Hlavní navigace

Britské Silicon Valley láká investory i startupy

4. 11. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tech City v Londýně patří mezi nejrychleji rostoucí technologické huby v Evropě. Začínajícím startupům nabízí síť inkubátorů, pomoc s vytvářením strategie nebo zprostředkování kontaktů v největší komunitě investorů rizikového kapitálu v Evropě.

Přesně před rokem britský premiér David Cameron představil plán na přeměnu východního Londýna, konkrétně čtvrti East End, na jedno z největších technologických center světa. Právě tato část britského hlavního města se nachází v blízkosti olympijského centra, které bude hostit příští rok letní olympijské hry, a už nyní tak profituje z investic, které britská vláda na přípravu olympiády vyčlenila.

Cílem britské vlády je, aby infrastruktura vybudovaná v souvislosti s olympiádou našla široké využití i po skončení her. Podle představy britské vlády by měla nová infrastruktura sloužit k dalšímu rozšíření technologického centra ve východním Londýně.

Technologickému hubu s názvem Tech City, který představuje seskupení firem od startupů po velké nadnárodní společnosti (například Cisco, Vodafone, Google, Facebook a Intel), se ale daří rozšiřovat a lákat nové firmy do čtvrti East End už nyní. Jestliže v roce 2008 sídlilo nebo mělo ve čtvrti East End pobočku jen 15 firem z oblasti IT, telekomunikací, digitálních technologií a kreativního průmyslu, letos byste jich napočítali více než tři stovky. Jejich seznam včetně místa, kde sídlí, najdete zde

Celkem už ale v Tech City vzniklo za dobu jeho existence více než pět set firem.  Až bude Tech City hotové, bude se rozkládat od Olympijského parku ve Stratfordu ve východním Londýně až po Shoreditch a Old Street přímo v centru londýnského City.

Začínající startupy mohou ve východním Londýně využít sítě inkubátorů. Všestrannou podporu, ať už jde o pomoc s vytvářením strategie nebo zprostředkování kontaktů s potenciálními investory či zákazníky, nabízí i expertní tým Tech City. Nechybí ani mentoři jako například Kevin Eyres, bývalý generální ředitel LinkedIn v Evropě.

Velká Británie navíc disponuje největší komunitou investorů rizikového kapitálu v Evropě.  Minulý týden bylo například oznámeno založení fondu, který by měl každoročně nashromáždit finanční prostředky ve výši 10 milionů liber právě na investice do startupů a firem z Tech City a okolních oblastí. Předpokládá se, že získané prostředky budou stačit na investice do minimálně čtyřiceti startupů ročně.

The bustling Old Street roundabout London

Britská vláda se snaží přilákat do země nejen zajímavé startupy, ale také samotné investory. Nejenže financuje výstavbu a rekonstrukci infrastruktury v souvislosti s připravovanými olympijskými hrami, podporuje též samotné Tech City, ale nabízí také firmám a investorům daňové úlevy či speciální desetiprocentní sazbu daně z kapitálových výnosů pro prvních 10 milionů liber výnosů.

Všechny potřebné informace o Tech City najdete na oficiálním webu, včetně kontaktů na technologické specialisty. Pokud uvažujete o přesunu vašeho startupu do londýnského Tech City nebo patříte mezi potenciální investory tamních startupů, můžete se také obrátit na Obchodní oddělení Britského velvyslanectví v Praze.

BRAND24

Právě na Britském velvyslanectví měly ve středu české firmy příležitost získat o projektu více informací a promluvit si o něm se zástupci Tech City z Londýna. Kromě semináře na velvyslanectví se zástupci Tech City setkali se zástupci HUB Praha a s představiteli asociace Czech Private Equity and Venture Capital Association (CVCA), která zastupuje zájmy společností působících v oblasti soukromého a rizikového kapitálu v České republice.

Chcete se o Tech City dozvědět více, vypravte se na Entrepreneur Festival, který se bude konat v Londýně od 14. do 17. listopadu. Budete mít možnost setkat s představiteli technologických firem a startupů, které už v Tech City působí. Součástí akce je dvoudenní boot-camp, kterého se budou účastnit mentoři ze Spojených států, Velké Británie a dalších evropských států. Chybět nebudou ani významní američtí a evropští investoři.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).