Hlavní navigace

Apple vyplatil evropským vývojářům už skoro 5 miliard eur

7. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Mobilní aplikace v Evropě vytváří kolem dvou milionů pracovních míst, a tomu odpovídají i peníze, které se kolem nich točí.

Mobilní aplikace loni v Evropě vydělaly 17,5 miliardy eur. Podílel se na tom  i Apple, který podle posledních čísel vyplatil za posledních šest let evropským vývojářům aplikací pro App Store 4,9 miliardy eur

Do Evropy tak proudí třetina peněz, která se na App Store od roku 2008 utratila. Průměrná cena za aplikaci je 1,16. Hry jsou v průměru levnější, kolem 55 centů, ale mnohem častěji využívají nákupy vylepšení v rámci hraní. Podle Applu tvoří freemium aplikace celé dvě třetiny všech aplikací v App Store. 

Podle agentury VisionMobile, která vyzpovídala víc než desítku tisíc vývojářů mobilních aplikací ze 137 zemí světa, však teče padesát procent příjmů z aplikací do kapes přibližně dvou procent vývojářů. Čtvrtina aplikací pak nevydělává vůbec nic. 

I přesto je v Evropě 280 tisíc Applem placených vývojářů. Nejsilnější základna je ve Velké Británii a v Německu. Apple se chlubí, že od roku 2008 vytvořil půl milionu pracovních míst přímo navázaných na App Store. 

BRAND24

Takzvaná AppEconomy zajímá už i Evropskou komisi. Podle studie Euroapp, kterou zadala bývalá eurokomisařka Neelie Kroes, by měl aplikační ekosystém v Evropě zaměstnat skoro pět milionů lidí a do soukolí unijní ekonomiky nasypat 63 miliard eur. Tedy stejně jako letos v celém světě. 

Zároveň si studie všímá i toho, že se na vývoji aplikací podílí jen devět procent žen, jejichž podíl, stejně jako podíl mladých lidí, by chtěla Unie také zvýšit.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).