Hlavní navigace

BSA: pokud víte o nelegálním softwaru u konkurence, oznamte to!

1. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kontroverzní protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA) rozjíždí také v České republice kampaň, v jejímž rámci nabádá firmy, aby nahlásily používání nelegálního softwaru u konkurence. Dopis s výzvou obdrží během prvních říjnových dnů dvacet tisíc malých a středních českých firem. Reagujeme tak na značný nárůst počtu žádostí o zásah proti firmám, které užívají nelegální software. Obrací se na nás nejčastěji management firem, které si software poctivě kupují a cítí se nekalou…

Kontroverzní protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA) rozjíždí také v České republice kampaň, v jejímž rámci nabádá firmy, aby nahlásily používání nelegálního softwaru u konkurence. Dopis s výzvou obdrží během prvních říjnových dnů dvacet tisíc malých a středních českých firem. Reagujeme tak na značný nárůst počtu žádostí o zásah proti firmám, které užívají nelegální software. Obrací se na nás nejčastěji management firem, které si software poctivě kupují a cítí se nekalou hospodářskou soutěží konkurence ohroženi, řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA pro Českou republiku. Otázkou je, jak a zdali vůbec si firmy mohou navzájem vidět do pomyslné zásuvky s licencemi na používaný software.

Na našem sesterském serveru Podnikatel.cz bude v pondělí 5.10.2009 hostem on-line chatu Jan Hlaváč, mluvčí BSA. Nezapomeňte přijít se svými otázkami – a dost možná můžete v chatu poslat rovnou i žhavé udání … ?

BSA tvrdí, že některé firmy používají pirátský software, aby ušetřily na licencích a získaly tak nekalou výhodu oproti své konkurenci. Zejména specializované společnosti – například konstruktéři, architekti, designéři či grafici – tak mohou ročně na nákupu legálního softwaru ‚ušetřit‘ až statisíce korun, tvrdí Jan Hlaváč. Uvidíme ale, jestli naopak k nekalé soutěži nepovedou vykonstruovaná udání. BSA tvrdí, že se na ní firmy obracejí stále častěji. Letos jde až o několik desítek oznámení každý měsíc. Trend má navíc vzrůstající tendenci a pravděpodobní souvisí se stupňujícím se konkurenčním bojem vyvolaným hospodářskou krizí, řekl Jan Hlaváč. Kolik oznámení se ovšem podařilo řádnou cestou prokázat, to už BSA ve své tiskové zprávě neuvádí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).