Hlavní navigace

Názory k článku Bitcoin v Íránu – naděje, nebo zhouba?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2019 15:38

    Nickless account

    "Je fakt úžasné, jak se státy snaží ovládat něco, co je neovladatelné."

    Nicnerikajici libertariansky blabol....

    "Írán má rozbitý vlastní trh"

    Iran je totalitni zeme ovladana nabozenskou diktaturou, tam zpravidla nic co by se alo nazvat svobodnym trhem v jeho zapadnim slova smyslu neexistuje. Navic se snazi proti vuli celeho civilizovaneho sveta vetrit do jaderneho klubu, a tak je pod sankcemi.

    "USA se snaží kontrolovat půlku světa"

    Ano a jsou za to kritizovany, kdyby to nedelaly budou za to kritizovany take (a mnohem vice). Kdyz je nejaky stat nejmocnejsi na svete, je celkem normalni ze na nej cili nenavist frustratu....

  • 25. 7. 2019 10:15

    Jaromir

    Je fakt úžasné, jak se státy snaží ovládat něco, co je neovladatelné.

    Írán má rozbitý vlastní trh, USA se snaží kontrolovat půlku světa a myslí si, že nějakým nařízením zastaví to, co je svobodné.

  • 25. 7. 2019 18:27

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Evidentne hodnotite iranskou otazku a altruismus USA jen s ohledem na poslednich par let. Mozna budu nepresny, ale pokusim se trosku zavzpominat nez odpovim na otazku z titulku clanku pana Wolfa.

    Bylo, nebylo, moudry a mily iransky panovnik byl vyhnan, kdyz branil znarodneni britskeho majetku - iranskeho ropneho prumyslu. Znarodneni provedl politik, ktery zabranil sovetske koncesi na tezbu - to jen aby to zas nekdo nevidel vyhradne v kontextu "kapitaliste versus komuniste". USA/CIA provedly statni prevrat, dobrosrdecny panovnik se vratil a zavedl tvrdy autoritarsky rezim. Zisky opet proudily tim spravnym smerem. Tento rezim smetla dalsi revoluce, a s ohledem na celkovy kontext se nakonec etabloval teokraticky rezim. V tomto procesu fatalne selhaly tajne sluzby mnohych "investoru", ze o rozsahu problemu "nevedely" predem.

    Investicni prilezitosti zahranicnich spolecnosti padly pod stul, vcetne proinvestovanych "motivacnich" fondu. Pak prisly nejake ty obvykle konflikty, sankce, utok na jejich vnitrni trh a tamni vladci dosli k nazoru, ze jsou na tom tak spatne, ze jim pomuze uz jen jaderna zbran. Ani svetovy hegemon dosud neutocil na clena jaderneho klubu.

    USA ted nemaji dostatek zdroju na dalsi valky, zbyla jim vsak ekonomicko-financni sila a tu se snazi uplatnit. Iran tim muzou tlacit do patovych reseni typu BTC. Ten je nikym nerizeny a nekontrolovany, takze ho Iran nemuze bez rizika svazat s vlastni menou. Muze mu vsak (udajne) pomoci v exportu surovin, coz je s ohledem na transakcni objemy spise iluze. Americani se BTC obavaji, protoze z dolarove vazby vyskoci nejen prijemce plateb, ale i platce. Navic se dostanou mimo kontrolu penezni toky, cimz nebude mozne proaktivne ridit lidi ani politiku a svet muze zachvatit chaos.

    Takze pokud bych mel odpovedet na otazku v titulku - BTC je v iranskem kontextu zhouba. Je to nepredvidatelny a nevyzkouseny instrument, coz je prilis velke riziko pro obe strany konfliktu. Lepsi by bylo, aby se spolu papalasi dohodli a nemuseli kvuli nim zase - jako obvykle - trpet obycejni lide.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).