Hlavní navigace

Apple koupil Beats za rekordní 3 miliardy. Dr. Dre bude teď dělat pro něj

29. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jedním z hlavních důvodů celé akvizice je především streamovací služba Beats. Neztratí se ale ani patenty pro sluchátka s pořádně nadupanými basy.

Čtyři sta milionů dolarů v akciích a 2,6 miliardy v hotovosti. Jde o největší obchod Applu od koupení NeXTu se Stevem Jobsem v roce 1997. 

Proč? Protože „…hudba je důležitá součást našich životů a má speciální pozici i v našich srdcích v Applu,“ tvrdí šéf firmy Tim Cooktiskové zprávě. A srdce bijí i v následujících prohlášeních. „Vždycky jsem tak nějak v srdci cítil, že Beats patří k Applu,“ komentuje prodej jeden ze zakladatelů Jimmy Iovine

Podle Financial Times je ale hlavním důvodem nákupu streamovací služba Beats Music, kterou firma spustila teprve na začátku letošního roku. „Získali jsme hudební službu, která to jako jediná dělá dobře. Aspoň podle nás,“ říká Cook deníku v situaci, kdy Beats získala zatím čtvrt milionu uživatelů a konkurenční Spotify hlásí milionů deset

Kromě streamovací služby ale Apple získá i další cestu k hudebním fanouškům. Sluchátka Beats jsou totiž v podstatě kulturní fenomén. A s nimi do Applu přichází dvě významné postavy hudební scény – rapper Dr. Dre Jimmy Iovine z vydavatelství Interscope Records. 

Nákup chválí i postavy z trhu. „Začínali trochu ztrácet kontakt s hudebním trhem, ale tohle je zase dostalo zpátky,“ tvrdí pro FT  Doug Morris ze Sony Music. 

HTC vycouvalo se ziskem

Firma vznikla před osmi lety. S výrobcem telefonů si ale spolupráci vyzkoušela už v roce 2011, kdy zakladatelé prodali 50,1 % firmy tchajwanskému HTC za 309 milionů dolarů. Spojení ale dlouho nevydrželo. HTC jim už po roce prodalo polovinu svého podílu a zbytek se vrátil na konci loňského roku. Tchajwancům se nakonec vrátilo 415 milionů, ale ve světle nových informací vítězí zakladatelé.

BRAND24

Beats šlape a firma za loňský rok vydělala 1,1 miliardy dolarů. Podle Iovina měly tržby za první čtvrtletí letošního roku ještě o třicet procent stoupnout. Teď už ale srdce jejich firmy bije pro Apple a oba muzikanti by měli u svého nového majitele získat zajímavé posty. 

Pro firmu Tima Cooka je důležitý především Iovine. Ten byl totižu začátků iTunes, produkoval alba zásadním kapelám a domlouval i spolupráci na speciální edici iPodů s irskými U2. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).