Hlavní navigace

StartupJobs.cz nabízí i propaguje práci ve startupech

30. 7. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Ve světě je řada webů nabízejících práci ve startupech. U nás takový chyběl, a tak jej vytvořil Filip Mikschik. Od začátku si získal podporu startupové scény a začaly mu chodit nabídky od úspěšných českých projektů. Udrží si však web startupové zaměření?

Co je StartupJobs.cz?

StartupJobs.cz je online prostor propojující startupy s jejich budoucími zaměstnanci. Přináší přehled nabídek pro ty, kteří chtějí zkusit něco jiného a začít pracovat pro startup. Nabízí jednotné místo pro prezentaci pracovních nabídek a startupů, které hledají posily. Propaguje práci pro startupy jako takovou jakožto svěží alternativu k práci v korporacích.

Kdo za projektem stojí?

Projekt je zatím moje one‑man‑show, což se však asi brzy změní — ozývají se mi lidé, kterým se projekt líbí a chtěli by se nějak zapojit.

Filip Mikschik

Filip Mikschik

Pokud jde o mě, jsem jedním ze zakladatelům Business IT Clubu, který pomáhá propojovat lidi a dávat tak vzniknout novým příležitostem. Mám za sebou nějaké vlastní „Fresh projekty“, podílel jsem se třeba na TEDxPrague, Junior Internetu a krátce pomáhal s letošním StartupYardem.

Kdy byl projekt spuštěn?

Zhruba před měsícem, 27. 6. v 15 hodin.

V čem je napsaný a jak dlouho a kolika lidem vytvoření projektu trvalo?

Vše jsem od zdrojového kódu až po grafiku vytvořil sám. Projekt je napsaný v PHP a MySQL s trochou JavaScriptu, žádné programátorské zázraky však pod kapotou nehledejte. Věřím v minimální možný produkt, proto od prvního nákresu po spuštění uběhlo jen dvacet dní a další úpravy a rozšíření dělám za chodu a prakticky každý den.

Před spuštěním jste patrně sám oslovil některé známé startupy, abyste nespouštěl s prázdnou…

Ano, přesně tak. Pracovní portál bez nabídek není zajímavý ani pro startupy, ani pro zájemce. Proto jsem se snažil dostat na StartupJobs maximální množství hlavně zajímavých a známých startupů ještě před jeho spuštěním. Hodně také pomohla prezentace na StartupSummitu: deset minut po své prezentaci jsem měl v e‑mailu první startup, který by rád prezentoval svou nabídku.

Přibývají od té doby další? Samy od sebe? Jak rychle?

Nejvíce startupy přibývaly krátce po spuštění a další se objevují průběžně. Nyní již je aktivně neoslovuji, ozývají se samy. Při spuštění jsem měl kolem dvaceti startupů, které jsem předem oslovil, nebo se ozvaly, když zachytily mou komunikaci před spuštěním. Nyní se číslo blíží k padesátce a růst už je pomalejší.

Jak roste návštěvnost?

Ještě je vzdálena od nějakých závratných čísel, ale za úvodní měsíc to je přes 6 tisíc uživatelů. Mým cílem je mít každý den o trochu větší návštěvnost než v den předchozí, a to se alespoň poslední týden výborně daří.

Kolikrát se už někdo ozval na nabídku a jak roste tento počet?

Předpokládal jsem pesimisticky, že první měsíc se to bude pohybovat v jednotkách a deset bude úspěch, ale aktuálně bylo už přes padesátku zájemců. Pro mne je však podstatnější, že už jsou první přes StartupJobs zaměstnaní startupisté, a mám informaci, že další jsou na spadnutí.

Zatím to nejsou závratná čísla, ale dává mi větší smysl, aby hledající startup dostal raději tři nabídky od lidí, kteří alespoň tuší, do čeho jdou, dva z nich splňovali kriteria a jeden byl nakonec vybrán, než aby firma dostala stovku nerelevantních nabídek od zájemců, kteří netuší, co je startup, a práci chtějí věnovat minimum energie. A zatím mi to praxe potvrzuje: jak sleduji zájemce, kteří píšou, jsou to nadšení, energičtí lidé, kteří chtějí dělat velké věci.

Má StartupJobs.cz obchodní model?

StartupJobs není primárně postaven na vydělávání peněz, spíš je touhou něco trochu změnit (viz můj blog, na kterém jsem popsal, proč vznikl StartupJobs). Ale samozřejmě nebuduji charitu. Ještě před spuštěním jsem nabídl startupům místo na první straně a označení HOT pro jejich nabídky, nejvýše pro deset nabídek, a to je samozřejmě placené.

Osm z deseti nabídek jsem prodal ještě před spuštěním a zbylé dvě během několika hodin po spuštění. Takže získávat finance mohu za nadstandardní prezentace nabídek či startupů, a to v libovolné formě. Brzy chci představit další možnost rozšířené prezentace.

V každém případě chci, aby samo vložení nabídky zůstalo pro startup zdarma, aby se StartupJobs opravdu stalo místem, kde budou všechny zajímavé startupové nabídky.

Nutně se musíte potýkat s vymezením, co je a co není startup. Kdo u vás může zveřejnit nabídku práce? Omezujete to nějak? Schvalujete vytvořené startupy a nabídky? Jak zajistíte, aby váš portál zůstal skutečně startupový?

To je velice aktuální problém. Brzy přijdu s pracovní definicí toho, co je a co není startup, podle které budou nabídky posuzovány, protože chodí řada nabídek od firem, které se za startup považovat nedají. Tím jsem i odpověděl na otázku ohledně schvalování: v současnosti jsou schvalovány jak startupy, tak nabídky. Již jsem jich řadu odmítl.

Z pohledu člověka, který hledá zaměstnání, je však zajímavější takový pracovní server, který mu přinese co největší počet relevantních nabídek. Proto budeme přijímat i nabídky od firem, které nesplňují kriteria pro startup, ale vládne v nich startupový duch a cítí se jako startup. Ač v nich třeba jen vyvíjejí zakázkové aplikace, ale z pohledu člověka, který nastoupí, je to práce inspirativní, je výzvou a má v sobě duch startupu.

Samozřejmě budou obě skupiny nabídek viditelně označeny a dostanou jiný prostor, logicky bude více prostoru pro pravé startupy a méně prostoru pro firmy se startupovým duchem. Více prostoru také dostanou ty nabídky a startupy, které nabízejí podíl na projektu, a také projekty před spuštěním, které ani nemusejí mít název, ale mají vizi a chuť se do ní pustit.

Lze přes vás nabízet jen placenou práci? Co když někdo shání pomoc, ale ještě si nemůže dovolit platit? Lze u vás zadat takovou nabídku, a pokud ano, nezkazí to StartupJobs?

Startupy neomezujeme v tom, kolik mají svým zaměstnancům či podílníkům nabízet. Nejsme personální agentura, která dostává procenta z první výplaty, proto je nemůžeme ani nechceme tlačit do minimálního platu nebo něčeho podobného. Ani nepředpokládám, že když se někdo přes StartupJobs dostane do startupu a získá podíl, tak že by k tomu ještě dostával tučnou výplatu.

Ale samozřejmě každá nabídka je schvalována, a pokud se nám na ní něco nezdá, jsme se startupem ihned v kontaktu. Nezveřejníme žádnou nabídku, o které bychom nevěděli, od koho je a co dotyčný dělá.

Zatím je StartupJobs.cz v češtině. Přitom se vám prý už nabízejí zájemci ze zahraničí a uvažujete o překladu do angličtiny…

O překladu neuvažujeme — je nutností. Byl to asi hned první feedback, který jsme dostali, že překlad je potřeba, a plně s tím souhlasíme, a překlad bude, co nejdříve to bude možné. Ale je pěkné sledovat, jak zájemci luští pomocí Google Translate české pracovní pozice a poté na ně i odpovídají (v angličtině).

Spustil byste to anglicky na nějaké jiné adrese než StartupJobs.cz?

I o tom se uvažuje, respektive o anglické verzi stejného systému cílené trošku jinak, tedy ne čistě na ČR. Ale v prvním kroku bude StartupJobs.cz dostupné v angličtině na adrese stávající.

Inspiroval vás server StartupJobs.com?

Všechny servery, které přinášejí pracovní nabídky od startupů, jsem procházel, než jsem se pustil do tvorby vlastního, a vypisoval jsem si, co je potřeba a co je „nice to have“. Poté jsem tyto věci poskládal a web realizoval, takže přiznávám inspiraci v řadě serverů, ale určitě to nebylo copy‑paste zvlášť ze StartupJobs.com, který podle mého názoru určitě nepatří ani mezi nejlepší, ač máme trochu podobnou filozofii.

Chcete StartupJobs.cz zachovat zaměřený na Česko a blízké okolí? Dokázal by se proti zahraničním serverům vymezit jinak než zaměřením místním?

Web na české doméně bude vždy cílit primárně na ČR; uvažuje se o slovenské verzi a nevylučuji i zaměření na Evropu jako takovou, protože aktuálně je většina serverů cílených na USA a Evropa je pro ně nevýznamná.

Odlišit se můžeme tím, že se snažíme propagovat práci pro startup jako takovou. Tedy i mezi lidmi, kteří ani netuší, co startup je. Možná se zdá v rámci startup a IT komunity, že slovo startup je nadužívané, ale dokud každá babička neví, co je startup, je potřeba jej propagovat a vysvětlovat.

Jak jinak se chystáte projekt v nejbližší době vylepšit?

Vylepšení přijde řada, již jsem zmínil lepší kategorizování startupů a jejich nabídek, což bude asi nejvýraznější změna. Pak verze v angličtině a další větší či menší úpravy webu, které plánujeme na základě feedbacku od startupů i zájemců.

Více prostoru bude také věnováno podpoře práce pro startupy jako takové. Rád bych přinesl rozhovory se startupisty, a to jak s podílníky, tak s čerstvými zaměstnanci, kteří by představili práci ve startupech.

Kam chcete StartupJobs.cz dále rozvíjet? Jaké si pro projekt kladete cíle?

ebf - partner 1

Cíl je prostý. Vytvořit prostor, kde budou na jednom místě přehledně umístěny všechny zajímavé pracovní nabídky do startupů a kde člověk, který se rozhodne najít si práci ve startupu, najde vše potřebné.

Cílem je, aby schopní lidé nešli upsat svou duši do obrovských korporací, ale šli pracovat pro startup, kde mohou dělat něco, co je bude bavit, a kde budou mít příležitost změnit svět.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).