Hlavní navigace

Bezplatný upgrade na Windows 8.1 ve firmách a aktualizace Windows RT

26. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Administrátoři pro upgrade z původních Windows 8 na nová Windows 8.1 nebudou muset obíhat všechna PC a aktualizaci stahovat z Windows Store. Jak bude probíhat aktualizace Windows RT?

V souvislosti s nedávným stručným článkem Bezplatný upgrade na Windows 8.1 bude mít několik háčků nám do redakce doputovaly dotazy, jak a kdy bude probíhat rovněž bezplatný upgrade z původních Windows 8 na nová Windows 8.1 ve firemním prostředí. Toto téma se probíralo i v diskusi k předchozímu článku. Poptali jsme se a přinášíme odpovědi.

Velká kumulativní aktualizace, která povýší systém na Windows 8.1, bude ve Windows Store k dispozici pro obě maloobchodní edice, tedy základní Windows 8 a pokročilejší Windows 8 Pro. Platí to jak pro samostatně pořízené licence, tak pro licence získané spolu s novým počítačem (OEM). Aktualizace bude zpřístupňována od pátku 18. října 2013.

Microsoft neplánuje automatické šíření aktualizace, tudíž není k dispozici ani nástroj pro její blokování. Uživatelům edice Windows 8 Enterprise, která je k dispozici jen pro multilicenční zákazníky, se ve Windows Store nebude aktualizace vůbec zobrazovat. V ostatních edicích lze aktualizaci před uživateli skrýt jednoduchým zásahem do systémového registru.

Multilicenční zákazníci, tedy zejména firmy, budou moci upgrade provést pomocí Configuration Manager Software Distribution nebo Group Policy jako in-place aktualizaci. Administrátoři tedy opravdu nebudou muset obcházet jednotlivé počítače a na každém jednotlivě stahovat a instalovat aktualizaci z Windows Store.

Bezplatný upgrade Windows RT

Windows RT, tedy systém dodávaný s některými tablety, rovněž čeká zásadní aktualizace. Windows RT získají většinu novinek, které přinášejí Windows 8.1. Uživatelé současných Windows RT si budou moci aktualizaci stáhnout zdarma z Windows Store za stejných podmínek jako uživatelé původních Windows 8.1. Aktualizace bude zpřístupňována od pátku 18. října 2013.

Zároveň se po tomto datu do prodeje dostanou nové tablety s aktualizovanými Windows RT. Microsoft již oznámil druhou generaci svého tabletu Surface, přestože první generace skončila prodejním fiaskem. Na špatné prodejní výsledky svého tabletu s Windows RT si stěžuje také Asus, který již s výrobou dalšího zařízení s tímto systémem vůbec nepočítá.

Microsoft dál věří v úspěch Windows RT

Windows RT prozatím mají v plánech Microsoftu stále své pevné místo. Terry Myerson, výkonný viceprezident společnosti Microsoft, prozradil, že jeho firma s Windows RT počítá pro zařízení se zatím poněkud krkolomným názvem phablet (phone tablet). Jde o přístroje na půl cesty mezi chytrým mobilem a klasickým tabletem.

cif 24 - early cena - média

Windows RT mají v budoucnu zaplnit mezeru, která vzniká mezi chytrými mobily s Windows Phone a osobními počítači s klasickými Windows pro hardwarovou x86/x64 architekturu. Jenže na již existujících hybridech tabletů a chytrých mobilů se osvědčuje konkurenční Android. Windows RT příliš nedůvěřuje ani Intel, tedy jinak tradičně silný spojenec Microsoftu.

Intel se rozhodl namísto na Windows RT raději více zaměřit na Android, což může být klíčové pro další vývoj. Podle analytiků by Windows RT prospělo snížení licenčních poplatků pro výrobce zařízení. Hlavně proto, že Windows RT stojí proti open source systému Android, který Google poskytuje výrobcům pod svobodnou licencí zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).