Hlavní navigace

BBC přináší obrovské množství olympijských přenosů. Divák je nemá šanci pojmout

30. 7. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Bezesporu jsme svědky historického momentu. K divákovi se dostává takové množství přímých přenosů z olympiády, na jaké doposud nebyl vůbec zvyklý.

Přenos, kam se podíváš

Každé olympijské hry jsou pro řadu vysílatelů výzvou, jak oblast televizní zábavy posunout ještě o nějaký ten krok dopředu a zprostředkovat divákovi pokud možno co nejlepší sportovní zážitek. Ani londýnská olympiáda není v tomto směru žádnou výjimkou. Česká televize nabízí klasické vysílání na dvou celostátních okruzích a osmi internetových kanálech, podobně jsou na tom i ostatní evropští vysílatelé. Nejvýše ale laťku položila pochopitelně pořadatelská BBC, která dala operátorům k dispozici na neexkluzivní bázi 24 olympijských kanálů, a to jak v SD, tak i HD kvalitě.

Na jednu stranu si teď na satelitu najde sportovní fanoušek kterýkoliv sport se mu zlíbí, na stranu druhou se proti němu toto kvantum streamů obrací, protože orientovat se v takovém počtu sportovních přenosů je pomalu nadlidský výkon, i když máte k dispozici programové schéma. Dá se tedy s nadsázkou říci, že věčně nespokojený Čech by teď mohl začít nadávat ne proto, že má sportu nedostatek, ale že je ho naopak přebytek. Přesto bych ale rád sportovnímu fanouškovi v tomto směru pomohl a snažil se ho alespoň částečně se zorientovat a přiblížil vysílání olympijských kanálů BBC.

Sportovní fanoušek najde ve vysílání olympijských streamů téměř jakoukoliv disciplínu.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Sportovní fanoušek najde ve vysílání olympijských streamů téměř jakoukoliv disciplínu.

Kde hledat informace o programu

Ideálním výchozím bodem náročného sportovního diváka je stránka satelitní služby Freesat, tedy britského operátora, který nabízí na pozici 28,5/28,2 stupně východně vysílání řady anglických programů. Jedná se většinou o celostátní kanály typu BBC, ITV nebo třeba Channel 4. Neměla by vám tedy uniknout adresa http://freesat.co.uk/bbc-olympics1. Tady najdete v dolní části stránky Olympijského televizního průvodce (Olympic TV Guide), který obsahuje program všech 24 speciálních kanálů BBC.

Na stránkách Freesatu ale pochopitelně nenajdete informace o českých olympionicích. Pro ty musíte pro změnu na web České televize, na speciál XXX. Letních olympijských her, viz http://www.ceskatelevize.cz/loh/. Jenže ani tady nemáte definitivně vyhráno. Informací je takové kvantum, že se v nich můžete snadno ztratit. Můžete se spolehnout buď na záložku Česká výprava, kde je na pravé straně okno „České medailové šance“, případně na stránce živého vysílání hledat, zdali tu nenajdete v některém ze streamů českou vlaječku, která symbolizuje našeho reprezentanta. Nejen já, ale určitě i ostatní diváci by uvítali, kdyby se někde dala najít informace, kdy a kde se který sportovec objeví. Sekci Nová média každopádně patří za web velký dík.

Pro lepší orientaci může posloužit zájemcům speciální programový průvodce na internetové adrese: http://www.freesat.co.uk/bbc-olympics1
Autor: freesat.co.uk

Pro lepší orientaci může posloužit zájemcům speciální programový průvodce na internetové adrese http://www.freesat.co.uk/bbc-olympics1

Může pomoci i elektronický průvodce, ale jen někde

Pokud náhodou víte, kdy váš oblíbený sportovec nastupuje na scénu, v orientaci v prostředí 24 olympijských kanálů BBC vám může pomoci elektronický programový průvodce (EPG). Vzhledem k tomu, že ho ale Sky dodává v plné podobě jen pro své certifikované přijímače, na tom vašem uvidíte pouze aktuální a následující pořad. To diváka zrovna nepotěší. Řešení existuje, ale ne pro všechny boxy. Vyhráno má pouze ten zájemce, který má ve svém přijímači operační systém Linux. Ten pak přináší řadu dalších funkcí.

Osobně jsem vlastníkem přijímače VU+ Duo, ve kterém je nainstalovaný neoficiální firmware Black Hole. Jeho výhodou je mimo jiné i to, že nabízí pro technicky zdatné uživatele řadu nastavení, a to včetně několika úrovní programového průvodce. Mohu jmenovat například EPG Panel, Cross EPG nebo Open EPG. U dalších linuxových boxů je nastavení podobné. Výhodou těchto plug-inů je, že si tu můžete zvolit stahování dat pro EPG satelitních služeb ve vámi stanovený čas ze zdroje, který si stanovíte vy sami, a to ať už automaticky, tak i manuálně.

"Chytré boxy" umějí stahovat data programového průvodce i od služeb, které používají certifikované přijímače.
Autor: repro foto Black Hole EPG

„Chytré boxy“ umějí stahovat data programového průvodce i od služeb, které používají certifikované přijímače.

Co je k příjmu potřeba

Pokud náhodou ještě nemáte speciální olympijské kanály naladěny a jste majitelem satelitního boxu, vřele vám to doporučuji. Ještě lépe je na tom ten, kdo má přijímač pro sledování HD kanálů. Ten si může tyto programy naladit ve vysokém rozlišení. Pokud máte parabolu o průměru alespoň 85 centimetrů a nacházíte se ve středních Čechách, nebudete mít s nimi absolutně žádný problém. Navíc, na pozici 28,2 stupně východně máte možnost sledovat i řadu atraktivních kanálů určených pro Británii.

Na olympijském vysílání BBC je navíc vidět i další fenomén – satelitní šíření nezná hranic. Přesto, že toto veřejnoprávní médium má ošetřeno vysílací práva pouze pro Velkou Británii, Irsko a Benelux, signál těchto streamů lze zachytit bez problémů i u nás. Jak je to možné? Tyto kanály nejsou brány jako klasické televizní stanice, ale streamy určené pro operátory. Mají i takovou povahu, na to ale ještě přijde řeč.


Foto pro DigiZone.cz Čestmír Polák

Příjem kanálů BBC Olympics není žádná věda. Stačí parabola běžných rozměrů.

Obrazová kvalita

Pokud se ptáte, jaká je u streamů BBC obrazová kvalita, pak jde v oblasti televizního vysílání o to nejlepší, co máme v současné době k dispozici. Při sledování sportovních přenosů jsem si udělal několik poznámek a došel k závěru, že minimálního datového toku dosahovaly více méně statické sporty, jako byly například badminton, stolní tenis nebo vzpírání (do přibližně 10 Mbps), více se pak „pouštělo“ disciplínám, jako jsou jachting, tenis a pochopitelně i fotbal a basketbal (do cca 15 Mbps).

Vzhledem k tomu, že některé sportovní přenosy jsou natáčeny nikoliv v HD, ale dokonce v Ultra HD, které přináší ještě vyšší rozlišení obrazu, mohou si návštěvníci vybraných britských projekčních center užít obraz skutečně v excelentní kvalitě, s níž jsme se u nás ještě nesetkali. To se týkalo pochopitelně například zahajovacího ceremoniálu, jehož průměrný datový tok dosáhl hodnoty více než 17 Mbps a stal se tak přenosem s nejvyšším datovým tokem. Mimochodem, jeho záznam zabral na pevném disku přes 30 GB.

WT100

Obrazová kvalita, jak ukazuje obrázek, je u olympijských kanálů více než dostatečná.
Autor: repro foto BBC Olympics 1 HD

Obrazová kvalita, jak ukazuje obrázek, je u olympijských kanálů více než dostatečná.

Dokonalost kazí hluchá místa a absence komentáře

Kritizovat je snadné, ale u speciálních kanálů BBC Olympics to v podstatě nejde. Vše se zdá naprosto dokonalé. Přesto jsem si všiml dvou věcí, které mi tu vadily. Nejde o kvalitu obrazu ani zvuku, ty jsou jedním slovem dokonalé. Problémem se můžou jevit chvíle, kdy se na přenosovém kanálu nic neděje. Je to mimo jiné v době mezi dvěma přenosy. Ideálně je to vidět například na tenisových dvorcích. Odejde jeden pár a čeká se i desítky minut na příchod dalšího.

Při těchto přechodech vznikají snadno takzvaná hluchá místa, kdy neběží žádný komentář, a vy nevíte, co se bude dít. Vrcholem byl nedělní přenos, kdy byla několik hodin vidět pouze přetažená plachta na jednom z kurtů Wimbledonu kvůli špatnému počasí. U přenosových kanálů jde mimochodem o věc zcela obvyklou. Čekal jsem ale, že je BBC zkrátka vyplní něčím smysluplnějším, než je pouhé čekání. Něco podobného můžete sledovat například i u šermu. Několikrát jsem si také všiml toho, že u přenosu chyběl komentář. To se stalo zrovna u duelu Petry Kvitové, který proběhl v sobotu. Orientovat jste se tak mohli pouze podle dění na kurtu.

Máte možnost sledovat speciální kanály BBC Olympics?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).