Hlavní navigace

Názory k článku Blogtalk Reloaded ve Vídni

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 7. 2004 9:53

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Špatné pochopení (definování) pojmů může způsobit dost velké nedorozumění.

    Jak je definována "evropská blogerská elita"? Podle http://blogwalk.mediapedagogy.com/AboutBlogWalk nemám pocit, že by šlo o nějakou elitu.

    V článku je mnohokrát použito slovo "komunita", "komunita bloggerů", "komunita bloggerů". V jakém přesně významu?

    Podle akademického slovníku je definice komunity "společenství, společenstvo, (sociol.) souhrn lidí obývajících určitý prostor, kde vykonávají činnosti, a tvořící zprav. samosprávnou jednotku", což se mi moc k článku nehodí.

    Nebyl myšlen spíše trackback než trackball?
  • 26. 7. 2004 10:04

    Markoff (neregistrovaný)
    no dnes sa Lupa ciny, hovadina od FF a teraz dalsia...

    ako blogger som sa z clanku nedozvedel nic nove a aj to co tam je je podane formou na zaspatie (ta zmienka o elite ma pobavila, autorka ktora sa tam tiez zucastnila sa sama pasovala za elitu? hehe, este keby si to o nej myslelo aspon 5% bloggerov ktori ju poznaju...)

    no a bezny citatel ktory toho nevie o blogoch vela sa z clanku nedozvedel uz lautr nic...

    Kto si chce precitat o tejto pochybnej konferencii a samotnej autorke nech sa na nej radsej pobavi tu:
    http://blog.maly.cz/index.php?item=996

    to je aspon vtipny clanok s este vtipnejsou diskusiou...
  • 26. 7. 2004 12:06

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Ta elita je subjektivní hodnocení z pohledu autorky, myslím, že má právo považovat za elitu, koho chce. Jinak BlogWalk je putovní setkání lidí, kteří se neformálně setkávají na základě dobrovolnosti (dobré vůle). Obdoba BrBlogu a PraBlogu, akorát, že se neschází po hospodách, kde je hlavním cílem společně zapařit. :-) Na BlogTalku projevili zájem podívat se i do Prahy (zkusíme jim vnutit výlet i jinam).

    Komunitu nejspíš Denisa zmiňuje v kontextu výzkumu nových médií, jelikož je to její obor a v případě výzkumu blogů se to samo nabízí. Definice, kterou citujete, je velmi konzervativní. Znám i jiné: http://dictionary.reference.com/search?q=community, http://www.google.com/search?q=define%3Acommunity a http://www.vseved.cz/utf/web/search.php?odstr=komunita.

    Určitě trackbak, :-) editor se dnes vyznamenal. Mně zase není jasnej ten "látající" cirkus. Dík za upozornění, vrhnu se do redakčního systému.
  • 26. 7. 2004 12:28

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Elita - samozřejmě může kdokoliv považovat za cokoliv, jen by snad mělo být jasné, že jde o osobní názor a ne o objektivní zhodnocení. Myslím, že kdyby někdo prohlašoval, že se na BrBlogu sešla elita českých blogerů tak by to taky nebylo nejšťastnější.
    Na BrBlog se lidi přihlašovali, na BlogWalk musejí být pozváni, v tom je trochu rozdíl.

    Samozřejmě že můžou existovat jiné definice, při čtení příspěvků dk mě přepadlo podezření, že používá nějakou nekonzervativní definici, jen pořád nevím jakou. A když není jasné, co jaký pojem znamená, tak vždy hrozí babylónské zmatení jazyků. Nehledě na to že anglický význam "community" nerovná se český výraz "komunita".
    Ostatně řada kontroverzí svědčí o tom, že k tomu zmatení už došlo.
  • 26. 7. 2004 15:14

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Na BrBlog se lidi přihlásit mohli, pokud byli vítáni. Pokud vítáni nebyli, nemohli se ani přihlásit. Pokud jste sledoval "přihlašování" na BrBlog, určitě víte, že Arsi odmítla další akci toho druhu organizovat a zůčastnění se shodli, že příště už mají smysl jen setkání v úzkém kruhu. BlogWalk na pozvání, protože má být komorní, nemá to být prvomájový průvod.

    Proč by česká "komunita" nemohla nabývat stejných významů jako anglické "community"? Myslím si, že nedorozumění mezi Denisou a ostatními vzniká kvůli nesdílení jazykového kódu, ale domnívám se, že ten kód není tak netransparentní, aby jej ostatní nezvládli v Denisiných projevech akceptovat. V tom posledním odkazu je nejvolněji komunita definována obecně coby společnost. A je to poměrně konzervativní český zdroj.
  • 26. 7. 2004 15:26

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Obecně a jednoduše řečeno je to prostředí, v němž probíhá komunikace. To mi taky nepřipadá jako neprůhledný termín, ale jsem možná postižený tím, že tohle je zrovna můj obor.

    Z Googlu mi hned jako třetí odkaz vyskočilo tohle: http://www.fp.vslib.cz/fp/vyzkum/zamery/54.htm
  • 26. 7. 2004 15:33

    zwíře (neregistrovaný)
    "Myslim si, ze nedorozumeni mezi Denisou a ostatnimi vznika kvuli nesdileni jazykoveho kodu, ale domnivam se, ze ten kod neni tak netransparentni, aby jej ostatni nezvladli v Denisinych projevech akceptovat."
    Chceš říct, že Denisa neumí komunikovat? Máš pravdu :)
  • 26. 7. 2004 16:05

    Arthur Dent (neregistrovaný)
    Pokud je to takhle, tak:

    1. Co je "společenství"? Je to prostý souhrn entit nebo je tam nějaký společný znak?

    2. "Samosprávná jednotka" rozhodně bloggeři nejsou. Samospráva je nějaký "vnitřní autoregulační orgán". Kde je ten orgán pro české bloggerstvo? Nebo máme "evropskounijní bloggerskou správu"?

    3. Pokud tvrdíš, že "někteří blogující nepatří do žádné komunity", musíš připustit, že neexistuje nic jako "bloggerská komunita" ve smyslu "všichni bloggeři".
  • 26. 7. 2004 20:04

    binarniladin (neregistrovaný)
    Kdysi dávno jsem měl doma tzv. síbíčko tedy Citizen Band , jinými slovy občanskou radiostanici. Pro veřejnost je volných čtyřicet kanálů a já jsem je občas po nocích poslouchal. Devadesát devět procent komunikace se točilo kolem samotných radiostanic. Jinými slovy: "casto se stavaji primo tematem. komunikacni nastroje" konec citátu. Po pár dnech se mi věčné otázky: "Za kolik tam jsem?" (přeložím:jak silně přijímáš můj signál) ,omrzely a já si našel jinou zábavu. Doufám, že blogy jednoho dne nedopadnou podobně.
  • 26. 7. 2004 15:45

    Jiří Bureš (neregistrovaný)
    >společenství, společenstvo, (sociol.) souhrn lidí
    To blogující splňují

    > obývajících určitý prostor,
    Blogosféra, internet - taky je to OK.

    > kde vykonávají činnosti,
    Blogují - vykonávají činnost.

    > a tvořící zprav. samosprávnou jednotku
    Na to, aby byl uspořádán Blogtalk ta samospráva musela docela dobře fungovat.

    Takže tady není žádný rozpor mezi pojmem komunita a blogování, jak se to snaží někteří lidé neustále napadat.

    Navíc blogující nerovná se jediná komunita. Existuje zde určitě množství komunit. Někteří blogující nepatří do žádné komunity, někteří zase patří do mnoha blogerských komunit.
  • 26. 7. 2004 17:46

    dk (neregistrovaný)
    ten pojem/metafora ma jenom vystihnout dojem z blogtalku, ze komunikacni nastroje (prispevky na konferenci, blogy ucastniku, wikki, chat atd.), zde tvori jakysi zvlastni system provazanosti a interakci. ty neslouzi jenom distribuci myslenek a slov, ale jsou velice dulezitou dimenzi konference, obohacujou celou zkusenost a casto se stavaji primo tematem. komunikacni nastroje na blogtalku naplnuji mcluhanovu tezi, ze "the medium is the message". ucastnici experimentuji s ruznymi nastroji a sleduji, jak se obsah meni podle toho, kolik dalsich kanalu a nastroju propojime, jaky typ interakci a prostoru vznika atd...
    ekologie neni jen o biologickych systemech, ale predevsim o jejich vazbe na soucasnou technickou civilizaci (technicke, komunikaci atd.. systemy). ekologie take historicky primo souvisi s teorii systemu a kybernetikou.
    jinak jsem se inspirovala spojenim "media ecology" http://www.media-ecology.org/
  • 26. 7. 2004 23:26

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Spíš to, že Denisa nechápe, že lidi nerozuměj tomu, co říká, ne tomu, co chce říct. :-)
  • 27. 7. 2004 22:01

    Petr Pavlík (neregistrovaný)
    Opravdu mají ti lidé co si píší deníčky na webu potřebu se scházet na konferencích a vědecky se zkoumat?
    Jen žasnu co všechno je dneska možný. Franz Kafka by se zbláznil radostí...
  • 28. 7. 2004 8:36

    Jiří Bureš (neregistrovaný)
    ad 1) Každé společenství má minimálně jeden společný znak :-)

    ad 2) Zase to podsouvané paradigma o jediné komunite blogerů. Já přece v závěru přesně o tom mluvím, že nic takového není. Tato samosprávnost (o míře se nebavme) se u konkrétní komunity (blogeři na Blogtalku) jasně ukázala.

    ad 3) To že existuje jediná "bloggerská komunita" tvrdí někteří lidé z určitého důvodu. Tím důvodem je ve většině případů pokořit protivníka. Protože ten pojem je sám o sobě jen řečnický (ve smyslu řečnická otázka), zjednodušující (taková politická proklamace) atd. Lidi, kteří z nějakého důvodu nemají rádi blogování/blogery, tenhle argument vždycky podsouvají druhé straně. A pak se všechno točí kolem téhle nepodstatnosti.
  • 28. 7. 2004 8:48

    Jiří Bureš (neregistrovaný)
    > Doufám, že blogy jednoho dne nedopadnou podobně.
    Radioamaterismus byl silně omezený používanou technikou. To "propustilo" jen silně vyhraněné jedince. Bylo jich málo a jejich zájem o věc byl velmi silný (pořád na to mysleli a tak o tom pořád mluvili).
    Naproti tomu blogování je (jak někteří z oblibou říkají) demokratické. Může to provozovat daleko víc lidí s různými jinými zájmy než je samotné blogování.
  • 28. 7. 2004 9:29

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Názor, že existuje spousta různých komunit, i různě se prolínajících, i to, že spousta lidí nepatří do komuitny žádné, považuji za docela přirozený a souhlasím s ním.

    Jenom se mi nezdá, že by to byli nějací nepřátelé blogování, kteří tento argument podsouvají druhé straně.

    Copak sama DK nepoužívá termín "blogerská komunita" ve významu, který lze vztáhnot na všechny blogery? Cituji například: "(nehctela jsem samozrejme rict, ze zdejsi komunita je plna asi zamindrakovanych jedincu, ktere blogtalk nezajima a odmitaji spolupraci, pripadne se tomu vysmivaji)", "Jsem rada, ze semestr2003 konci a ze do teto komunitu uz nebudu patrit", "Tabu kolem špatné zkušenosti s bloggerskou komunitou a ukončováním blogu". Nezdá se mi, že by tady byla zmiňována nějaká konkrétní komunita.

    Pojem komunita blogerů ve významu všichni blogeři objajuje i Martin Kopta: "Výraz “komunita blogerů” má podle mě docela podobnou vypovídací hodnotu jako “obyvatelé velkoměst měst”. Pokud tě bude zajímat, jaká je obličej průměrného blogera/obyvatele velkoměsta, je to opravdu blbost. Ale třeba opravdu existují nějaké společné charakteristiky, a pokud ne, může pro někoho být zajímavé znát rozložení charakteristik, nebo už samo poznání, že nic takového neexistuje."

    Nedorozumění pak vzniká, když se stejné slovo použije v různých významech a jen autor ví, v jakém právě teď. A podle mého názoru jen kvůli tomu vznilla bouře ve sklenici vody, ovšem s nepříjemnými důsledky pro mnohé zúčastněné.

  • 28. 7. 2004 11:04

    zwíře (neregistrovaný)
    Tady je ovšem tvůj omyl, protože "vsichni jednotlivci publikujici pravidelne v nejakem blogovacim nastroji" nejsou komunita. Copak jsou komunita "všichni řidiči jezdící ve škodovce"? Pak se nediv, že se všichni čertí.
  • 28. 7. 2004 12:33

    dk (neregistrovaný)
    myslela jsem si, ze jednoznacna konvence na pouzivani slova "komunita" v cestine neni. pro me je to stale neutralni slovo, asi tak jako oznaceni "ridici" pro lidi ve skodovce nebo "blogeri" pro lidi na bloguje. blogeri a komunita/skupina blogeru mi prijdou jako synonyma.
    od ridicu cekam, ze se na silnici budou chovat urcitym zpusobem, aby neohrozili ostatni, kdyz se nechovaji, tak nadavam, a ted jsem se rozhodla, ze se radsi vyhnu ceskym silnicim. ten cely pseudo-spor blogeru neni zajimavy pro komunitu na lupe, proto z me strany je toto posledni slovo.
  • 28. 7. 2004 10:55

    dk (neregistrovaný)
    Vazeny Petre,
    text o Blogtalku se netyka lokalniho pseudoproblemu komunity, kolem ktereho se zdvihla takova vlna hysterie. TENTO TEXT je o nekolika projektech a diskusich z konference, a ne o mem osobnim a naprosto nezajimavem sporu s nekolika blogery. Ten jsem pred nejakou dobou ukoncila, pokud jste to nepostrehl.
    Nevim, proc mate potrebu to stale prizivovat a co vlastne chcete slyset, ale snad pomuze toto, ze "mate naprostou pravdu". Ceska blogerska komunita neexistuju, tady mame jenom blogerske solipsisty :-)
    Ted vazne: souhlasim s Vami, ze jakekoli abstraktni pojmy jako narod, lidstvo, spolecnost, komunita jsou politicky a "mocensky" zneuzitelne. Nevinny neni ani obycejny plural jako my, vy a oni. Nejedna se pritom jen o ztratu ohledu na jednotlivce a jejich jedinecnost, ale o nebezpeci skryte v kazdem rozdleni na "my versus oni". Na druhou stranu, tato slova pouzivame kvuli jazykove ekonomii. Misto "vsichni jednotlivci publikujici pravidelne v nejakem blogovacim nastroji" muzeme rict cesti blogeri nebo komunita blogeru. To byl muj jediny duvod, proc pouzivat slovo komunita.
    Spor, ktery zminujete, nevznikl kvuli tomuto slovu, ale kvuli memu opakovanemu nesouhlasu s jednanim jednoho blogera a jeho zpusoby "citovani" cizich textu. Vetsina se ho zastala, spor se opakoval a prerostl do valky, takze jsem po nejake dobe ustoupila a prestala psat v prostredi ceskych blogu, tot vsechno. Klasicky spor, ktery se zvrhnul do osobniho nepratelstvi, nic vic.
  • 28. 7. 2004 12:41

    zwíře (neregistrovaný)
    a) konvence na slovo komunita v češtině JSOU. žádná však není v tvém způsobu chápání.
    b) řidiči = blogosféra nebo členové blogosféry; řidiči škodovky = uživatelé jednoho blogovacího systému; komunita = harleyáři, tuningáči
    nemůžeš přece říct, že pan Novák je členem komunity, protože jezdí v pátek na chatičku. maximálně by mohl být členem komunity "chatičkářů", na kterou všichni nadávají :-) ale protože ti lidé nic jinak společného nemají a hlavně spolu *nekomunikují*, nemůže taková komunita existovat. komunikace je pro komunitu důležitá - v každé definici.
    c) uklidni se, jenom uvádím na pravou míru skutečnosti, nic proti tobě nemám - ani osobně, ani profesně
  • 28. 7. 2004 13:36

    dk (neregistrovaný)
    vzdyt ja te vubec neznam, a s tvym nazorem nemam zadny problem, jenom se mi nezda:
    a) zajimavy pro ostatni jako diskuse.
    b) relevatni k problemu celeho sporu nekolik blogeru se mnou.
    c) relevatni k danemu textu o blogtalku (souvisi s a.)
    d) semanticke pole slova (konvence) "komunita" se v cestine neomezuji na "komunikujici spolecenstvi" - jen pro priklad
    http://www.arcdata.cz/download/arcrevue/04_2001.pdf
    "Komunita představuje skupinu lidí, kteří mají
    něco společného. Ve smyslu geografickém to může být skupina
    spoluobčanů, kteří bydlí v jedné ulici, jedné čtvrti, jedné obci, v jedné zemi..." Ve stejnem textu! nasleduje i dalsi definici, ktera je silnejsi "komunita jako sdileni zajmu". Ucite najdem i ukazky tveho uziti slova komunita.

    "Komunitu" jako slovo jsem pouzila pro ceske blogery, protoze se to casto pouziva jako synonymum k "blogeri" v anglictine (viz weblog community v http://overstated.net/04/05/24-weblogs-and-authority.asp). Samozrejme jsem jista ocekavani od toho, jak se blogeri k sobe chovaji, mela, ale takova ocekavani mam od vetsiny lidi, s kterymi sdilim nejaky prostor (at uz virtualni nebo ne). Kdyz to nefunguje, tak nezbyva nez odejit nebo se prizpusobit. Zvolila jsem to prvni, nesnazila jsem se ZMENIT nebo jinak zneuzit slovo komunita.
  • 28. 7. 2004 13:51

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Pokud ovšem neplatí, že "blogosféra = skupina spřátelených a na sebe napojených blogů" - viz http://semestr2003.bloguje.cz/0407archiv.php#54733
  • 29. 7. 2004 1:23

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Vážená Deniso,

    díky za reakci, neměl jsem na mysli nějaký dávno ukončený spor, a nezdá se mi, že bych ho v některém příspěvku zde přiživoval nebo se o něm jenom zmiňoval.
    Opravdu se snažím porozumět tomu, jak to vlastně s těmi komunitami je - ať už v realitě, nebo ve Vašem článku. To je to, co bych se rád dozvěděl. Zatímco někde mi to slovo připadá vhodné, jinde mě zaráží - a snažil jsem se právě zjistit, jestli je to slovo použito v jiném významu než ho chápu já, nebo význam je stejný, ale popisuje jinou realitu, než ji chápu já.

    Snažím se věcem okolo Internetu porozumět, když pan Hlavenka před více než dvěma lety napasl o blogování článek http://www.zive.cz/h/Uzivatel/Ar.asp?ARI=106446&CAI= , tak jsem moc nechápal, o co jde, a když čtu články jako tenhle Váš tak tomu rozumím ještě méně.

    Možná to jenom nechápu, ale nezdá se mi, že by třeba všichni lidé, blogující na bloguje.cz, tvořili nějakou komunitu v užším slova smyslu, jediné, co mají myslím společného, je právě ten blogovací systém. Také moc nerozumím co je myšleno tím v článku zmíněným věkem vůdce dominantní komunity. Ta komunita je dominantní kde, v jakém prostoru? Na jednom serveru? V jedné zemi? A jak věk jejího vůdce může ovlivňovat ostatní komunity?

    Moc nevím o tom, jestli se opravdu většina blogerů považuje za členy nějakého společenství blogerů, například s nějakými společně vyznávanými zásadami, hodnotami a pravidly chování, nebo jestli většina blogerů vystupuje prostě za sebe a žádnou kolektivní etiketou se necítí vázána. Třeba něco jako netiketa pro netizens. Vždy budou samozřejmě výjinky, jde ale o to, co se dá očekávat jako "norma". Je i docela dobře možné, že v každé oblasti (geograficky, odborně) to bude jiné. Dokud (a pokud) se nějaké zásady neusadí, tak by je měl asi každý explicitně na svém blogu uvádět, pokud chce, aby byly respektovány, jako třeba v pravidlech pro příspěvky píše =M=.

    Myslím, že řadě i v tomto článku uvedených rozčarování by se dalo předejít tím, kdyby každý před založením blogu musel přečíst text upozorňující na to, že blog (nezaheslovaný) je veřejně přístupný každému na světě, kdo se připojí k Internetu, a že je pošetilé si myslet, že se o blogu nikdy nedozvědí lidé, kteří chtějí autorovi uškodit, a že navždy zůstane utajena pravá identita autora i lidí, o kterých píše. Že je také může (v rámci AZ) kdokoliv citovat a/nebo odkazovat.

    Tolik k článku, k onomu výrazu komunita - pokud tomu tedy dobře rozumím, tak tento pojem požíváte jak v úzkém, tak širokém významu, a je na čtenáři, aby poznal, v jakém. OK.
  • 29. 7. 2004 1:28

    Petr Souček (neregistrovaný)
    A "komunita na lupě" - tím jsou tedy v tom volném významu myšleni všichni, kdo si právě teď Lupu čtou, kdo si občas Lupu čtou, kdo pro Lupu píší a kdo Lupu vydávají, ano?
  • 29. 7. 2004 1:36

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Ten citát je ale vytržený z kontextu, a dle mě nejde o dvě definice, ale o jednu Celý citát je:

    Co je to komunita? A co je komunita GIS? Má toto spojení význam? A má-li, pak jaké jsou praktické důsledky? V češtině bychom pro slovo komunita asi použili výraz „obec“, ale protože uživatelům GIS se pod pojmem obec vybaví spíše administrativní jednotka osídlení, budu zatím i nadále používat slovo komunita a budu doufat, že znalci naší mateřštiny mi prohřešky proti českému jazyku odpustí. Komunita představuje skupinu lidí, kteří mají něco společného. Ve smyslu geografickém to může být skupina spoluobčanů, kteří bydlí v jedné ulici, jedné čtvrti, jedné obci, v jedné zemi... Komunita však nesdílí jen společné území, ale také má společné zájmy, společnou kulturu, sdílí společné hodnoty apod. Komunita GIS je skupina lidí, kterou integruje společný zájem – geografické informační systémy.

  • 29. 7. 2004 7:45

    Arthur Dent (neregistrovaný)
    "Komunita však nesdílí jen společné území, ale také má společné zájmy, společnou kulturu, sdílí společné hodnoty apod."

    Obávám se že právě v tom posledním je kámen úrazu a že většina lidí chápe komunitu právě takto. Nebo lépe řečeno - že právě "společné hodnoty" jsou to, co odlišuje komunitu od "náhodné sešlosti".

    Ať hledám jak hledám, nenacházím "společné hodnoty bloggerství". Jediné co nacházím společné jsou vnější (formální) znaky - a dokonce ani to neplatí na 100%.
  • 30. 7. 2004 13:27

    binarniladin (neregistrovaný)
    To je dobrý postřeh a doufám, že pravdivý. Jinak, můj osobní způsob obrany je netahat diskuze o blogování k sobě na blog..:o))
  • 2. 8. 2004 12:53

    rony (neregistrovaný)
    skor sa mi zda, ze potrebuje ocenenie toho co sa rozhodla robit a rozhodilo ju, ze sa par ludi ohradilo voci sposobu aky zvolila: vsuva citatelom pocit vdacnosti za to, ze sa venuje vyskumu, ked sa jej dostane negativna odozva, demonstrativne ako ona hovori opusta komunitu s explicitne vyjadrenim minimalne opovrhnutia.

    pritom stacilo _nevsuvat_ svoj zaujem tym, ktorych sa snazi skumat ;-) nespajat ho. Chapeme, ze existuje mnozstvo ucelnych, samoucelnych aj neucelnych vyskumov spolocnosti, ktore realizuju ludia s roznymi cielmi aj s roznymi urovnami podpory ci roznym vyznamom. Nemoze ale ocakavat kladne prijatie - je na tom zainteresovana a urcite sa jej dotknu negativne ohlasy - bud s nimi musi pocitat a potom nereagovat az tak hystericky alebo si robit vyskum tak, aby _nepotrebovala_ taketo obecenstvo.

    to plati aj o lupa.cz, ktora sa podla mna uplne zbytocne zaplietla do serie clankov o "fenomene" ;-) a zbytocne si pomylila niekolko pojmov ako su forma, obsah, osobnost. vacsina proklamovanych javov pripisovanych blogosfere ma predsa ekvivalentny naprotivok akymkolvek spolocenstvam ci uz virtualnym, formalnym, politickym, nazorovym... ;-)

    zmatok vznikol tiez okolo slova komunita, ktory mam pocit chape polovica ludi tak a polovica inak. mozno by stalo za uvahu ujednotit si terminy a ich vyznam. to v konecnom dosledku weblog ako forma prave ma - formalne znaky weblogu sa podla mna vytvorili avsak nie ako vylucne vlastnosti (cize vieme co je spot, trackback, link, permalink, titulok, perex, blogroll, ...) - s prizvukom na malickost: tieto znaky nijako nevypovedaju o obsahu weblogu, osobnosti ci skupinkami okolo jedneho weblogu ci skupinkach weblogov (ci uz uzavretych alebo otvorenych/volnych).
  • 2. 8. 2004 13:08

    rony (neregistrovaný)
    aj s tym by som nesuhlasil - to by skor pasovalo na blogroll ale ten si vytvara kazdy sam ;-)

    blogosfera je podla mna to, co denisa kera nazyva komunita blogerov ci blogerska komunita - suhrn webovych stranok s formalnymi znakmi weblogu bez nutnosti splnat aj podmienku vzajomnej interaktivity akoukolvek formou. praktickym vyjadrenim tejto skupiny stranok by mohol byt klasicky webovy katalog stranok.

    v komunite musim pocitovat sunalezitost s jej prejavmi a ma hlavne psychicky podtext - ja predsa neblogujem pre samotne blogovanie - to zrejme robi Denisa Kera svojim semestrom - zobrala nastroj a tento samotny sa snazila pouzit a sledovat vysledky. ostatni zrejme pocitovali potrebu publikovat a ako nastroj im vyhovela forma weblogu. ich zaujmom teda nie je blogovanie ako samotne - oni svoje zaujmy prejavuju v prispevkoch na weblogu. to je podla mna rozdiel ;-) preto sa vacsina ludi nechce spajat do prilis osobneho oznacenia ako komunita a to najma pokial ich do nej "vpasovava" niekto iny ;-) a potom mi nesedi pouzitie slova komunita na kratkodobe - pardnove - ucelove "komunitky", ktore vznikaju napriklad pri kontroverziach "flames" ci povazovat za _blogersku_ komunitu citatelov jedneho weblogu, proste sa mi to uz zda ako umele vpasovavanie komunit a zbytocne premalovavanie napisov ;-)

    denisa kera navyse tu v nejakom komentari nakoniec slovo komunita hodila do vreca "nevyznamne" slovo s tym, ze sa "cuduje" ako to mohlo niektorych popudit, ked ona na nom nevidi nic zle. Praveze tu je problem - komunita je osobna vec kazdeho jedneho z nej ;-) to nie je nieco ako formalne oznacenie - niektori tu davaju priklady s vodicmi automobilov ci ine prirovnania. tu prave pada tien na to akym sposobom pouzila denisa kera tento pojem - vyvolala dojem jednoliatej komunity a po vyhradach korigovala svoje vyjadrenia - pritom uz na zaciatku bol jasny jej silne subjektivny postoj a explicitne vyjadrene antipatie k ludom, ktori odmietli jej postoje, ci ju puho ignorovali cize neprikladali tomu, co sa snazi robit rovnaky vyznam ako ona ;-)

    ps: vsade su smajliky, takze prosim vas neberte toto ako vaznu akademicku pripomienku ;-) potrebujem stravit tazky obed ;-)
  • 2. 8. 2004 13:19

    rony (neregistrovaný)
    nie, rovnako ako ty ani ja nemam potrebu byt skumany v ramci _nejasne_ vytvorenej vzorky skumanych objektov ;-)
  • 2. 8. 2004 13:17

    rony (neregistrovaný)
    ano, ved prave preto sa weblog asi najneutralnejsie chape ako forma publikovania. je to nastroj - podobne ako u CBok akurat je jeho dostupnost momentalne daleko vyssia a to najma z toho dovodu, ze ide takmer vyhradne o aktivitu vo volnom case jednotlivca - iste pokusy robit "firemny" weblog tu su avsak vzdy sa nakoniec za nim skryva jednotlivec ci dana skupina ludi tvoriaca obsah s pouzitim tohto nastroja.

    Chapem napriklad tvoje statistiky, pretoze vo vacsine pripadov sa tak nejako tocia okolo formalnych znakov stranok ci konkretne formalnych znakov weblogov resp. formalnych znakov stranok weblogov (kazde je trosku nieco ine) ;-)
    na druhu stranu Denisa Kera uz sa snazi o spolocensky vyskum vztahov pricom uz v zaklade podla mna nejednoznacne definuje skumanu skupinu - to moze robit bud na zaklade vzorku alebo objektivnych pozorovani presne definovanej skupiny (co je prakticky zajedno ide len o rozsah) a prave v tom definovani vyznamu skupiny su tu mozno (= mozno nie) spory ;-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).