Hlavní navigace

Botnet Mariposa ovládal třináct milionů počítačů

30. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Před časem proběhl úspěšný zásah proti botnetu Mariposa, což už je poněkud starší informace. Koordinovaná akce amerických zpravodajců, agentů FBI, společnosti Panda Security a španělské občanské gardy položila tento botnet na lopatky už 23. prosince minulého roku. Nyní se ovšem k tomuto botnetu objevila některá zajímavá čísla. Zapojeno do něj bylo třináct milionů počítačů ze 190 zemí světa. Nejvíce zasažených počítačů bylo v Indii (19,14 %), Mexiku (12,85 %), Brazílii (7,74 %), Korei (7,24 %) a…

Před časem proběhl úspěšný zásah proti botnetu Mariposa, což už je poněkud starší informace. Koordinovaná akce amerických zpravodajců, agentů FBI, společnosti Panda Security a španělské občanské gardy položila tento botnet na lopatky už 23. prosince minulého roku. Nyní se ovšem k tomuto botnetu objevila některá zajímavá čísla. Zapojeno do něj bylo třináct milionů počítačů ze 190 zemí světa. Nejvíce zasažených počítačů bylo v Indii (19,14 %), Mexiku (12,85 %), Brazílii (7,74 %), Korei (7,24 %) a v Kolumbii (4,94 %). Podle analýzy byly napadeny jak soukromé počítače, tak firemní.

Botnet byl odpojen 23. prosince 2009 v 17:00 našeho času. V tento den jsme získali kontrolu nad komunikačními kanály používanými Mariposou, účinně jsme botnet odpojili od jeho tvůrců a přesměrovali jsme všechny požadavky na server kontrolovaný námi. Až tehdy jsme si uvědomili, jaký obrovský počet IP adres tento botnet ovládl, říká Luis Corrons, technický ředitel PandaLabs. Klient tohoto botnetu dokonce ve Španělsku pronikl na paměťové karty, které tamní Vodafone distribuoval svým zákazníkům s komunikátorem HTC Hero. (Tisková zpráva)

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).