Hlavní navigace

Na podporu inovací rozdělí Brno tentokrát čtyři miliony korun

21. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ucházet se o spolupráci s brněnskými vědci a výzkumníky mohou firmy z celého světa.

Brno již pátým rokem přidělí příspěvky na výzkum, celkem letos rozdělí čtyři miliony korun. Přihlásit se může firma odkudkoli. Musí podat návrh na výzkum sepsaný spolu s výzkumníky z některého z dvanácti do programu zapojených brněnských ústavů. Přihlášky lze podat do 8. května, losovat se bude 27. května, a to veřejně. Vylosovaným bude na výzkum přiděleno do sta tisíc korun.

KL24

Město Brno si loni dalo program vyhodnotit, a vyšlo mu, že každá vložená koruna se v následujících pěti letech vrátí celkem pětkrát. Dospěl k tomu hlavní analytik Jihomoravského inovačního centra, Pavel Csank. Jak je to možné? Jiří Hudeček, ředitel JIC, jež program pro město spravuje, to vysvětluje takto: „Nejméně šedesát firem našlo mezi výzkumníky nového partnera a ve spolupráci pokračují za vlastní prostředky i po vyčerpání podpory. Řada těch firem, které podporu nezískaly, nakonec daný výzkum stejně uskutečnila pouze za vlastní — podnítila je k tomu už zpracovaná žádost.

V uplynulých čtyřech letech se o podporu přihlásilo celkem 724 firem. Firmy z Evropského hospodářského prostoru se mohly hlásit od roku 2011; od loňska je podpora otevřena firmám odkudkoli na světě. Žádosti v minulosti došly ze Slovenska, z Rakouska, z Německa, z Holandska nebo z Velké Británie.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).