Hlavní navigace

Bezpečí zdarma: zálohování dat a ochrana proti spyware

13. 9. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vybrali jsme pro vás a ohodnotili ty bezpečnostní utility, jejichž nové verze vyšly v nedávné době, a zároveň jsou zdarma. Dnes se můžete kromě jiného těšit na ochranu PC proti škodlivému kódu pomocí aplikace EMCO Malware Destroyer nebo zálohování dat programem File Backup Watcher.

Watcher 1.112

Homepage: Dion.ne.jp
Lupa hodnotí: 1749

1892

Aplikace Watcher si bere za cíl odhalit změny provedené v konfiguraci, pročež monitoruje některé systémové oblasti. Po prvním spuštění si vytvoří obraz daných lokalit (složka Windows, registr systému, právě běžící procesy apod.), se kterým v budoucnu porovnává jejich aktuální stav a určuje provedené rozdíly.

Pokud je odhalena změna, Watcher informuje uživatele a dá mu na výběr z několika akcí – přibyvší položky lze smazat, můžete je přímo z programu otevřít vhodnou aplikací nebo si nechat vyhledat informace dostupné na Internetu pomocí Googlu (implicitní volba) nebo libovolného jiného vyhledávače. Kromě porovnání rozdílů lze využít také komponentu s názvem Startup review, která vyhledá spouštěcí oblasti systému a dovoluje upravit seznam daných programů. Na stránkách vývojáře lze též nalézt stručný seznam s popisem některých systémových procesů.

EMCO Malware Destroyer

Homepage: Emco.is
Lupa hodnotí: 1756

1893

Tato utilita se snaží odhalit a odstranit z PC škodlivý kód v podobě spyware, adware, trojských koňů, červů a dialerů. Hlavní předností programu Malware Destroyer je rychlost, skenování dle implicitní konfigurace zabere jen několik málo vteřin. Oblasti, které se mají prohledávat, lze dále nastavit – zejména části registru. Samozřejmostí je také zobrazení názvů aplikací spouštěných se startem systému.

Výrobce na svých stránkách slibuje ochranu proti necelým osmi tisícovkám hrozeb, přímo v programu si pak uživatel může obsah aktuální databáze zobrazit. V programu toho typu dále nemůže chybět ani aktualizace databáze a programového jádra. Všechny údaje lze exportovat buď jako soubory HTML, XML nebo programu Microsoft Excel. Je jen škoda, že aplikace nepodporuje aktivní ochranu systému v reálném čase hlídáním kritických oblastí, test se musí vždy spouštět manuálně.

File Backup Watcher 2.7.2

Homepage: DswSoft.com
Lupa hodnotí: 1757

1894

Díky programu File Backup Watcher (FBW) od společnosti Desktop Software může každý uživatel automatizovat zálohu důležitých souborů či složek svého pevného disku. FBW se vydává cestou jednoduché obsluhy, takže pro vytvoření nového zálohovacího profilu stačí tři krátké kroky: určit jeho název, vybrat soubory a složky, které se mají v rámci daného profilu zálohovat, určit adresář, kam záložní kopie poputuje, a konečně nastavit čas pravidelného zálohování. Celý tento proces zabere necelou minutu.

Kromě právě popsaného zálohování lze využít také archivace na disk CD či DVD, případně vybrané soubory a složky zkomprimovat do ZIP archívu. Pokud se uživateli nelíbí standardní vzhled FBW, má na výběr z nepřeberného množství dalších skinů. Aplikace File Backup Watcher získala nejvyšší hodnocení zejména díky své přehlednosti a snadnému ovládání, které ji činí ideálním pomocníkem i méně zkušených uživatelů.

FireCode 2005

Homepage: Nevrokode.com
Lupa hodnotí: 1749

1895

cif 24 - early cena - média

Pokud potřebujete chránit svá hesla, můžete využít služeb freeware programu FireCode 2005, který dovoluje vaše citlivé informace ukládat zabezpečené algoritmem Rijndael. FireCode ve skutečnosti dovoluje chránit jakékoliv informace, protože ty se zadávají ve formě prostého textu.

Šifrovaná data jsou chráněna klíčem a přístupovým řetězcem, které mohou být uloženy na kterékoliv médiu v podobě obyčejného souboru. Pro budoucí zpřístupnění citlivých dat je vždy zapotřebí mít jak klíč, tak řetězec po ruce (flash disk, CD apod.). Bohužel ovládání aplikace je poněkud kostrbaté a grafické rozhraní celkově na uživatele nepůsobí příliš přívětivě.

Zálohujete pravidelně své dokumenty?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zástupcem šéfredaktora časopisu Computer, živě se zajímá o svět Windows, Internetu a nejen síťové bezpečnosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).