Hlavní navigace

Až 24 milionů účtů na Instagramu jsou spamovací roboti

7. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Instagram
Chcete si navýšit počet sledujících? Zaplavovat komentáře pod fotkami reklamou? Nic těžkého, vše lze koupit i na Instagramu.

Analýza deseti milionů náhodně vybraných účtů na Instagramu vedla skupinu výzkumníků k zjištění, že 7,9 % z nich jsou spamovací roboti, spamboti. Součástí výzkumu bylo i zakoupení 20 tisíc spamovacích účtů od několika různých prodejců, analýza jejich chování a obsahu a poté využití pro identifikaci dalších podobných účtů.

Andrea Stroppa, vedoucí týmu, má navíc za to, že by Instagram měl být transparentnější, protože takovýto podíl spamovacích účtů je problém. A nejenom ten, že čísla a údaje, která služba vykazuje investorům i inzerentům, jsou nepřesná.

Pokud používáte Instagram, tak spamové účty poznáte snadno. Stačí použít nějaký hashtag, který je dostatečně atraktivní a rozšířený. Okamžitě po zveřejnění vašeho příspěvku dorazí spamovací roboti a zaplevelí vám komentáře. Většinou jde o reklamu na vlastní služby, tedy získávání nových sledujících a tamních „líbí“ (srdíček) nebo o zmínky dalších účtů z Instagramu (čímž se snaží, abyste vy začali tyto účty sledovat).

Pokud budete spam v komentářích chtít nahlašovat, tak narazíte nejenom na komplikovaný proces, ale také na ignorování prakticky všeho, co Instagramu nahlásíte. Nepomáhá ani nahlašování účtů jako takových, ač je zjevné, že produkují výhradně spam, Instagram se nijak nesnaží je mazat.

Minulý rok Instagram sice přišel s hromadným mazáním spamovacích účtů, ale sami výzkumníci přišli na to, že se to spamovacích aktivit nijak nedotklo. A to i přesto, že když Instagram akci spustil (prosinec 2014), vedlo to k poklesu sledujících až o miliony u největších účtů na Instagramu.

Problém číslo 2

Instagram má ale možná ještě další problém – ze vzorku deseti milionů náhodně vybraných účtů bylo 7,9 % těch spamovacích, ale 19,8 % jich bylo neaktivních. A neaktivních natolik, že na nich nebyl žádný příspěvek. Na dalších 10 % byl jenom jeden příspěvek a skoro polovina (46,7 %) měla méně než pět příspěvků.

Podle autorů výzkumu je toto zjištění v rozporu s číslem, které Instagram uvádí jako počet aktivních uživatelů. Těch by totiž mělo být 300 milionů.

Instagram samotný se k zjištěním odmítl jakkoliv konkrétně vyjádřit, mluvčí pouze potvrdil, že služba skutečně má 300 milionů aktivních účtů měsíčně a 200 milionů aktivních denně. Aktivní uživatele ale Instagram nepočítá jako uživatele, kteří přispívají, postačí, aby se uživatel alespoň jednou přihlásil v mobilní aplikaci nebo na webu.

Černý trh s účty

Podle výzkumníků existuje „černý trh“ s účty na Instagramu, které prodává minimálně 190 prodejců. Prosincová čistka se jich navíc neměla vůbec dotknout.

DT24

Vedle účtů si můžete kupovat i sledující a hvězdičky (ekvivalent líbí) k příspěvkům. Není vcelku nic těžkého s pomocí Googlu najít velké množství prodejců tohoto podivného zboží.

Zdroj: Up to 24 Million Instagram Accounts Are Spambots, Study Says

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).