Hlavní navigace

Avast míří na americkou burzu NASDAQ, chce získat až 100 milionů dolarů

16. 7. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Český výrobce antivirových programů Avast Software se chystá vydat nové akcie pro americkou burzu NASDAQ. Podle informací Hospodářských novin investorům nabídne necelých 11 procent akcií, za které by mohl získat až 100 milionů dolarů. Peníze chce použít na další rozvoj a akvizice. Avast se tak zřejmě stane největší českou IT firmou. Při ohlášené ceně 9 až 11 dolarů za akcii by totiž jeho hodnota mohla vyšplhat až na 930 milionů dolarů (cca 19 miliard Kč), píše deník. Avast by tak překonal i…

Český výrobce antivirových programů Avast Software se chystá vydat nové akcie pro americkou burzu NASDAQ. Podle informací Hospodářských novin investorům nabídne necelých 11 procent akcií, za které by mohl získat až 100 milionů dolarů. Peníze chce použít na další rozvoj a akvizice.

Avast se tak zřejmě stane největší českou IT firmou. Při ohlášené ceně 9 až 11 dolarů za akcii by totiž jeho hodnota mohla vyšplhat až na 930 milionů dolarů (cca 19 miliard Kč), píše deník. Avast by tak překonal i Seznam.cz, jehož hodnota se podle odhadů pohybuje někde nad 10 miliard Kč. Je ale otázkou, jak se cena akcií bude vyvíjet.

Už v únoru na burzu vstoupil i další český výrobce antivirů, firma AVG, který své akcie při IPO ohodnotil na 16 dolarů za kus. Cena poté rychle klesla a dnes se pohybuje kolem 12 dolarů. Tržní ohodnocení firmy se tak pohybuje na úrovni 645 milionů dolarů (necelých 13 miliard Kč).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).