Hlavní navigace

Blu-ray média již mají nástupce, počítá se s ním pro archivaci dat

17. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nový formát optických médií nese název Archival Disc. Pro začátek slibuje kapacitu 300 GB na jedno médium, ale má se propracovat přes 500 GB až k 1 TB. Přijde brzký útlum Blu-ray médií?

Sony a Panasonic již zřejmě nevěří tomu, že by distribuce filmů na optických médiích měla světlou budoucnost. Japonské společnosti sice představily nástupce Blu-ray nosičů, ale již z jeho názvu je patrné, pro jaké účely s ním počítají. Nástupce Blu-ray nese jméno Archival Disc a má tedy sloužit hlavně pro dlouhodobou archivaci dat.

Jeden nosič v první generaci pojme 300 GB. Do budoucna ovšem Sony a Panasonic slibují až 1 TB. Média ponesou data po obou stranách vždy ve třech vrstvách. Překvapivé je, že nový typ nosičů nepřichází s nějakou výraznou odolností jako třeba M-Disc média s výdrží až 1000 let. Ta sice odbourávají všechny zranitelnosti CD/DVD, ale pojmou zatím maximálně 25 GB.

KL24

Tabulku si zvětšíte kliknutím na ní.

Budoucností distribuce multimediálního obsahu je Internet. Otázkou je, nakolik vzdálená budoucnost to je. Severní Amerika nebo Skandinávie se již díky dostupným internetovým službám dostávají do stavu, kdy by se nad optickými médii mohla zavřít voda. Na druhou stranu střední a východní část Evropy v tomto ohledu hodně zaostávají.

Příchod Archival Disc médií však nutně nemusí znamenat brzký zánik distribuce obsahu na Blu-ray médiích. Například nové tituly v rozlišení 4K (Ultra HD) pojmou Blu-ray nosiče o kapacitě 100 GB. Kompatibilní mechaniky jsou na trhu již delší dobu. Filmový průmysl zatím média o vyšší kapacitě nepotřebuje.

Můžete si doma přehrávat filmy z Blu-ray nosičů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).