Hlavní navigace

BlackBerry přechází na Android, Lenovo je v rekordní ztrátě, O2 nehledá akvizice

13. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Lenovo Autor: Lenovo
O2 lovískuje youtubery, Lenovo je v rekordní ztrátě, Ericsson a Cisco se spojují. Týdenní výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Šéf české O2 Tomáš Budník promluvil pro Bloomberg o finanční situaci společnosti a o tom, že O2 aktuálně nehledá akvizice. Zmiňuje se, že firma v současné době sází na mobilní data a internetovou televizi. Budník také na Twitteru uvedl, že roste video v mobilu, což vidí na O2 TV Air. Na stejné síti se vyfotil s youtuberem Jirkou Králem a v minidebatě řekl, že mladé lidi už stará televize nezajímá a že se O2 TV přizpůsobí.

Microsoft koupil izraelskou firmu Secure Islands Technologies, podle ZDNetu za více než 77 milionů dolarů. Pro Redmond je to už několikátý nákup v Izraeli. Aktuální úlovek umožňuje sbírat nestrukturovaná data a poté je třídit podle kontextu a obsahu. Služba se integruje do správy rolí v cloudu Azure.

Ericsson a Cisco oznamují velké partnerství, které má oběma firmám do roku 2018 přidat až miliardu dolarů v tržbách. Největší světový výrobce technologií pro mobilní sítě se spojuje s největším výrobcem síťových prvků do datacenter a společně mají přinést kompletní dodávku nových technologií a vzájemně si otevřít vrátka k zákazníkům. Vše kvůli streamingu, cloudům a mobilním přístrojům.

YouTuber Jirka Král (vlevo) a šéf českého O2 Tomáš Budník.
Autor: Tomáš Budník

YouTuber Jirka Král (vlevo) a šéf českého O2 Tomáš Budník.

Společnost Atlassian vyplnila papíry pro vstup na newyorskou burzu. Firma je aktuálně ohodnocena na 3,3 miliardy dolarů a v posledním roce zaznamenala 50% růst tržeb na téměř 320 milionů dolarů. Vykazuje zisk. Do portfolia australského podniku spadá třeba HipChat, což je vedle Slacku jeden z moderních komunikačních nástrojů pro firmy, který těží i z napojování dat skrze API. Chytří „chatboti“ přicházejí.

Velikostí sice stále nemá na Amazon Web Services, i tak ale Microsoft rychle pokračuje v expanzi Azure a dalších cloudových služeb. Firma aktuálně dokončila rozšíření datových center v Nizozemsku a Irsku a během příštího roku spustí provoz nových objektů ve Velké Británii. Redmond už do rozšiřování nasypal 15 miliard dolarů. V Evropě i proto, aby Brusel neměl co namítat kvůli ochraně dat.

BlackBerry s kódovým označením Vienna bude mít Android.
Autor: CrackBerry.com

BlackBerry s kódovým označením Vienna bude mít Android.

Objevila se první možná podoba dalšího BlackBerry s Androidem. „Vienna“ je už druhý telefon Kanaďanů s tímto systémem. Pro BlackBerry je to poslední zkouška toho, jestli vydrží v hardwarovém byznysu. Vlastní systém OS 10 trpí nedostatkem aplikací. Firma v posledním kvartálu prodala jenom 800 tisíc telefonů. Dlouhodobě buduje rostoucí softwarovou divizi (MDM a podobně), díky které dokáže lépe zabezpečit i Android.

MMF24

Lenovo se ve druhém kvartálu propadlo do ztráty 714 milionů dolarů. Firma také zruší 3200 pracovních míst. Jde o velkou akci spojenou s náklady na akvizice (Motorola Mobility a servery od IBM) a masivní restrukturalizací. Počítače už tolik nefrčí ani největšímu výrobci světa a je třeba hledat nový byznys. Minimálně v serverech je Lenovo velice agresivní a kupuje si podíl.

Oracle podle Business Insideru připravuje nový cloud, paralelní k tomu současnému. To mi ještě připomnělo prohlášení šéfa společnosti Marka Hurda směrem k ruskému trhu při nedávném setkání v San Francisku: „Nejsme geopolitická firma, děláme byznys.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).