Hlavní navigace

Brněnská továrna ABB dodá díly pro švédské datacentrum Facebooku

26. 1. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Brněnská pobočka společnosti ABB vyhrála zakázku za několik se tisíc eur pro Facebook. Provozovateli sociální sítě dodá do obřího centra, které se začíná stavět ve švédském městě Luleå, 38 kusů vzduchem izolovaných rozváděčů UniGear. „Z hlediska energie je rozváděč ABB jakousi tepnou, která vyživuje tkáň serveru a diskových polí Facebooku. Dráha, která okysličuje celý organismus této sociální sítě, aby mohl vůbec fungovat,“ vysvětlila Lucie Jandová, PR ředitelka ABB.

Brněnská pobočka společnosti ABB vyhrála zakázku za několik se tisíc eur pro Facebook. Provozovateli sociální sítě dodá do obřího centra, které se začíná stavět ve švédském městě Luleå, 38 kusů vzduchem izolovaných rozváděčů UniGear.

„Z hlediska energie je rozváděč ABB jakousi tepnou, která vyživuje tkáň serveru a diskových polí Facebooku. Dráha, která okysličuje celý organismus této sociální sítě, aby mohl vůbec fungovat,“ vysvětlila Lucie Jandová, PR ředitelka ABB.

Dodavatelem zakázky je závod ABB Brno – Vídeňská, který se chlubí také dodávkami pro nejvyšší mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji (828 m) či největší nákladní loď Emma Mærsk.

Datové centrum Facebooku ve švédském Luleå bude po dokončení v roce 2014 sestávat ze tří velkých hranatých budov. Průměrná teplota v Luleå je něco přes jeden stupeň nad nulou, a servery budou tedy chlazeny arktickým vzduchem. Nové datové centrum by mělo zabírat přibližně 83 tisíc čtverečních metrů, předpokládaná cena se pohybuje kolem 760 milionů dolarů.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Celková spotřeba činí 120 MW, elektřina by měla být dodávána pouze z vodních elektráren. V loň­ském roce spotřebovala podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí datová centra celého světa 80 terawatthodin elektřiny, což se rovná 1,5 násobku roční spotřeby elektřiny města New York. 

Zdroj: Tisková zpráva ABB

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).