Hlavní navigace

Apple si půjčí 17 miliard dolarů na výplatu dividendy a odkup akcií

29. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

A to i přesto, že má firma v současné době k dispozici obrovský balík volné hotovosti v hodnotě 150 miliard dolarů. Většina z této částky ale leží na účtech v zahraničí.

Právě tato skutečnost představuje problém. Zatímco finanční prostředky na účtech v daňových rájích v posledních letech utěšeně bobtnají, na domácím americkém trhu má firma k dispozici stále méně hotovosti. V současné době Apple disponuje hotovostí ve výši 150 miliard dolarů, 88 % z této částky ale kvůli daňové optimalizaci leží na účtech mimo Spojené státy. Jen od prosince do března poklesl firmě objem hotovosti na amerických účtech z 34,4 miliardy dolarů na 18,4 miliardy dolarů.


Autor: ZeroHedge

Apple ale nyní potřebuje hotovost na svém domácím trhu kvůli výplatě dividendy a odkupu vlastních akcií. Logicky by se nabízelo převést peníze ze zahraničních účtů na ty americké. To by ale s sebou přineslo povinnost tyto peníze zdanit. „Repatriace offshorové hotovosti by měla výrazné daňové důsledky,“ varoval Luca Maestri, který má ve firmě na starosti oblast příjmů. Podobně se vyjádřil při příležitosti oznámení finančních výsledků i finanční ředitel Applu Peter Oppenheimer, který zároveň dodal, že firma hodlá většinu svých zisků i nadále ukládat v daňových rájích.

MMF24

Pokud by Apple chtěl peníze z offshorových účtů použít na vyplacení dividendy, hrozila by mu daň ve výši 35 %. Je tak pro něj mnohem výhodnější půjčit si peníze vydáním dluhopisů. Apple se k této taktice neuchyluje poprvé. Již před rokem si podobným způsobem vypůjčil 17 miliard dolarů. Tehdy se jednalo o vůbec největší emisi dluhopisů v historii soukromých společností (se splatností v letech 2023 a 2043).

Firma plánuje úpisem dluhopisů získat část hotovosti pro odkup vlastních akcií, kterých chce v letošním roce získat za 30 miliard dolarů. Do konce příštího roku tak Apple plánuje získat vlastní akcie v celkové hodnotě 90 miliard dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).