Hlavní navigace

Astra vysílá s HDR. Máme pro vás snímky z televizoru Philips 43PUS6561

29. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Michal Bezouška
UVNITŘ GALERIE – Jak jsme vás už informovali, společnost SES spustila zkušební vysílání 4K kanálu s HDR. Vyzkoušet si ho ale můžete i přes USB.

O technologii HDR, tedy High Dynamic Range, se tvrdí, že je přelomová a důležitější než rozlišení Ultra HD. První dva testy v domácích podmínkách mám za sebou a kloním se k tomu, že tento názor má něco do sebe. Obraz je jasnější a zřetelnější v detailech, a to jak světlých, tak tmavých, a jednoduše řečeno namísto „černochů v tunelu“ vidíte detail.

Pokud je tedy vše uděláno tak, jak má být.

Ti, kdo zachytí družici Astra 19,2 °E a mají televizor, který tuto technologii podporuje, si podle níže uvedených parametrů mohou testovací kanál naladit (pokud se nenaladil automaticky) a usoudit tak sami, zda nabízí realističtější prožitek, či nikoli. Nicméně pokud jsem to správně pochopil, vysílací parametry HDR (přesněji řečeno použitá technologie) se budou v čase měnit tak, aby se vyzkoušelo co nejvíce systémů. Jednotný standard zatím chybí.

K TÉMATU: SES odstartoval kanál s HDR. Předváděn byl na OLED televizoru LG E6 4K

Netflix přichází s filmy a seriály s technologií HDR

LG Signature OLED (LG OLED65G6V) s ověřenou podporou HDR

HDR představuje podstatné zlepšení pro satelitní Ultra HD televizi. Jelikož průmysl a operátoři nyní čelí výzvě standardizace a testování nepřeberného množství technologických kandidátů, máme v úmyslu tento proces podporovat s naším testovacím kanálem. Zároveň jsme začali s implementací příslušných HDR technologií v našem mnichovském odbavovacím pracovišti pro televizní signál, říká ke spuštění testu Thomas Wrede, viceprezident pro přijímací systémy skupiny SES.

Technické parametry pro naladění jsou následující: Astra 19,2 °E, frek. 10,714 GHz, pol. H, SR 23500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA.

Vysílá se volně, a to 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Kompatibilní obsah se vám většinou sám ohlásí nápisem „HDR“, ale pamatujte, že u každého televizoru je to jiné a některé to zjevně zatím neohlašují vůbec. Philips 43PUS6561, na kterém jsou snímky v galerii foceny, zobrazí slova „HDR signál“.

KL24

V galerii se pak můžete podívat na konkrétní režimy HDR u zmiňovaného televizoru, který bude ke koupi s funkční podporou této technologie, podle zpráv z TP Vision, někdy na začátku, resp. v průběhu července.

Ti, kteří nepřijímají satelitní vysílání, avšak mají televizor kompatibilní s technologií HDR, si mohou funkci vyzkoušet prostřednictvím opět kompatibilního obsahu promítnutého přes rozhraní USB (doporučeno je rozhodně USB 3.0). Ke stažení už je leckde, pokud ho nenajdete, klidně se ozvěte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).