Hlavní navigace

Apple stojí o výrobu v Americe, a tak ji tam Foxconn přestěhuje

6. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tim Cook v rozhovoru pro Bloomberg přislíbil, že Apple v příštím roce dosáhne toho, že některá řada počítačů Mac bude úplně vyráběna v USA. Apple je připraven vynaložit na záměr 100 milionů dolarů. V podstatě je to líbivá odpověď na veřejnou kritiku toho, že Apple zadává výrobu do zemí s levnou pracovní silou a se špatnými pracovními podmínkami. Může si vstřícné gesto dovolit; málokterá jiná technologická společnost sedí na obdobné hromadě volné hotovosti.

Tim Cook v rozhovoru pro Bloomberg přislíbil, že Apple v příštím roce dosáhne toho, že některá řada počítačů Mac bude úplně vyráběna v USA. Apple je připraven vynaložit na záměr 100 milionů dolarů.

V podstatě je to líbivá odpověď na veřejnou kritiku toho, že Apple zadává výrobu do zemí s levnou pracovní silou a se špatnými pracovními podmínkami. Může si vstřícné gesto dovolit; málokterá jiná technologická společnost sedí na obdobné hromadě volné hotovosti.

V důsledku musí tchajwanský Foxconn rozšířit svou výrobu v USA. Už má továrny v Kalifornii a v Texasu, ve kterých se sestavují například servery. Celosvětově ostatně zaměstnává 1,6 milionu lidí.

Foxconn nepřiznává, že přesune více výroby do USA jmenovitě na žádost od Applu. Uvádí jen, že jeho „zákazníci chtějí, aby se více vyrábělo v USA“. Kvůli rozšíření americké výroby však bude muset dovézt americké pracovníky na výcvik do svých současných provozů v Asii.

Bude řešit i potíže logistické. Některé potřebné součástky se však už nyní vyrábějí v USA, jako údajně procesory ARM a sklo pro displeje pro zařízení s iOS.

MMF24

Mzdy v Číně beztak rychle rostou, zatímco mzdy běžných Američanů spíše dlouhodobě mírně klesají, takže Foxconn možná získá díky požadavku od Applu jen náskok před jinými asijskými výrobci.

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).