Hlavní navigace

Brazílie možná zakáže nahrávání pořadů šířených digitálně

5. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
5. 3. 2008

Brazilská vláda uvažuje o tom, že zakáže nahrávání pořadů šířených v rámci digitálního televizního vysílání. Toho by chtěla docílit montáží zařízení do digitálních přiímačů, která nahrávání například filmů, fotbalových zápasů nebo seriálů znemožní. Výrobci jsou již oprávněni takové zařízení do set-top-boxů montovat, ale zatím není jasné, zda vláda toto omezení schválí.

Před třemi měsíci bylo v Brazílii zahájeno digitální zemské vysílání v japonském standardu ISDB-T, kterému Brazilci přezdívají SBTVD-T (Sistema Brasileiro de Televisão Digital). Již nyní je jasné, že nástup digitální televize nebyl zrovna úspěšný. V Sao Paulu a jeho okolí může digitální vysílání přijímat pouhých deset tisíc domácností. A jaký je důvod tak nízkého zájmu o digitální televizi?

Jednoznačně vysoká cena digitálního přijímače. Z neúspěšného nástupu digitalizace se navzájem obviňuje vláda a výrobci a prodejci digitálních přijímačů. Výrobci viní vládu z toho, že je přetěžuje daněmi, vláda kritizuje výrobce za to, že do prodeje dali málo set-top-boxů, které jsou navíc drahé. Televizor se zabudovaným digitálním tunerem přijde brazilské diváky i na 7 500 amerických dolarů (cca 124 tisíc korun).

BRAND24

Brazílie chce v červenci letošního roku rozšířit pokrytí digitálním signálem například do metropole Brasilia nebo Ria de Janeira. Vypnutí analogového televizního vysílání je plánováno na rok 2016.

Zdroj: www.advanced-television.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).