Hlavní navigace

Autorské poplatky z CD a DVD se nesníží

19. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Televize Nova přinesla informaci, podle které ministerstvo kultury v připravované vyhlášce nesníží veřejností často kritizované autorské poplatky z prázdných CD a DVD nosičů. Ty přitom mnohdy zvyšují cenu jednoho balení optických médií až o několik desítek korun a ministerstvo průmyslu a obchodu je chtělo snížit. Kompromisně však půjdou dolů poplatky odváděné autorským svazům z paměťových karet a různých přenosných disků. Podle Novy se poplatek u USB flash disku s kapacitou 16 GB sníží ze 192…

Televize Nova přinesla informaci, podle které ministerstvo kultury v připravované vyhlášce nesníží veřejností často kritizované autorské poplatky z prázdných CD a DVD nosičů. Ty přitom mnohdy zvyšují cenu jednoho balení optických médií až o několik desítek korun a ministerstvo průmyslu a obchodu je chtělo snížit. Kompromisně však půjdou dolů poplatky odváděné autorským svazům z paměťových karet a různých přenosných disků. Podle Novy se poplatek u USB flash disku s kapacitou 16 GB sníží ze 192 korun na 24 korun. U externího pevného disku s kapacitou 500 GB ze 125 korun na 50 korun.

Myslím, že autorské svazy tento kompromis zase tolik nezabolí, protože výraznější snížení, pokud můžeme této informaci věřit, přijde jenom u zařízení, která si nekupujeme každý den. Nadále budeme platit vysoké poplatky z DVD, na které si vypálíme domácí video nebo fotky z dovolené a to se mi nelíbí, okomentoval pro Lupu připravované změny Jan Petřina, který před několika lety organizoval petici proti těmto poplatkům. Tehdy nebyla moc úspěšná, protože se o této problematice moc nepsalo a nemluvilo mezi běžnými lidmi. Dnes by asi podepsalo víc lidí, ale na ministerstvu určitě vědí i bez petice, že lidem tyto poplatky vadí, hodnotí Jan Petřina svou akci s odstupem několika let.

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).