Hlavní navigace

BSA: pokles míry softwarového pirátství brzdí domácnosti

23. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle kontroverzní protipirátské organizace Business Software Alliance (BSA) v Česku stoupá míra využívání nelegálního softwaru v domácnostech. Levná výpočetní technika a rychlý internet jsou vhodným podhoubím pro šíření nelegálního softwaru. Dlouholetý trend ústupu softwarového pirátství se tak možná dočasně zbrzdí, tvrdí Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA pro Českou republiku. Celková čísla míry pirátství však ještě BSA za loňský rok spočítána nemá. Nová míra pirátství vztahující se k roku 2008…

Podle kontroverzní protipirátské organizace Business Software Alliance (BSA) v Česku stoupá míra využívání nelegálního softwaru v domácnostech. Levná výpočetní technika a rychlý internet jsou vhodným podhoubím pro šíření nelegálního softwaru. Dlouholetý trend ústupu softwarového pirátství se tak možná dočasně zbrzdí, tvrdí Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA pro Českou republiku. Celková čísla míry pirátství však ještě BSA za loňský rok spočítána nemá. Nová míra pirátství vztahující se k roku 2008 bude oznámena v květnu (nyní studii připravuje analytická společnosti IDC)! Případný pokles pirátství (vztažený k roku 2008) bude pravděpodobně o procentní bod. Nicméně i udržení míry pirátství na 39 procentech bude úspěch, říká Jan Hlaváč. Na míru softwarového pirátství prý bude mít vliv hlavně tempo šíření nelegálních kopií počítačových programů v domácnostech.

Letos chce BSA své tuzemské kampaně zaměřit hlavně na firmy do sto zaměstnanců. Naším cílem je letos plošně oslovit další desítky tisíc firem v odvětvích s vysokou mírou pirátství. Budeme se navíc snažit ve spolupráci s výrobci softwaru cíleně vytipovávat firmy, které užívají nelegální software dlouhodobě, avizuje Jan Hlaváč. Z prosincové analýzy BSA totiž vyplynulo, že ve firmách se zhruba padesáti zaměstnanci se vyskytuje nejvíce pirátského softwaru. (Tisková zpráva)

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).