Hlavní navigace

Barrandov HD na satelitu vysílat nebude, naznačil Vladimír Železný

13. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V minulosti se okolo distribuce HD signálu TV Barrandov na družici objevil několikrát informační šum. Například v dubnu 2011 už o ní mluvil tehdejší technický šéf jako o hotové věci.

Ani po pěti letech od startu televize Barrandov se její diváci nedočkají jejího signálu v HD rozlišení šířeného prostřednictvím družice. V posledním vydání svého kontaktního pořadu s diváky to na dotaz jednoho z nich naznačil její generální ředitel Vladimír Železný. HD nevysíláme zejména satelitně, protože tam to poměrně výrazně prodražuje šíření signálu, konstatoval Železný, který odkázal ty, kteří budou mít o vysoké rozlišení této televize zájem především ke kabelovým operátorům. Barrandov HD vysílal do 10. ledna po omezenou dobu také jako jedna ze stanic v DVB-T2 experimentu Českých Radiokomunikací.

Z ARCHIVU: TV Barrandov jedná o HD vysílání přes satelit

Vladimír Železný naznačil, že se v jednom z příštích vydání pořadu Volejte Železnému bude věnovat i technologii Ultra HD, s níž by chtěl diváky seznámit. V dohledné době nás čeká veliká revoluce a já slibuju, že v jednom z příštích pořadů si o ní řekneme. Bude to 4K, oznámil Železný a dodal: Ještě jsme se pořádně nestihli zabydlet v HD, ve Full HD, případně Blu-ray, a už se na nás řítí další velká revoluce. Povíme si příště, nebo někdy příště. TV Barrandov je jedinou plnoformátovou stanicí, která na satelitu nevysílá v HD rozlišení. Jako první tuto éru odstartovala Nova, později se přidala ČT, a nakonec i Prima.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Barrandov HD na satelitu do 1. května neodstartuje

V minulosti to přitom vypadalo, že TV Barrandov se na satelitu Astra přece jen objeví. Všem, kteří se ptají na HD vysílání vzkazujeme – TV Barrandov je v HD kvalitě už nyní u některých kabelových operátorů. O zařazení na satelit v HD kvalitě jednáme, uvedl v říjnu 2009 na chatu serveru satCentrum tehdejší ředitel marketingu televize Janis Sidovský. V dubnu 2011 jako o hotové věci mluvil o distribuci Barrandova HD na satelitní pozici 23,5 stupně východně pro DigiZone.cz někdejší technický ředitel stanice Michal Kratochvíl. K zařazení programu do nabídky operátora Skylink nakonec ale nikdy nedošlo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).