Hlavní navigace

BSA: míra softwarového pirátství v Česku mírně klesla

12. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle organizace BSA míra softwarového pirátství v České republice meziročně klesla o jeden procentní bod. Dle její studie je tedy u nás nelegálně používáno 38 procent počítačových programů. V předchozích dvou letech se míra softwarového pirátství držela na 39 procentech. Česká republika se tedy i nadále pohybuje mezi třiceti zeměmi světa s nejnižším počtem nelegálně užívaných programů (tj. bez potřebné licence či v rozporu s ní). V rámci EU porážíme i země počítané k těm vyspělejším. Míra…

Podle organizace BSA míra softwarového pirátství v České republice meziročně klesla o jeden procentní bod. Dle její studie je tedy u nás nelegálně používáno 38 procent počítačových programů. V předchozích dvou letech se míra softwarového pirátství držela na 39 procentech. Česká republika se tedy i nadále pohybuje mezi třiceti zeměmi světa s nejnižším počtem nelegálně užívaných programů (tj. bez potřebné licence či v rozporu s ní). V rámci EU porážíme i země počítané k těm vyspělejším. Míra softwarového pirátství například ve Francii činí 41 procent, ve Španělsku 42 procent a v Itálii dokonce 48 procent. Alespoň tedy podle statistik ze studie, kterou pro BSA prováděla analytická společnost IDC ve 110 zemích světa.

BSA si neváhá tuzemský pokles softwarového pirátství připsat jako svůj úspěch a to i přesto, že forma jejího působení v České republice je minimálně diskutabilní. Pokles pirátství je důsledek dobré práce policie a protipirátských kampaní BSA, které se zaměřují zejména na firmy. K poklesu pirátství podle studie přispěly i legalizační akce výrobců softwaru, uvedl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA v České republice. Podle něj ale situace v domácnostech brání rychlejšímu poklesu míry softwarového pirátství a bude prý potřeba užší spolupráci s vládními orgány. (Tisková zpráva)

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).