Metnara.

IDC i Gartner hlásí, že v prvním kvartálu roku 2018 byl prodej osobních počítačů více méně stabilní. IDC mluví o nulovém růstu, Gartner zase o poklesu 1,4 procenta.

Třetí a čtvrtý největší operátoři ve Spojených státech už jsou zase na námluvách. Wall Street Journal píše, že Sprint a T-Mobile projednávají sloučení. Z dřívějších debat sešlo před půl rokem, když japonský SoftBank, který Sprint vlastní, nakoupil více akcií pro posílení kontroly.

Uber kupuje společnost JUMP Bikes a vydává se tedy také cestou bike sharingu, v tomto případě takového, kdy se využívají elektrická kola bez nutnosti parkovacích stojanů. Co-workingový WeWork zase za 400 milionů dolarů získává čínského rivala Naked Hub a více se dostává do Asie.

Na pražskou burzu se v rámci programu START, který je určen pro menší firmy od hodnoty milion eur a výše, vedle českého výrobce dronů Primoco UAV vydá také Fillamentum – firma z Hulína vyrábějící náplně do 3D tiskáren. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Spotify kupuje společnost Loudr. Jde o licenční systém, který umožňuje provozovatelům služeb správně platit poplatky vlastníkům autorských práv. Apple zase oznámil, že jeho Apple Music už má 40 milionů předplatitelů, tedy stále o 30 milionů méně, než má Spotify.

VSHosting se propojil se světem pomocí 100 Gb. Nadále spolupracuje s providerem Telia, vyměňuje 2 × 10 Gb na 100 Gb. „Následovat budou další 100Gbps propoje a jsme také připraveni v budoucnu na rychlý upgrade z 40 Gbps (4 × 10 Gbps) na 200 Gbps (2 × 100 Gbps v nezávislých lokalitách) do NIX.CZ,“ uvádí firma.

Snahy Intelu kolem FPGA čipů vyslyšeli dva hráči. Dell EMC oznamuje podporu v serverech R640, R740 a R740×d. Fujitsu zase v rámci Primergy RX2540 M4. Intel kombinuje procesory Xeon s Arria 10 GX FPGA a Intel Acceleration Stack. Využití je třeba pro zrychlování databází.

Slevomat se v dubnu přestěhuje do nových prostor v novém karlínském komplexu Butterfly. Přesune tam 170 lidí, píše deník E15.

Nintendo rozjíždí aktivity s fondem Scrum Ventures. V rámci nich chce zahájit spolupráci s externími projekty, firmami a technologiemi, které by postupně rozšiřovaly ekosystém kolem konzole Switch. Ta se stala nečekaným hitem.

Hewlett Packard Enterprise kupuje firmu RedPixie. Britský konzultační podnik se specializuje na vývoj aplikací a jejich přesun do public cloudu, zejména pro velké korporace. HPE firmu začlení do sekce Pointnext.

cif 24 - early cena - média

SAP je další z velkých hráčů, který se zaměřil na e-sporty. Stal se sponzorem a partnerem významného družstva Team Liquid. Mimo jiné se budou pokoušet nasadit své nástroje jako HANA, Cloud Platform a Leonardo na analytiku s e-sporty spojenou. Podobně se SAP už nějakou dobu angažuje v tradičních sportech, stejně jako třeba Cisco a další IT firmy. V Česku se analytice kolem e-sportů věnují RTS munity.

CA Technologies, kteří u nás provozují velké vývojové centrum, kupují firmu SourceClear. V plánu je vylepšování DevSecOps.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).