Hlavní navigace

Apple kvůli e-knihám nechce jít před soud, firma přistoupila na dohodu

18. 6. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Americké ministerstvo spravedlnosti vinilo Apple z kartelové dohody, která vedla k fixaci cen e-knih. Firmě hrozilo, že poškozeným bude muset zaplatit 840 milionů dolarů.

Podle ministerstva měl Apple společně s knižními vydavatelstvími Hachette, HarperCollins, Macmillan a Penguin uzavřít kartelovou dohodu v oblasti elektronických knih, která vedla ke zvýšení cen. Kartelová dohoda měla být součástí plánu, jehož cílem bylo vyvinout tlak na společnost Amazon, aby zvýšila ceny, za které prodává elektronické knihy. Apple požadoval po vydavatelích, aby neprodávali své knihy v jiných obchodech za nižší ceny.

Zmínění vydavatelé se dohodli, že zvýší cenu svých bestsellerů na 12,99 dolarů nebo 14,99 dolarů (v té době se na Amazonu prodávaly za 9,99 dolarů) a budou se společnými silami snažit dosáhnout, aby za tyto ceny jejich e-knihy prodával i Amazon. Centrem tajných dohod měla být podle zástupců ministerstva spravedlnosti právě firma Apple.

Loni byla zveřejněna e-mailová korespondence, kterou vedl s majiteli vydavatelství v roce 2010 tehdejší šéf Apple Steve Jobs. Vyplývá z ní, že se snažil vydavatele přesvědčit, aby společně dosáhli stavu, kdy se e-knihy budou běžně prodávat za 12,99 dolarů

Zatímco americké ministerstvo spravedlnosti u soudu chtělo dosáhnout přijetí opatření, která by do budoucna podobným praktikám zamezila, zástupci spotřebitelů a některých amerických států se u soudu domáhali uznání škody, která měla vzniknout tím, že Apple ceny e-knih na americkém trhu fixoval nedovoleným způsobem. Škoda byla vyčíslena na 280 milionů dolarů (5,7 miliardy Kč), poškození ale od společnosti Apple požadovali zaplacení trojnásobku částky, tedy 840 milionů dolarů (17 miliard Kč). 

BRAND24

Soud tento týden obdržel od právních zástupců spotřebitelů a států dopis, že dosáhli se společností Apple mimosoudní dohody. Firma se ale soudnímu řízení zřejmě nevyhne. Soudci se totiž budou zabývat požadavky ministerstva spravedlnosti, které žalobu nestáhlo.

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).